Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,neuměla by jste mi některá poradit?
Mám tříletou dceru a začaly jsme chodit na nové pískoviště.Na malé děti je dcerka zvyklá a umí si s nima hrát.Bohužel na tohle pískoviště chodí i starší deti a ty se k těm menším moc pěkně nechovájí.
Posledně malá přiběhla ubrečená,že jí někdo z těch starších strčil na zem.Bohužel jsem to neviděla,ale nevím jak se v takové situaci zachovat.
První reakce byla vyskočit a urazit jim kebule
,ale jsou to přece jenom děti.
Tak co s tím?Přeci se jí musím nějak zastat!
Pokud jsi to neviděla, těžko radit a těžko reagovat…
Určitě bych se snažila na tomto pískovišti dceru více sledovat, časem odhalíš ty problémovější děti a když se tam objeví, budeš ostražitější. Rozhodně bych si třeba nesedla s časopisem na lavičku (čímž rozhodně nechci říct, že Ty to děláš, čistě hypotetický příklad
) a neřešila až stížnost uplakaného dítěte.
A ona se taky malá časem trošku otrká a zvykne si víc na starší… Taky máme u nás takové problémovější hřiště a chvíli nám to trvalo, ale už jsme si obě docela zvykly.
Díky moc Bohunko,tak sned si zvyknem obě
.Jinak já si nečetla, měla jsem sebou i naše 8měsíční mimčo a zrovna jsem přebalovala.Tak snad už to bude lepší a kluci si najdou lepší zábavu.
Jak píše Bohunka, pokud nevidíš, tak nedělej nic jinýho, než pohlad, pofoukej apod. Ale určitě ty starší děti neodsuzuj, protože nikdy nevíš, kdy se začne strkat tvoje dcera. Téměř každý dítě si projde touhle vývojovou fází, ale určitě jde poznat grázlíka od vývojový fáze.
Jinak já jsem jednou, když jsem to viděla, za tou holčičkou přišla a zeptala se jí, proč to udělala a jestli si myslí, že to je správný. No koukala a myslím, že se i styděla, určoitě jí to zasáhlo víc, než kdyby jí to říkali rodiče.
MonisTonis píše:
Jinak já si nečetla, měla jsem sebou i naše 8měsíční mimčo a zrovna jsem přebalovala.
Však jak jsem psala, já to nemyslela tak, že ses někde poflakovala ![]()
Znám to moc dobře, jak náročné je to se dvěma dětmi na hřišti, mám obě stejně staré jako Ty… ![]()
Za sebe říkám, cizí děti na hřišti bez rodičů nebo ty, které si rodiče nehlídají, okřikuju. Poslední dobou mi přijde, že si tam maminky chodí hlavně pokecat, zbavit se sociální izolace a že se děti „strkají“ a dělají si naschvály, je jim jedno.
Výjimečně jsem se dostala i do sporu, většinou s maminkami jedináčků, ve kterých se maminka vidí a vůbec si nepřipouští, že by jejich dítko mohlo být „to zlé“.
Dívám se na fotku v titulku, děti máš 2, tak předpokládám, že ses věnovala miminku. Jinak bych Ti na rovinu řekla, že je Tvoje chyba, žes to neviděla a na malou si nedáváš pozor..
Nevím, jak to máte vy ostatní, ale já mám dost živé děti. Starší už je rozumnější, poslechne, nechá si poradit. Hlídám ho „jedním okem“. Malá je dost šikovná, zvládne spoustu věcí, co starší děti, ale prostě jsem jí pořád za zadkem, aby ji starší děti neshodily se skluzavky, z prolézačky nebo „pavouka“. Je navíc velmi průbojná, živá a energická. Neexistuje, abych seděla na lavičce a tlachala s kamárádkou.
Ale na druhou stranu musím říct, starší děti, co chodí na „naše“ hřiště s rodiči, jsou velmi rozumné a upozorňovány rodiči, aby na ty menší dávaly pozor. Ty, co tam chodí sami, mají taky převážně rozumné rodiče, hlídají je z okna. Např. 3 děti ve školním věku přinesly na hřiště klacky, hned je přišla maminka „srovnat“, že mohou ublížit těm menším.
Teprve teď jsem četla celou diskuzi, přebalovala jsi miminko ![]()
Když se něco podobného stane staršímu, naštěstí se nikdy nestal žádný vážnější spor, tak ho učím, aby se těm dětem bránil, aby jim sám řekl, nedovolil jim odstrkovat ho ![]()
On je totiž trochu bulík
Všem všechno půjčí, na něj nezbyde nic. Jemu nikdo nic nepůjčí, protože hodně dětí v tomto věku je lakomá. Patří to k vývoji, vím. Rozhodně se nesnažím řešit spory za něj, tím mu nepomůžu.
Pro mě je nejhorší,to,že dcerka byla hodná na ostatní, ohleduplná a milá, jenže od starších dětí se naučila právě různé nepěkné věci a teď mám sama co dělat, ji uhlídat, aby ostatním neubližovala, nebrala jim věci, prostě aby nedělala to, co se mi nelíbí. ![]()
Když jde o stejně staré děti,tak jí také nechávám,aby
se s tím vypořádala sama.Tohle jsou děti kolem 10 let
a samozřejmě jsou tam bez rodičů a prckové jim tam
vadí
No už vím co od nich čekat,tak už budu
ve střehu.Akorát mi příjde,že jsou ty děti čím dál tim
víc zlé.
Snažím se malou učit,aby byla hodná,nikomu
neubližovala a uměla se dělit,ale nevím jestli to pro
ní bude v dnešní době ještě plus ![]()