Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Hezký večer,
omlouvám se za stupidní dotaz, ale mám trápení se svou sestrou. Nemůže přijít do jiného stavu, tudíž se rozhodla, že podstoupí IVF. Zasedla k internetu a na jednom webu se dočetla, že děti z IVF jsou špatné, zlé, mají problémy v životě, jsou nepřizpůsobivé, sobecké, atd… Dále, že samotné umnělé oplodnění je špatné, protože zde nefunguje přírodní výběr, ale ruka člověka. Podotýkám, že web je zaměřen zejména na duchovní tématiku (strašně si snažím vzpomenout, jak se jmenoval, ale teď fakt nevím).
Ségra, ač vysokošlačka a normální ženská, těmhle bludům věří. Je pravda, že vždycky trochu inklinovala k duchovnu, ale takhle debilně nikdy nepřemýšlela.
Na tyto stránky nechodí, proto bych chtěla, pokud to bude možné, aby maminky, které mají dítka z IVF mohly napsat, že jejich děti jsou naprosto v pořádku. Dám jí to potom přečíst.
Díky.
promiň, dítě z IVF tedy nemám, ale fakt si sestra myslí, že všichni nepřizpůsobiví spoluobčané byli počati ze zkumavky?
![]()
![]()
ano, bohužel u církve je trochu problém z celým umělým oplodněním - a právě těmito tvrzeními jenom chtějí více lidí odradit.
Jistě že jsou ty děti v pořádku, upřímně pokud má sestra VŠ, nechápu co studovala ale měla by mít dost rozumu na to tomu nevěřit. Pokud by jí někdo řekl že děti s IVF se rodí se třema nohama tak tomu taky uvěří?
Ja se na jednom webu docetla, ze mezi nami ziji mimozemstani a vysavaji z nas energii… ![]()
hele, obavam se, ze sestra si bude muset predevsim sama ujasnit, co chce. pokud takhle predem o IVF uvazuje, tak si nejak nedokazu predstavit, jak to zvladne ![]()
Já nevím, ona se asi zbláznila. Ona se chce vzdát šance na vlastní dítě kvůli tomu, že je to proti nějaké duchovní „etice“. Já jsem jí jenom tady chtěla demonstrovat, že ty děti jsou o. k.
Z isteho uhlu pohladu nie je rozsirenost IVF celkom koser - moja detska doktorka mi vravela ze ma viac deti (pacientov) z IVF nez prirodzene. Teda z pohladu ludstva ako takeho nieco ako predavkovanie sa v podstate neskodnym aspirinom. Na druhu stranu, ked sa mi ide rozskocit hlava, tak by som za aspirin vrazdila, aj ked som len nedavno zbuchala celu flasticku ![]()
Hele, ja zase cetla, ze deti z IVF jsou takove bez jiskry, bez zivota, kdyz pri jejich poceti chybela ta vasen
Casto si na to vzpomenu, kdyz tu nasi iveefkovou divozenku nahanim po byte a ona nadela ramusu za deset klidnejsich deti, desim se toho, kdyby pri jejim poceti ta vasen pritomna byla ![]()
Kazdopadne pokud ma sestra takove predsudky, at si to necha v klidu v hlave srovnat, s timhle neni dobre se do IVF poustet. Proste IVF stejne jako adopce neni pro kazdeho, nekdo o tom proste presvedcen neni a radeji bude bezdetny nebo adoptuje, nekdo k tomu rozhodnuti dospeje az casem a nekdo ma jasno hned. Ono i tve tvrzeni, ze nemuze otehotnet, tak se rozhodla, ze podstoupi IVF, je hodne zjednodusene, nevim tedy, co za tim vsim je. Resila to s lekari? Nasli tak neprekonatelny problem, ze se jinak nez IVF obejit neda? Je pro ne IVF jedina moznost, jak dospet ke geneticky vlastnimu diteti? Protoze standardni postup je - nemuzu otehotnet - resim to s doktorama - zjisti se diagnoza - resi se dany problem - casto se IVF lze vyhnout - pokud to nejde nebo se problem dlouhodobe obejit nedari, je paru nabidnuta moznost IVF - par se rozhoduje, zda to podstoupi nebo ne. Z tveho popisu mam pocit, ze sestra preskocila od bodu prvniho rovnou k poslednimu?
Bože můj
. Dcera je naprosto normální, stejně jako miliony dalších dětí z IVF. Přirozený výběr funguje i tak ne? Buď se embryjko chytí nebo ne.
@Limona píše:
Já nevím, ona se asi zbláznila. Ona se chce vzdát šance na vlastní dítě kvůli tomu, že je to proti nějaké duchovní „etice“. Já jsem jí jenom tady chtěla demonstrovat, že ty děti jsou o. k.
No nemůžeš ji nutit, ať se ti ten důvod, proč do IVF nejde, zdá sebeblbější. Zas taková p.del to není. Nejedný ženský to zničí zdraví - sice ne úplně každý, procentuelně ti to taky neřeknu, ale pár by se jich tu našlo:-(
Příspěvek upraven 24.10.13 v 23:24
@Limona píše:
Hezký večer,omlouvám se za stupidní dotaz, ale mám trápení se svou sestrou. Nemůže přijít do jiného stavu, tudíž se rozhodla, že podstoupí IVF. Zasedla k internetu a na jednom webu se dočetla, že děti z IVF jsou špatné, zlé, mají problémy v životě, jsou nepřizpůsobivé, sobecké, atd… Dále, že samotné umnělé oplodnění je špatné, protože zde nefunguje přírodní výběr, ale ruka člověka. Podotýkám, že web je zaměřen zejména na duchovní tématiku (strašně si snažím vzpomenout, jak se jmenoval, ale teď fakt nevím).
Ségra, ač vysokošlačka a normální ženská, těmhle bludům věří. Je pravda, že vždycky trochu inklinovala k duchovnu, ale takhle debilně nikdy nepřemýšlela.
Na tyto stránky nechodí, proto bych chtěla, pokud to bude možné, aby maminky, které mají dítka z IVF mohly napsat, že jejich děti jsou naprosto v pořádku. Dám jí to potom přečíst.
Díky.
Mám dvě děti z IVF, jedno má 5 let a je naprosto normální
a druhé má 7 měsíců a taky se jeví v pohodě ![]()
Ať nečte takové stránky, věřící to vždy budou hanit:-(
Hned mě napadlo, že to psal nějakej fanatik, co považuje za správné jen to, co je vytvořeno rukou boží (asi počítač stvořil svatý wozniak nebo nevím, jak se k němu dostal, aby to na něm napsal a zveřejnil). Hele, ségro, co to čteš, sama si ujasni, jestli chceš dítě i s jeho chybama nebo bys raději dokonalé stvoření. Protože dítě s chybama se počíná i přirozeně. A to bez chyb neexistuje.
Jestli jí tohle sedí v hlavě, je lepší, když na IVF fakt nepůjde. Na vašem místě bych ji nepřesvědčovala. Aby pak neměla problémy své dítě přijmout a milovat. Byli by chudáci oba.
@ugluk píše:
Hele, ja zase cetla, ze deti z IVF jsou takove bez jiskry, bez zivota, kdyz pri jejich poceti chybela ta vasenCasto si na to vzpomenu, kdyz tu nasi iveefkovou divozenku nahanim po byte a ona nadela ramusu za deset klidnejsich deti, desim se toho, kdyby pri jejim poceti ta vasen pritomna byla
Kazdopadne pokud ma sestra takove predsudky, at si to necha v klidu v hlave srovnat, s timhle neni dobre se do IVF poustet. Proste IVF stejne jako adopce neni pro kazdeho, nekdo o tom proste presvedcen neni a radeji bude bezdetny nebo adoptuje, nekdo k tomu rozhodnuti dospeje az casem a nekdo ma jasno hned. Ono i tve tvrzeni, ze nemuze otehotnet, tak se rozhodla, ze podstoupi IVF, je hodne zjednodusene, nevim tedy, co za tim vsim je. Resila to s lekari? Nasli tak neprekonatelny problem, ze se jinak nez IVF obejit neda? Je pro ne IVF jedina moznost, jak dospet ke geneticky vlastnimu diteti? Protoze standardni postup je - nemuzu otehotnet - resim to s doktorama - zjisti se diagnoza - resi se dany problem - casto se IVF lze vyhnout - pokud to nejde nebo se problem dlouhodobe obejit nedari, je paru nabidnuta moznost IVF - par se rozhoduje, zda to podstoupi nebo ne. Z tveho popisu mam pocit, ze sestra preskocila od bodu prvniho rovnou k poslednimu?
U nás teda i při odběru byla vášeň:-)
Nemusí si to tam chlap odebírat sám
![]()
Jaj
tak myslím, že to si musí v hlavě probrat hlavně ona. Já si myslím, že tyto děti jsou naprosto stejné jako děti počaté přirozeně. A to mám dítě počato normálně. Myslím, že v životě jsou důležitější jiné věci jako např. zdraví. Pokud bych děti mít přirozeně nemohla, určitě bych o IVF smýšlela jen dobře. Na internetu se člověk dočte věcí a věcí, např. máme 5 dimenzí a vedou to tady zelení mužíčci
![]()
Tak tomu se da snad jenom zasmat ne? To mas furt dokola, jeste muzou prihodit prirdni vyber a bla bla bla… ![]()
Osbne nemam rada ani clanky od urcitych psychologu, detskych, kteri problemy u techto deti taky vzdy vedou a smeruji k IVF apod., protoze pry nebyly rodici dostatecne psychicky prijati a podobny nesmysly (myslim, ze to je napr. tatana Horka), no malem jsem se z tech kydu vyvratila.
Chapu, ze nekdo resi etickou otazku, ale toto? ![]()
Mozna ma sestra jinej problem, mozna jeste neni na IVF pripravena, tak hleda duvody proc ho neabsolvovat. Myslim, ze nema smysl ji demostrovat, jestli ostatnim prip daji jeich deti pocate IVF metodou normalni.