Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj všichni, chtěla bych vás poprosit o vaše zkušenosti. Pokud jste měli v nedávné době nebo máte děti ve 4. třídě, mají zadanou povinnou četbu, případně jakou a v jakém asi rozsahu?
Syn teď má ve 4. třídě novou češtinářku, je nová i na škole. Dostali seznam knih, které musí v průběhu roku v libovolném pořadí přečíst, vždy jednu za necelý měsíc. Většina z nich není úplně krátká (Kniha džunglí, Dobrodružství Toma Sawyera, četli i Hobita, ale tam byla ještě jiná možnost volby), mají přečíst ale třeba Kytici, která mi připadá pro 9-10leté děti celkem složitá. Kamarádky dcera měla po přečtení jedné z balad noční můry. Většinou se nám rodičům zdá, že si děti už těžko najdou čas na čtení toho, co by je bavilo, a neradi bychom, aby se jim čtení takto spíš znechutilo. Ale nevím, nakolik naše škola v tomto vybočuje, nebo jsou tyto požadavky na děti ve 4. třídě běžné.
Moc díky za vaše zkušenosti ![]()
@luon dle mě záleží spíš čistě na kantorovi, ale nevím, do jaké míry mají volnou ruku. Dcera měla od 1. do 3. třídy učitelku, která na čtení hodně dbala, musely číst doma a za rok přečetli opravdu hodně knih. Ne přímo povinně, ale byli ke čtení motivování a odměňováni. Nová učitelka ve 4. třídě toto vůbec nevyžaduje, mají čtení pouze v rámci školních hodin a v průběhu roku přečtou max. 4 knihy. O čtení doma nic neříkala.
Z toho usuzuji, že záleží na kontkrétním kantorovi.
Jedna kniha tohoto rozměru za měsíc je pro desetileté dítě opravdu dost. Měli jsme v Klokánku spoustu dětí tohoto věku a jejich četba byla vždy a pouze dobrovolná. Osobně se teda k povinnosti četby a následnému čtenářskému deníku přikláním, ale v rozumných mezích. Jinak opravdu hrozí to, že se dětem knihy zprotiví. Chtělo by to na rodičovské schůzce s paní učitelkou prodiskutovat.
@luon Mám synovce ve 4. třídě a taky si mi teď švagrová stěžovala, že mají tu povinnou četbu docela náročnou. Má podobnou obavu, že se synovci čtení znechutí, on čte sice rád, ale čte pomalu a nejlépe knížky, kde je ještě více obrázků. V seznamu četby taky mají Hobita a Kytici, už nevím, co ještě, ale bylo tam více takových knížek, které bych klidně nechala na 7., 8., 9. třídu. Já četla Hobita myslím v osmičce a bavilo mě to. Teď synovec čte Diogéna v sudu, to se mu líbí, švagrová se mu z toho seznamu snaží vybírat to, co pro něj bude schůdné, ale nejspíš to taky bude na třídních schůzkách řešit.
Synovec měl loni za úkol přečíst za rok asi pět knížek, musel sice dělat čtenářský deník, ale knížky si sám vybíral. Tuším, že četl Boříkovi lapálie, malého poseroutku a něco od Fograla.
Spis bych rekla, ze to cteni jim zprotivite jako rodice. Pokud o tech knihach budete diskutovat a pomlouvat pani ucitelku;-) manzel precetl v detstvi vsechnu povinnou cetbu a hodne navic, cca do svych 23let. Pak az dosud nic-37let a uz asi ani nic cist nebude, podle toho jak se tvari. Ja neprecetla v detsvi snad nic-ani tu povinnou, mama mela ctenarsky denik, ktery jsme jako deti vsich opsali… A ted ctu cca 10 knih za mesic…
S detmi bych si o tech knizkach povidala, nekdy nepochopi proc jsou prave ty povinne zajimave a co nimi chtel autor rict. Pokud uvidi, ze jako rodic o ne mate zajem tak si ani na jine zajimavejsi nevzpomenou a z balad nebudou mit nocni mury…Knizky, ktere ted frci jsou braky.. Kez by nase pani ucitelka zacala taky predepisovat a neocenovala i deti co prectou komiks…
@bibie - Nikdo nechce pomlouvat paní učitelku a nikdo se tu nestaví proti četbě. Samozřejmě, že děti v tomto věku těžko rozeznají brakovou literaturu od hodnotné a proto učitelé sestavují seznamy povinné četby. To je naprosto v pořádku. Ale čím více, nemusí vždy nutně znamenat lépe. Tohle je hrozně diskutabilní téma a my to tady těžko vyřešíme. Dost možná, že bude mít paní učitelka natolik přesvědčivé argumenty pro svůj dlouhý seznam, že bychom ji nakonec daly všechny za pravdu. Já neříkám striktně „ne“ takovému množství knih. Jen říkám, že je to na pováženou.
Díky všem za reakce ![]()
Děti jsou zvyklé vést si čtenářský deník od 2. třídy, ale prozatím si knihy vždy vybíraly samy, navíc málokdy měly stanovený termín, kdy musí čtenářský deník odevzdat. Spíš to byla taková možnost prokázat aktivitu a získat pěknou známku.
@RadkaEm Schůzky budeme mít ve čtvrtletí v listopadu, tak se právě snažím si udělat obrázek, jak to chodí na jiných školách.
@Hoa Mai Díky, žes napsala, mně právě třeba ta Kytice připadala pro děti tohoto věku přehnaná. Ale evidentně ji po čtvrťácích požadují i jinde. Mně třeba připadá praštěné, že děti společně s paní učitelkou ve škole čtou Foglara, který je určitě baví, ale na doma dostanou za úkol Erbena, který by si, myslím, zasloužil od paní učitelky výklad. Ale vlastně se i docela těším, až si Kytici společně přečteme ![]()
Co já bych dala za to, kdyby nám paní učitelka dala seznam knih, co mají děti přečíst. Mají od třetí třídy pořád stejnou paní učitelku (jsou v páté) a teď zrovna mají číst dobrodružnou knihu
.
Loni měli číst něco historického. Nacpala jsem dětem Bronzový poklad a Osadu Havranů a děti měly číst něco ze středověku. ![]()
No, nemohla nic říct. Úplně mě odrovnalo, když pak na třídních schůzkách řekla, že některé děti čtou nějaký komiks ze středověku
.
Jo a Kytici děti četly ve druhé třídě v rámci družiny. Ale řekla bych, že už si z ní nic nepamatují.
Dcera je sice ve 3. třídě, ale snad to nevadí. taky si píše čtenářský deník, a knížky si vybírá sama a jsem za to ráda. Čteme spolu nebo s manželem, občas si čte sama. Taky tomu čtení moc nedá, ale přijde mi že čtenářský deník jí podporuje aspoň trošku ve čtení. Knížku co přečtou ve škole si taky napíší do čtenářského deníku. Kytice mi přijde fakt těžká pro děti nižšího stupně. Asi bych si promluvila s paní učitelkou s volnou knih do čtenářského deníku
Obnovuji diskuzi,
pomahate nejak dětem s povinnou četbou? U nas mají děti taky 10 knížek za rok a některé knihy jsou dlouhé a za mě i složité. Na seznamu mají mimo jiné Bylo nás pět, Robinsona Crusoe, Pipi Dlouhou punčochu, pak i tedy modernější knížky jako je Harry Potter a Klub tygrů.
Povinnou četbu nemají, ale stejně si večer čteme spolu. Tak bych prostě četla to, co mají na seznamu
@Anonymní píše: Více
První stupeň? Robinson mě nezaujal ani na gymplu, s tím bych pomohla, nebo bych sehnala jinou variantu než původní překlad.
@TRG ano, první stupeň. Hodně těch knih ho nebaví, jsou těžké, dlouhé, nudné. Nemám pocit, že tím učitelka motivuje ke čtení.