Dětské kolo 5+

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
27.5.25 03:52

Dětské kolo 5+

Hezký den, dceři je 5,5let a má kolo s kolečky, bohužel už menší..chtěla bych ji naučit už bez koleček, ale je to trošku,, nešikovná, pořád padá i když jen tancuje..,, na podzim si zlomila klíční kost,, a tak se trošku bojím, aby se jí něco nestalo..bohužel v loni na kole moc nejezdila, byla často nemocná a říkám si, že na balanční kolečka je už velká..? Uvažuji o tyči, ale nejdřív bych chtěla, aby trošku natrénovala ještě s kolečky a pak bez..poradíte i někdo, jak velké kolo, pro takove dítě? Mylsim si, že máme kolo 14.. už je na něj velká, ale i na to pak šlápnutí by mohlo ještě stačit, než se začne učit na větším a bez koleček..

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
85235
27.5.25 05:40
@Anonymní píše: Více

Na nove kolo bych kolecka nedavala s tim, ze se na nej uz neprodavaji. A uz si nejak poradi i bez tyce, pridrzovat sedatko zezadu. Ale nase deti udrzely rovnovahu hned, byly zvykle z odrazedla, to nemela? Ja je namotivovala na nanuky oba, to pro ne byla motivace, nasedly a jela, pridrzovala jsem a pustila a bezela okolo a naucily se to rychle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
115
27.5.25 06:00

Obe deti se mi naučily jezdit na 16, záleží na výšce dítěte. Měli jsme ještě 12, ale na tom jim to nešlo. Na vetsim kole to jde vetsinou lepe, ale nesmi byt moc velke. Jestli chápe princip šlapání do pedálu, tak bych použila smotany ručník na přidrzovaní dítěte. Neznala jsem to, a je to super, me hrozně bolely záda, když jsem je držela za sedačku. První dite se naucili v pěti letech behem odpoledne, druhe asi do týdne nebo dvou, ale bylo o dost mladší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4395
27.5.25 06:19

Zakladem je lehke kolo. Obe moje deti jsou „slabe“, ale diky lehkemu kolu zacaly jezdit rovnou bez kolecek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
27.5.25 07:00

O tyči ani neuvažuj a kolečka byla taky blbý nápad - dítě se naučí špatný styl jízdy (obvykle si ulevuje opřením o jednu stranu a nedrží balanc). Naše děti jsem obě ve 3 letech učila na kole rovnou bez koleček, prostě chvilku za ním běháš a ono se to naučí. Ano, pár pádů bylo, ostatně jako u většiny sportů, s tím se počítá :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Snopy123
27.5.25 07:14

Já bych nedávala vůbec ty kolečka od počátku.
Naše děti je neměly vůbec a na kole bez se naučily jezdit ve věku 3-4 roky. Jinak záleží na velikosti dítěte. Syn ve 4 letech měl 16, protože je veliký a byla mu ok ( ale tedy už umel jezdit bez ).
Zdravé dítě ve věku 5,5 bych kolečka ani tyč nedala ani omylem. No a s pády to asi bude no.

• Citovat
  • Upravit
Snopy123
27.5.25 07:18

A možná bych se zaměřila i na tu “ nešikovnost “, kde je problém a trénovala - což nebude jízda bez koleček. Ale učit koordinaci ruka, oko, rovnováha … Asi bych to prokonzultovala s odborníkem a tím nemyslím pediatra.

• Citovat
  • Upravit
696
27.5.25 07:25

Určitě kupte aspoň 16ku, nic se nenaučí na malém kole, které ji nesedí. A už vůbec se nic nenaučí s kolečky, ty v žádném případě. Jasně že to někomu trvá déle, někdo sedne a jede a vedle někoho budeš dlouho běhat, ale je to na tobě, ty ji musíš přidržovat a běžet vedle ni a dávat ji jistotu, né kolečka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68872
27.5.25 07:28

Ono fakt málokteré dítě na to sedne a jede. Obě moje děti byly zvyklé z odrážedla a přesto to prvnímu trvalo půl dne a druhému tři dny, co jsme za nimi holt běhali a přidržovali, od začátku bez koleček. V tomhle věku měly obě už kolo 20, a to jsou drobné, takže s 12 musí mít kolena u brady. Ale jako ve všem - zatnout zuby, pomáhat minimálně, musí si na to přijít sami, neočekávat hned zázraky a nehroutot se z každého pádu. A taky doporučuji lehké kolo, ať to uslapne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2279
27.5.25 07:47

Mám dceru 6.5 let n bála se i na odrážedlech koloodrážedlo nikdy - měla malé kolo s kolečky ale jezdila max po dvorku. Za 500 kč jsem koupila kolo z druhé ruky, takové obyč asi 14 a snažila se jí od jejích 4 let naučit absolutně nic.

Loni muž přinesl nové kolo 20. Dcera je poměrně vysoká aktuálně měří 125 cm a má velmi dlouhé nohy. Loni za ní muž běhal cca měsíc a naučila se udržet rovnováhu. Neuměla se ještě rozjet předpokládám, že to bylo i tím že bylo dost velké. Letos už naprosto vez problémů jezdíme dost terénem lesní cesty atd zvládne projet písek.

1. důležité je kvalitní kolo podle výšky asi bych nešla u vás do 20 ale do 16. Ta 20 je opravdu dost velká už.
  1. kolečka co nejdřív zrušte.
  1. Trpělivost, trpělivost. U nás byl i extrémní strach. DO 5 let si nechtěla na kolo ani sednout. Řev hysterie. Nemá smysl to hrotit, pokud dítě brečí.

Příspěvek upraven 27.05.25 v 08:08

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.5.25 08:07

Všem moc děkuji za odpověď..našla jsem kolo vel 16..co má 9kg..ale dcera má nějakých 110cm v tomhle věku, je drobnější..a většinou se boji, že spadne a pláče jen, když třeba jede na koloběžce a upadne na kolonku, tak hrozný rev…kolo odrážedlo nemá, to má syn, ale ten si raději vezme motorku..😏..dcera chce jezdit na kole..ale co máme, ji bude malé a pak máme moc velké..děkuji a asi zkusíme bez koleček a možná vezmu na zkoušku to kolo 16..děkuji

• Citovat
  • Upravit
2279
27.5.25 08:11
@Anonymní píše: Více

16 bude Ok když má 110 cm. Je to asi podobné jako u nás. Jen tedy dcera není nešikovná jen se strašně bojí. Na druhou stranu je hrozně cílevědomá takže teď už i když nesjede prudký kopec musí to vyjít a zkusí to znovu dokud to nedá. TO pomáhá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7947
27.5.25 08:14

Kolo bych koupila podle výšky, nějaké lehké (my měli superior fly, ale od té doby je určitě dostupných více lehkých kol, i lehčích). Moje děti začínaly ve 3 a půl, starší na 16 a mladší na 14, protože byla menší. V 5 letech už obě měly 20. Kolečka jsme neměli, obě jezdily předtím na odrážedle a tak nějakou rovnováhu měly. U nás byl spíš problém, že neuměly šlapat, protože nikdy neměly žádné šlapací traktory.
Začala bych tím, že budeš dítě držet vzadu za sedlo a postupně pouštět a běhat s ním. Jako já toho zpočátku hodně naběhala. Často jsem byla z toho jejich kola víc zničená já než děti :)
Tyč jsme měli taky, ale koupili jsme jí jen pro mladší na dojetí, kdyby jí došly síly. byla na tom přesně jednou, potom to odmítla. Ale naštěstí manžel je cyklista, tak umí dítě do kopce tlačit.
A jak zde bylo psáno, tak pokud je dítě opravdu hodně nemotorné, tak bych možná zvážila pátrat po tom co za tím je. A začala bych u vyšetření zraku. Třeba děti co mají tupozrakost, nebo astigmatismus mohou být nešikovnější, protože mají horší prostorové vidění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4815
27.5.25 08:33

Záleží na výšce dítěte, ale v 5 letech měly ty moje kolo 20". Ono může být malé kolo někdy také dost na škodu.
Kolečka bych zrušila a nějakou dobu prostě běhala za dítětem, aby se naučilo držet rovnováhu. Za mě je ideální učit na nějakém mírném kopečku - při sjezdu dolů mi přijde, že se dítě lépe tu rovnováhu naučí, protože ze začátku bývají nejtěžší ty rozjezdy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24992
27.5.25 10:03

No syn má 5,5 a právě dostal kolo 20, na 16 jezdil od 4 let. Kolečka ani tyč nedavej. koukni po lehčích kolech, třeba core, jestli nerešite penize tak woom nebo jiné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí