Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky,
potrebovala bych opet poradit. Chceme zacit ucit Adletku bruslit na koleckovych bruslich a po me rychle obhlidce trhu vidim, ze mame celkem dve moznosti - koupit levne bruslicky nekde v hypermarketu nebo koupit drahe znackove (nabizel mi Roces - vel. 29-34) detske brusle. Soucasne budeme kupovat chranice jak pro me a taky pro Adu - a prodejce ve sportu me dost durazne varoval pred levnymi chranici…
**A ja ted potrebuji poradit - je to jen snaha prodejce prodat nebo se vyplati investovat poradnych chranicu?
Existuji kvalitni ale levnejsi detske bruslicky? Daji se koupit na webu nebo je lip je koupit v kamennem obchode? Na co se divat a co hlidat?
Jake mate zkusenosti s bruslenim malych deti?
Jak naucit prcka bruslit?
Jake brusle mate vy - rodice?
Jak se provadi bezna udrzba brusli?**
Lesina
PS: Nasla jsem tu na emimi jednu diskusi o bruslich, ale moc se neujala…
http://emimino.cz/modules.php?…
Lesino,
jednoznačne
kvalitné chrániče áno !!!
a kvalitné značkové korčule taktiež áno !!!
za všetky argumenty dva príklady z okolia - kamarát bez chráničov - „veď on ešte nespadol“ - hm, tak raz spadol=obidve zápästia zlomené …
manžel - na dovolenke požičané „nejaké“ korčule (doma má RollerBlade) - po dvoch jazdách má úplne dokatované koleno (jazdou, nie pádom) …
vážne, v tomto prípade nie je o čom.
Ja mám K2 - spokojnosť, manžel RollerBlade - spokojnosť, jazdil aj na Fila-ch, ale skonštatoval, že Roller-ky sú o triedu lepšie. Chrániče máme Salomon.
Baboo
ahoj dracata,
koukni tady http://www.vyzivadeti.cz/…rusleni.html
http://www.swat.cz/…hts-kids.php docela dobre popsane a vysvetlene
a tady specialne pro vas http://www.helmy.cz/…-deluxe.html
m.
No jo, mela jsem zeptat rovnou tebe ![]()
Aneb prazskej google v akci ![]()
L.
ja kupovala brusle martinovi asi ve 5 letech, predtim mel dvourade, chranice mel obycejne, ale pravda je, ze jsem je asi po roce vyhazovala, protoze jeden praskl. asi bych vybirala ty s
vice velikostma a docela me laka i ta kombinace s klasickou brusli, kdy prohodis kolecka za
nuz. sice je to takovej moloch, ale na t uceni mi to prijde sikovny a pokud to holky chytne, pak investovat do poradnych.
m.
fakt uz naposledy ![]()
ja vedela, ze nekde neco bude, tohle je hezky napsane a ze zivota http://www.tik.cz/…nline-skola/
![]()
m.
Si dovolím pár postřehů a vlastních zkušeností: rozhodně nekupovat brusle přes net - respektive koupit přes net teprve poté, co je vyzkoušíte v obchodě na nohu. Osobně považuju pohodlnost botičky za naprostou prioritu - a to je taky hlavní důvod, proč nekupovat „plasty“ z hypersvěta za pět set. Když jsem si naposledy kupovala brusle, vyzkoušela jsem asi deset druhů a sedly mi jediný - Salomon (dobře padnou, jsou lehké a vzdušné, takže se v nich člověk tolik nepaří nohy, a mají vychytaný zavazování, takže se snadno a dobře utáhnou; můj model - teď už dva roky starej - jsem aktuálně viděla za cca 2500,– … tzn. dají se určitě sehnat starší a pořád kvalitní modely za poloviční ceny - určitě by poradili v nějaký dobře zásobený prodejně; no a teď samozřejmě budou posezónní výprodeje, že jo). Když vidim, jak někdo - často děti - na chodníkách a stezkách v bruslích doslova chrastí, je mi jich líto, protože to musí bejt hrozný utrpení, navíc si zničí nohy, si myslim. Z toho mi plyne, že pro sebe bych si stoprocentně koupila značkové a na cenu bych moc nehleděla - hlavně abych se v nich dobře cítila, pro děti bych možná obrazila nějaký bazary a pro začátek zkusila najít nějaký starší ale přiměřeně dobrý (hlavně aby měly nerozedranej vnitřek, aby nedřely, aby náhodou nebyly nože posazený křivě - šmajdavě, aby šly dobře utáhnout, jo a možná nějaký měkčí kolečka, aby to nejezdilo moc rychle a aby to moc nedrncalo - ale to už jsou docela detaily), ale jinak si myslim, že i nový by se daly sehnat za rozumnou cenu - a možná i v marketech. Údržba - podle mýho se to nemusí moc přehánět. Akorát udržovat v suchu a kdyby byly moc zašpiněný, tak třeba sundat kolečka a trochu očistit zvenku, po sezóně by asi bylo dobrý vyndat z koleček ložiska, sundat krytky, vyndat kuličky, odmastit je v nějakým petroleji nebo technickým benzínu, nechat je vysušit a pak zase promazat (prodávají něco na ložiska jízdních kol - na brusle jsme žádnou údržbářskou
u zatim nesehnali, všude tvrdí, že nic takovýho neexistuje, ale spíš to jenom nevedou), vrátit kolečka do ložisek a ložiska do koleček - aspoň tak to děláme my a přijde mi to dostatečný.
Dětem bych rozhodně především narazila na hlavu helmu, i kdyby měla bejt cyklistická. Co se chráničů týče, považuju je za prevenci odřenin, takže by mě taky docela zajímalo, v čem jsou ty značkové tak dobré a v čem ty neznačkové tak špatné - zatim jsem nic neslyšela.
Já mám brusle ze supermarketu, a přítel má tu samou značku z normálního obchodu se sport. potřebama … a jsou dobrý. Stály něco kolem 1500,–. No i když já na nich jela párkrát, a pak jsem otěhotněla … a letos jsem je ještě nevytáhla ![]()
Jen předtím jsem nemohla sehnat mojí velikost, nebo o číslo větší, tak jsem si koupila roztahovací brusle - „boty“ se dají nastavit asi na 4 velikosti. No, jednou jsem se projela a šli jsme je vracet. Ta bota se mi rozjížděla na tu největší velikost, ať jsme dotahovali jak chtěli, a taky kolečka jsou pěkně tvrdý(drncalo to jak blázen, a hned byli jakoby poničený) a taky pěkně čvachtali. Takže já bych rozhodně ani dítěti tyhle nekoupila, a to nemluvím o tom, že ta bota byla plastová, a v ní jakási vložka (jako ponožka) a zapínalo se to jako na přezky. Nevím jestli jsem narazila na obyčejný šunty, a jsou io lepší … ale ještě že mám už ty normální.
Jo a ještě jsem si vzpomněla k údržbě - doporučuje se měnit kolečka mezi sebou, jak se každý jinak sjíždí - tzn. první z levé brusle vyměnit se třetím z pravé brusle a to samé udělat s druhým a čtvrtým - ale musí se to stihnout, než jsou hodně sjetý ke straně, protože pak už by na tý druhý brusli hrozně šmajdaly, a to je pak lepší rovnou ty kolečka vyměnit komplet za nový (dají se samozřejmě koupit i nový ložiska, pokud by nějak drhly). U dětí mi připadá, že sjetý kolečka nemusí být až tak na škodu, protože zpomalují jízdu.
A nácvik - co jsem tak viděla děti, tak si celkem přirozeně a úspěšně škobrtají po jakýmkoliv povrchu, kde já už bych dávno ležela, přesto kdybych chtěla dítě učit, asi bych ho nejdřív vzala na nějakou bezvadnou plochu, kde bych ho vodila za ruku, než by si trochu na brusle zvyklo, pak bych ho - až by dokázalo jezdit samo - naučila vyjíždět do trávy mimo cestu/stezku, protože to mi přijde jako nejsnadnější způsob zastavení, aby se nebálo tam vběhnout a radši upadlo tam než na asfaltu, no a v ideálním případě aby se naučilo po tý trávě jakoby běžet a teda pak zastavit bez upadnutí. Pak bych ho zkusila naučit používat brzdu na bruslích (mně osobně se to nejlíp trénovalo v malé rychlosti) a pak už bych ho asi nechala, ať se vyjezdí.
Ahoj, najde se tady někdo, kdo má zkušenosti s kolečkovýma bruslema z Lidlu?
Kdyžtak díky za postřehy a zkušenosti… ![]()