Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím, mám 6 měsíčního chlapečka a už 2 měsíce řešíme ekzém, který se zhoršuje a zlepšuje (dle nás nezávisle na ničem). Plně kojím a příkrmy jsme začaly dávat až teď od 6 měsíce.
Zkoušeli jsme různý alergeny, já jsem vysadila úplně mléčné výrobky na základě slov pediatričky. Ale ta taky pořádně neví, protože měsíc zpátky mi dala mastičku s kortikoidy a, že mu to za 3 dny zmizí. Upřímně jsme mu jí nedali a mažeme ho jinou mastičkou bez kortikoidů co nám dala. Používáme Konopku, Linolla Fett, zkoučeli jsme i ovesnou koupel, aviril olejíček,… ![]()
Poprvé se mu to objevilo na ruce vedle záhybu, teď se mu to začíná rozjíždět i na hrudník a břicho. Je to zarudlé, suché a hrozně ho to svědí i ho to probouzí.
Už jsme bezradný a nevíme co a jak dál ![]()
A co prací prostředky, v kterých perete oblečení? Jen taková myšlenka,… nám nespecifikovaný dětský ekzém zmizel až když jsme začali při koupání používat Cutozinc, ale ten ekzém u nás vypadal dost jinak, zmizel a od té doby se znova neukázal.
Zkus sudocrem, bioderma atoderm, do koupele oves nebo sůl z mrtvého moře (mají levně v DM)…když se ekzém projevil u syna, tak jsem taky zkoušela všechno možné i nemožné. Držím palce ![]()
Základní otázka - v čem pereš, co na něj používáš za kosmetiku?
Pokud berete v pracím prášku, přejděte na prací gel, nějaký pro citlivou pokožku. U nás byl vidět rozdíl. Zkuste další alergeny - třeba lepek anebo vejce. U alergenů je potřeba vyřadit i malé množství po dobu tak 4-6 týdnů, než se projeví změna. Pozorně cti složení, ono to mléko nebo vejce je skoro ve všem ![]()
Na nejhorší místa bych se nebála použít ty kortikoidy - opravdu to zlepší a několik namazání na něm určitě nezanechá vážné následky, to je mnohem horší, když ho to pořád bude svědit.
Objednejte se na alergologii, objednací lhůty bývají několik měsíců. Udělají mu kapičkový test na ruku anebo vyšetří krev na možné alergeny, aspoň budete tušit, čím by to mohlo být.
Veškerou zeleninu a ovoce mu převařujte, loupejte. Ale u nás byl problém, že synovi moc převařené věci nešmakovaly.
Objednejte se také na kožní.
My s ekzémy tedy bojujeme už tak od 3 měsíců do teď (rok a 4 měsíce). Někdy je to lepší, někdy horší. Vyzkoušeli jsme take kde co, naposledy se to zklidnilo po kombinaci zábalů na noc, speciální masti od kožařky (připravované v lékárně, nepisou přesně, co tam je), křemíkové čočce a přísně diety. Také pomáhá když bere Zodac nebo Fenistil, ale tím bych ho nejraději také nedopovala… a kortikoidy také vždy zaberou spolehlivě, ale také se snažím mu je nedávat. Je to boj a doufám, že z toho brzy vyroste.
Vypadá to jako numulární forma ekzému. Syn ho má taky. Začal se mu rozjíždět cca od 5.měsíce. A měl to po celém těle. Vyzkoušeli jsme toho mraky, byli u různých doktorů, léčitelů. Pomohla eliminační dieta, zjistila jsem alergii na vejce a veškerou drůbež. Mám non toxic domácnost. A hlavně mu NEPROMAŠTUJI kůži, ale vysušuji. Opravdu to stojí za to. Aspoň týden zkus mazat na postižená místa jen zinkovou mast od Medarku. Nebo jsem dávala na ta místa oxid zinečnatý rozmíchaný ve vodě (je to bílý prášek, koupila jsem na ekokoza.cz). I přesto, že je to suchý, tak to nesmíš promastit. První dny to vypadá, že je to horší, dítě se drbalo ještě víc, ale pak se to začalo vylupovat a bylo to neuvěřitelné. Ten pokrok. Držím palce, ať to pomůže.
@klkakla píše: Více
Ohledně složení mastičky - dcera dostala předepsanou od kožařky. Vyzvedla jsem ji v Dr.Max a použila jejich zákaznickou kartu. Cca o 2 roky později mi na základě toho a přibližné znalosti data vyjeli složeni ze systému a vytiskli mi ho. A mohla jsem pak koupit jen maličké množství podle potřeby, protože ve složením nebylo nic vázaného na lékařský předpis.
Jak už tu padlo, objednej se na alergologii a hlavně na kožní! Nevím odkud jste všude jsou dlouhé čekací lhůty, ale když zavoláš třeba přímo do nemocnice ve vašem městě, že se jedná o takto malé dítko a má to rozjeté věřím, že vás vezmou. Náš vzali hned. Nikdo nechce dávat zbytečně kortikoidy, ale ty vy jste je očividně potřebovali na zklidnění a nepoužili
proč? Když se tomu dítku rozjede může k tomu dostat ještě zánět kůže a můžete skončit v nemocnici ještě na antibiotikách k tomu, já chápu, že kortikoidy nejsou super, ale myslím, že lokálně když vám očividně nic nezabírá a zhoršuje se to jsou na místě. Držím palce ať je lépe ![]()
Jo a vysadit všechny olejíčky takový Aviril je pro atopika naprosto nevhodný. Na promazávání je nejlepší modrá indulona, ale jenom modrá jinou ne. Případně excipial mast, koupíte v lékárně. Do koupele žádné přípravky v akutní fázi stačí voda, na dupu a místa která potřebujete umýt pořádně třeba HiPP takový ten pro úplné miminka bez parfému a všeho. Mam atopika doma již dvanáct let a vyzkoušeno máme hodně, toto se nám osvědčilo nejvíce.
![]()
Pereme v Lovele celou dobu…Mazali jsme ho HIPP krémem co jsme dostali v nemocnici nic víc.
Přemýšlely jsme o té kortikoidni a taky na ni dnes už došlo, protože si to rozškrábal viz foto.
Kožní mi sdělilo že si to máme řešit u pediatricky, ze nenabiraji nové pacienty.
Změníme prací gel a uvidíme
zatím děkuji všem za rady ![]()
@EllisEllein byla jsem s 8m také u pediatricky, taky ekzem. Dostali jsme taky kortokoidni masticku a mazali a tedy vypada o podstatně lépe. Nechápu, proč si hned nemazala. Nechápu moc ty predsudky, že pediatr ti napíše něco nevhodneho pro dítě. Aspoň ja tě naší věřím a o dost se to zlepšilo. Dále máme mast vyrobenou z lékárny, odpoledne jsme si čekali, máme mazat až 5× denne. A dale nam doporučila kosmetiku, viz foto, tak to taky dáváme. Ja si osobně myslím, že to úplně zmizi až s jarem. Je sucho a zima a ja sama na to jako dítě trpela, syn to mel pred 2 roky také, úplně to samé. Ale podle mě velká škoda, ze si nedala ry kortokoidy, takhle si to malý akorát rozskrabal a bude trvat, než to nebude mít citlivý a bolestivy. Nam ještě říkala, že kdyby ji to svedilo, tak davat fenistil kapky.
@NŠSJ Asi záleží jak kde. Malému nebyl ani půlrok, když jsem ho objednávala má alergologii. Byl celý červený a v pražské nemocnici jsme dostali termín asi za 4 měsíce…
@EllisEllein píše: Více
s kortikoidy bych to nepřeháněla, ale ani je úplně nezavrhovala…taky jsem občas použili. Ale zároven bych zkusila změnit to praní, zkusila omezit lepek/mléko, sehnala bych si kožní, objednala na alergologii…my takto válčili asi do 6/7 let. Pak nám nejvíc zabralo moře, sluníčko a mastička s konopím…
Nám teda pediatr, kožni, alergolog ani imunolog nepomohli. Oni ekzém neumi léčit. Kortikoidní masti jsem taky mazala. Ale dlouhodobě to nepomůže. Když se to vrátí, tak musíš zvyšovat dávky a jsi jak v začarovanem kruhu. Zásadní je ta eliminační dieta. Zkus si najít na FB pani Anna Matoušková - Sto chutí eliminační diety. I přesto, že synovi z krve nevyšel žádný zásadní alergen, tak evidentně na vejce alergický je.
Důležité je i to prostředí, non toxic čistící prostředky, bavlněné oblečení, kvalitní hračky (pozor na levné plasty).
Já mám alergii, která se mi z krve taky nepotvrdila. Každý dobrý alergolog vám řekne, že je třeba se řídit příznaky a eliminační dietou. Mléko, lepek je klasika, ale pozor i na různé druhy ovoce, u některého může vadit postřik. Rajčata jsou taky silný alergen.
Zaměřte se i na to, jestli dáváte dítěti čaj. Ten může taky vyvolávat alergie. Pročtěte si složení. Buď nějaká bylinka může dělat problém anebo i třeba ibišek.
Plus ke všem radám k pracímu prostředku bych dodala ještě pořádně vyčistit pračku, může tam být něco, co dělá problém. A zaměřit se i na to, v čem perete oblečení pro dospělé, může to totiž zůstávat v pračce někde usazené. Na aviváž se taky vykašlete. A zaměřte se i na čisticí prostředky, které doma používáte.
A pak taky je důležité se zaměřit na střevo - probiotika berte i vy, i dítě, hlavně v případě, že máte vyřazené mléčné výrobky! Jen se v lékárně poptejte na nějaká vhodná probiotika např. při alergii na mléko. Některá probiotika mohou dělat ve střevech neplechu a je potřeba najít ta, která sednou.
Kortikoidy používat s mírou, na zaléčení malinké množství. Určitě bych namazala aspoň trochu, aby se stav nezhoršoval, než se přijde na to, z čeho ten ekzém je a dítěti se uleví a neni to takový stres.
A někdo radí promazávat, někdo vysušovat. To spíš musíte vykoukat vy, aby to neměl moc suché (to potom více svědí) a zároveň moc mastné - aby to nemokvalo. Olej nepoužívejte, kupte v lékárně speciální kosmetiku na ekzém - mycí gel a tělové mléko. Po koupeli dítě ručníkem jen ťupejte, ať to nedráždí kůži, neotírejte.
A toto nemám odzkoušené, ale někde jsem se dozvěděla, že pomáhá do koupele přidávat mateřské mléko. ![]()
Ještě chci dodat, že pot může taky dráždit kůži s ekzémem, takže se zaměřit na bavlněný materiál a dávat pozor, aby dítko nebylo zpocené.
Držím palce, bojujte a kortikoidů se nebojte, jen s mírou!
Držím palce!