Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojte všichni,
scháním dětské klávesy s barevnými notami.
Jde mi o to, když dítě neumí noty, ale rozpoznává barvy, podle kterých by mohlo hrát. Něco na principu xylofonu.
Mátě prosím tip, kde by se dalo něco s kvalitním zvukem sehnat? Či tip na klávesy pro pětileté dítě?
Děkuji ![]()
@Trojlístek A nebylo by lepší, kdyby se učilo na normálních klávesách a hrálo podle sluchu? Na písničku typu Sedí liška pod dubem žádné barvičky nepotřebuje…
Podle mě je lepší rovnou pěstovat hudební sluch než se opírat o berličku v podobě barviček. Podobně jako morseovka, když se naučí s pomůckami „akát, blýskavice…“, už nikdy se ji člověk nenaučí pořádně, aby mohl posílat depeše ![]()
Asi máš na mysli s barevnými klávesami. Neznám a ani nedoporučuji. Klidně pro tak malé dítko stačí nějaké dvouoktávové přenosné lehounké klávesky (já takové taky měla) a ať dítko hraje podle sluchu. Ono to není zas tak těžké se zorientovat, dítko si rozlouská, od které klávesy začít, aby to znělo „normálně“ ![]()
@Icestar @Petule030 No já myslela něco takového
http://abczbozi.cz/…-683330.html
ale propracovanějšího.
@Trojlístek Já zase myslela něco takového . Konkrétně tady nad těmahle je to barevné a čísla k tomu. Teď asi moc čísla nerozliší, ale časem určitě ano ![]()
@Petule030 Barvy by byly jednoduší, nicméně čísla umí dobře, takže to by taky šlo.
Ale spíš doporučujete toto?
http://www.maxikovy-hracky.cz/…i-styl-simba
Prostě něco normálního, ať na to přijde? Tyto jsou od 4 let.
@Trojlístek Přesně tohle mají ve vánočním katalogu Sparkys, teď jsem ho zrovna procházela
Hudební housenka nebo tygřík - xylofon a klávesy dohromady s barevnými notičkami. Housenka za 499, tygřík za 599.
@Trojlístek Ano, něco takového
Určitě to umí hrát i samo různé písničky. Ale barvy opravdu nepotřebuje, nejdřív bude brnkat podle sluchu tak jako tak a brzy se bude orientovat i tak mezi těma 2 nebo 3 černýma ![]()
@Trojlístek Pokud to chceš myslet s piánem vážně, pak pořiď co „nejnormálnější“ klávesy nebo rovnou klavír. Když to dítě chytne a je rodiči správně vedené, nepotřebuje barvičky ani plast, bavit má samotná hra a radost z úspěchu při zanotování oblíbené písničky. ![]()
@Icestar Nee, velké klávesy neeee
Pokud to dítě chytne, tak ho pak rodiče strčí do ZUŠ nebo do kroužku na klávesy nebo na klavír s tím, že oni už nemusí nic víc pořizovat. V případě kláves je potom to trénování doma chudé, protože „tenkrát koupené levné klávesy“ nic neumí a v případě hry na klavír bude mít dítě tisíc neodnaučitelných zlozvyků. Sektkávám se s tím denně ![]()
Malé dítě chytne i takováto malinká samohrajka a pokud byste později chtěli dítě dát učit na nástroj, tak potom podle toho pořídit ![]()