Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zkouším poptat, zda si někdo vzpomene. Jako malá jsem kolem roku 2000-2005 četla sérii dětských knížek detektivního typu, vystupovaly tam cca 4-5 dětí s nalezeným pejskem, co měl roztrhlé ouško, takový smeták, mám matný pocit, že to ucho hrálo roli ve jméně psa i té knihy, ale úplně jistá si nejsem
No a řešily spolu různé záhady, bylo to moc čtivé, neříká to někomu něco? Ráda bych po tom mrkla případně pro své děti ![]()
Pokud by někdo doporučil něco na podobném principu, řešení záhad, dobrodružství, ideálně pro 7-leté dítko, nejlepší ještě trochu vetší písmo, aby ho celé popsané stránky neodradily, budu ráda za tipy ![]()
Co říká ChatGPT: „Pět kamarádů“ / The Famous Five (Enid Blyton) — v sérii jsou čtyři děti + pes Timmy (dohromady pět). Jsou to klasické detektivní/ dobrodružné příběhy, často o záhadách. (Pes tu často hraje roli, ale jméno i název knihy přímo s „ouškem“ nesouvisí.)
„Tři pátrači“ / The Three Investigators (Robert Arthur a další) — též dobrodružné/detektivní série pro děti (obvykle tři chlapci), někdy doplněné o kamarády a zvířata — méně pravděpodobné, ale stojí za zmínku.
Skandinávské/novinové série pro děti — v 90./00. letech se v ČR překládalo hodně severských sérií s partou dětí a zvířaty (některé názvy obsahují slovo „pes“, „záhada psů“ apod.).
Příspěvek upraven 19.11.25 v 21:52
No ale teď si říkám, že knížky od Enid Blyton znám, ale tam ten pejsek není nalezený. A ucho v názvu není.
@Janča6 píše: Více
Od Enid Blyton si vzpomínám na sérii, která začínala knihou Záhada pavoučího domu. To jsem měla ráda.
Jen mi přišlo, že to mělo docela pomalý rozjezd. Není to to, na co se autorka ptá, ale myslím, že za zmínku to stojí. ![]()
Čtyři a půl kamaráda? Už si to přesně nepamatuji, ale pes tam byl, detektivka to byla taky a bylo to moc hezké čtení ![]()
@Janča6 píše: Více
Těch řad od EB je víc, ještě Tajná sedma nebo Tajemství… (vždycky něčeho - tam je taky pes), Záhada… (taky je tam pes), Hádanka (taky). Je si to navzájem hrozně podobný, ale taky jsem to všechno četla, jako malá.
Ale jestli je v některé z těch řad pes - nalezenec, to si nevybavuju.
Ta Správná pětka mi přišla asi nejlepší, ti hrdinové měli každý nějaký charakter a nebyli tak zaměnitelní, jako třeba v té sedmě. A i tehdy jsem byla schopná přečíst za jedno odpoledne třeba i dva díly, takže myslím, že délkou to sedmiletého neodradí.
Ještě série v podobném duchu si pamatuju od Thomase Breziny, tam ty knížky byly často spojené s tím, že tam měl čtenář nad tím sám přemýšlet a něco luštit a pomocí „kouzelné lupy“ nebo něčeho podobného si ověřoval ty odpovědi.
Taky jsem milovala Arthura Ransomeho (Boj o ostrov, Trosečníci z Vlaštovky, Holubí pošta a další) - ale to už je přeci jen o dost delší, než Správné pětky a jim podobné. A to není detektivní, děti tam většinou plachtí na jezeře na svých loďkách, hrají si na piráty/zlatokopy… a je to moc hezky napsané.
Příspěvek upraven 19.11.25 v 22:36
Ještě je skvělá detektivní řada Detektiv Kalle od Astrid Lindgrenové, ale to bude asi ještě trochu pro starší. Ale vůbec celá Lindgrenová je skvělá a má knížky jak pro menší, tak pro větší děti.
@klamonožka píše: Více
Ano, Thomas Brezina a jeho Klub Tygrů teď frčí u našich dětí.
Paráda, moc děkuji za tipy, chata jsem zkoušela, ale právě mi v tomto moc nepomohl. Super, hodně z toho jsem také četla, nejvyšší čas připomenout ![]()
@Serpentini jooooo, to je ono
Pejsek s ukouslým ouškem, no v názvu to úplně není, ale je to to, co hledám, moc děkuji! ![]()
@Redladybird1 dcera četla v tomhle věku sérii Detektivové od Zuzany Pospíšilové ![]()