Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Přestala jsem kupovat piškoty Opavia, a tak byl čas se pohlédnout po jiné značce. Přinesla jsem domů „Dětské piškoty Marila“ a až potom jsem si všimla, že jsou až pro děti od tří let. Nemáte prosím někdo nějaký nápad, proč by dětské piškoty mohly až děti od tří let? Co tam může být za složku, která by malým dětem mohla uškodit. Ve složení je jen vaječná melanž a pšeničná mouka. Chápu, že to není zdravá věc, dávám to vyjímečně, ale dávám… Nechápu, proč to někdo nazve dětskými piškoty a lze to dát dětem až od tří let… Prosím, diskuse je na odlehčení, piškoty vážně nejsou můj problém číslo jedna
.
Že by se výrobce nějak chránil? Naše děti si teď oblíbily bezlepkové piškoty z Kávovin Pardubice, složení vaj. melanž a kukuřičná mouka. Jsou od 6 měsíců. Třeba je budeš chtít zkusit. Kupuji v Albertu, ale jsou dražší, tuším 23 Kč.
@Patule
Ten údaj o třech letech je na spoustě výrobků pro děti. Musí to tam být kvůli normám evropské unie. Ty normy jsou hodně přísné a jakmile je tam něčeho trochu více, nebo trochu jinak, než je povolené, už to tam musí být. Dítěti piškot samozřejmě bříško neprovrtá, ale není na piškotech nic zdravého - bílá mouka a samý cukr. Předpokládám, že dítě nesní celý pytlík, ale jen pár kousků, tak bych se toho nebála.
Mimochodem, kdybychom se měli řídit tím, co normy EU dovolují a nedovolují, tak by ty naše dětičky nemohly jíst prakticky skoro nic
![]()
Jojo, to je jen formalita. jinak muj tip na piskoty-sedita a lepe upect doma. jinak ja spis koupim minipiskotky, prijde mi, ze jsou lepsi.
Patrně tam nic špatnýho není. ale pokud chce výrobce mít v názvu výrobku, že je to dětský, pro děti, tak musí uvést věkové určení, a pokud má být nižší než 3 roky, tak musí zaplatit poměrně drahý testy, provádějí se přísný kontroly, apod.
Moc všem děkuji za tipy a vysvětlení. Přesně tohle jsem od diskuse očekávala. Ještě jednou díky, mějte se krásně!
Nevhodné pro děti do 3 let bylo na výrobcích daleko dříve než EU vůbec existovala. Podle zákona se jím musí označovat všechny výrobky, kterým jsou děti v této věkové kategorii vystaveny a mohou presentovat riziko vdechnutí a potencionálně následného zadušení pokud je dítě necháno bez dozoru. U piškotů to nemá tedy většinou nic společného se složením ale s faktem, že piškoty velikostně odpovídají předmětu, který toto riziko pro dítě do 3 let může nést. Pokud je dítě pod dozorem a nebo jsou piškoty zvlhčeny třeba v jablečné přesnídávce toto riziko je velmi zanedbatelné. Nápis slouží pro informaci spotřebitele a právní ochranu výrobce.
U piškotů je samozřejmě důležité dávat pozor i na alergeny, které jsou označeny na produktech. Vejce, mouka (lepek) i cukr mohou prezentovat riziko alergie nebo imunitní reakce v případě Celiakie.