Dětská detektivka, název?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
19.11.25 21:22

Dětská detektivka, název?

Zkouším poptat, zda si někdo vzpomene. Jako malá jsem kolem roku 2000-2005 četla sérii dětských knížek detektivního typu, vystupovaly tam cca 4-5 dětí s nalezeným pejskem, co měl roztrhlé ouško, takový smeták, mám matný pocit, že to ucho hrálo roli ve jméně psa i té knihy, ale úplně jistá si nejsem :lol: No a řešily spolu různé záhady, bylo to moc čtivé, neříká to někomu něco? Ráda bych po tom mrkla případně pro své děti :)

Pokud by někdo doporučil něco na podobném principu, řešení záhad, dobrodružství, ideálně pro 7-leté dítko, nejlepší ještě trochu vetší písmo, aby ho celé popsané stránky neodradily, budu ráda za tipy :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14635
19.11.25 21:50

Co říká ChatGPT: „Pět kamarádů“ / The Famous Five (Enid Blyton) — v sérii jsou čtyři děti + pes Timmy (dohromady pět). Jsou to klasické detektivní/ dobrodružné příběhy, často o záhadách. (Pes tu často hraje roli, ale jméno i název knihy přímo s „ouškem“ nesouvisí.)

„Tři pátrači“ / The Three Investigators (Robert Arthur a další) — též dobrodružné/detektivní série pro děti (obvykle tři chlapci), někdy doplněné o kamarády a zvířata — méně pravděpodobné, ale stojí za zmínku.

Skandinávské/novinové série pro děti — v 90./00. letech se v ČR překládalo hodně severských sérií s partou dětí a zvířaty (některé názvy obsahují slovo „pes“, „záhada psů“ apod.).

Příspěvek upraven 19.11.25 v 21:52

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14635
19.11.25 21:52

No ale teď si říkám, že knížky od Enid Blyton znám, ale tam ten pejsek není nalezený. A ucho v názvu není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19.11.25 22:04
@Janča6 píše: Více

Od Enid Blyton si vzpomínám na sérii, která začínala knihou Záhada pavoučího domu. To jsem měla ráda. :srdce: Jen mi přišlo, že to mělo docela pomalý rozjezd. Není to to, na co se autorka ptá, ale myslím, že za zmínku to stojí. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8993
19.11.25 22:26

Čtyři a půl kamaráda? Už si to přesně nepamatuji, ale pes tam byl, detektivka to byla taky a bylo to moc hezké čtení :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6657
19.11.25 22:31

Těch řad od EB je víc, ještě Tajná sedma nebo Tajemství… (vždycky něčeho - tam je taky pes), Záhada… (taky je tam pes), Hádanka (taky). Je si to navzájem hrozně podobný, ale taky jsem to všechno četla, jako malá. :D Ale jestli je v některé z těch řad pes - nalezenec, to si nevybavuju.

Ta Správná pětka mi přišla asi nejlepší, ti hrdinové měli každý nějaký charakter a nebyli tak zaměnitelní, jako třeba v té sedmě. A i tehdy jsem byla schopná přečíst za jedno odpoledne třeba i dva díly, takže myslím, že délkou to sedmiletého neodradí.

Ještě série v podobném duchu si pamatuju od Thomase Breziny, tam ty knížky byly často spojené s tím, že tam měl čtenář nad tím sám přemýšlet a něco luštit a pomocí „kouzelné lupy“ nebo něčeho podobného si ověřoval ty odpovědi.

Taky jsem milovala Arthura Ransomeho (Boj o ostrov, Trosečníci z Vlaštovky, Holubí pošta a další) - ale to už je přeci jen o dost delší, než Správné pětky a jim podobné. A to není detektivní, děti tam většinou plachtí na jezeře na svých loďkách, hrají si na piráty/zlatokopy… a je to moc hezky napsané.

Příspěvek upraven 19.11.25 v 22:36

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6657
19.11.25 22:34

Ještě je skvělá detektivní řada Detektiv Kalle od Astrid Lindgrenové, ale to bude asi ještě trochu pro starší. Ale vůbec celá Lindgrenová je skvělá a má knížky jak pro menší, tak pro větší děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14635
20.11.25 04:02
@klamonožka píše: Více

Ano, Thomas Brezina a jeho Klub Tygrů teď frčí u našich dětí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20.11.25 07:52

Paráda, moc děkuji za tipy, chata jsem zkoušela, ale právě mi v tomto moc nepomohl. Super, hodně z toho jsem také četla, nejvyšší čas připomenout :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20.11.25 07:53

@Serpentini jooooo, to je ono :D Pejsek s ukouslým ouškem, no v názvu to úplně není, ale je to to, co hledám, moc děkuji! :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22791
20.11.25 08:53

@Redladybird1 dcera četla v tomhle věku sérii Detektivové od Zuzany Pospíšilové ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10810
20.11.25 12:15

U nas to frčí taky..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...