Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosím máte někdo zkušenosti s nějakým dětským pěveckým kroužkem v Praze?
Uvažuju o Kuhnově dětském sboru - pro nejmenší Kuhnatka,zajímá mě,jak moc jsou kroužky vedeny hravě,nebo je to čistě jenom dril??
A také co zpívají,jestli jenom klasiku,takové ty sborové zpěvy,nebo i lidové písničky?
Tak co já vím, zpívají lidovky a v tom počátku to drill není. Písničky, tanečky a není to dlouhé… Mě loni odradily ty talentovky, protože paní do telefonu mi to vylíčila dost drasticky. Něco ve stylu za deset minut rytmického a melodického testování vám řekneme, jestli má vaše dítě talent. To mi přišlo kapku přes čáru, tím spíš, že moje dítě je dost úzkostné a já si nebyla jistá, jak by tu proceduru dala psychicky. Pak mi maminka ze školky, co chodila do sboru a její klučík chodí do Kuhňátek říkala, že jen zpívali písničku. V každém případě to letos chci zkusit. Kája už se ve školce dost otrkala, takže myslím, že teď už to problém nebude.. Nebo alespoň tak velký.
Koukni na Rolničku Praha, byla jsem tam řadu let a je to skvělá parta lidí co učí děti lásku k hudbě nejenom zpívat… Kuhnuv dětský sbor, Bambini di Praga, Dětský rozhlasový sbor jsou velké sbory a děti tam mezi sebou skoro až krutě soutěží aby se.dostaly dál. Měla jsem mezi nimi spoustu kamarádek a svoje dítě bych tam nedala, i když zpívat by se naučilo.určitě.bezvadně…
Možná mezi mrňatama je to jinak,.ale u větších cca 10let to tak opravdu je.
@Romy Praha SOuhlasím, že v pozdějším věku to může být frustrující. Ale to si pak Kája rozhodne sama, jestli chce chodit nebo ne. V deseti už na to rozum bude mít. Ale i já na tu Rolničku mrknu a díky za tip.
@Romy Praha Rolnička se mi líbí,dokonce ji naše firma snad i sponzoruje,ale oni jsou myslím,na Praze 6?
My bydlíme na Praze 9,takže já to musím řešit i skrze vození… ![]()
A hlavně,co jsem koukala,tak jediný Kuhnův sbor bere děti již od 3let,většinou to bývá od 5ti.
Dobrý den,
hezké jsou taky kurzy Yamahy ( když narazíte na dobrou lektorku ).Není to sice čistě zpěv, ale pro základy rytmiky a poslechu pro Tříletého prcka super.
Hezký den Iva
Mladší dítě bych dala spíš na něco, kde není jen zpěv, ale i nějaká rytmika s hudebními nástroji, ten zpěv bych nechala až kolem 6 let. Něco mají i v DDM…
@heryk píše:
Mladší dítě bych dala spíš na něco, kde není jen zpěv, ale i nějaká rytmika s hudebními nástroji, ten zpěv bych nechala až kolem 6 let. Něco mají i v DDM…
Máte pravdu, však už jsem to přehodnotila ![]()
@befana dcera ted chodila do dětskýho sboru - 4,5 let a bylo to pro ní náročné udržet pozornost a přitom hezky zpívá, intonuje, a le prostě jí to neba. chtěla bych, aby u hudby zůstala, proto zkusím, aby ten zpěv byl něčím zpestřený a pro ní zajímavějí a budu doufat, že si ke zpěvu najde cestu později a jestli né, mám jetě jednu dcerku, tak budu doufat, že ukecám, alespon tu druhou:-)
Ahoj,
zajímalo by mne, jeslti máte někdo nějakou (jakoukoliv) zkušenost s Kuhnovým dětským sborem.
Minulý týden proběhl u nás na školce nábor, dnes se mi dostal do ruky papír, že dcera byla vybrána. Zjištujeme ale, že vzali každého, kdo byl ochoten zazpívat nějakou písničku, takže nějak nevíme, co si o tom myslet… ![]()
@Brontik píše:
Ahoj,
zajímalo by mne, jeslti máte někdo nějakou (jakoukoliv) zkušenost s Kuhnovým dětským sborem.
Minulý týden proběhl u nás na školce nábor, dnes se mi dostal do ruky papír, že dcera byla vybrána. Zjištujeme ale, že vzali každého, kdo byl ochoten zazpívat nějakou písničku, takže nějak nevíme, co si o tom myslet…
Moje pětiletá dcera v KDS od letoška také zpívá, v odd. A.
Nějak nechápu, jak „co si o tom myslet“? Asi jde o to, co od toho čekáš…
Nábor, jak ho popisuješ, mi připadá úplně standardní - školkové dítě při zkoušce nepředvede nic jiného, než že zazpívá nějakou písničku (případně zatleská do rytmu), nic jiného přece neumí… Nejde o odhalování talentů, jde o nalezení dětí, které mají do veřejného zpívání chuť a odvahu - které se nestydí, nebojí a na požádání srozumitelně, zřetelně a s aspoň minimální intonací zazpívají. ![]()
Našeho syna si ve školce také vybrali a dělala jsem si srandu, že určitě vybrali každého. Předpokládám, že jste dostali pozvánku na konkurz a to dají skoro všem. My tam šly a paní co ho zkoušela byla moc milá a docela dlouho se snažila za syna dostat víc, něž jen nějak odzpívanou písničku. On se chudák tak snažil a pořád zpíval. Nakonec řekla, ať přijdeme za půl roku. Paní co šla po nás s dcerkou, tak je také nevzali. Takže každého neberou.
No, my tam máme naspáno, že byla vybrána při náboru v MŠ do KDS do oddělění Kuhňátek. (přípravného oddělení)
No a pak je tam něco o sboru, kdy jsou zkoušky, cena a tak. A že se jim máme ozvat… ![]()
A já nevím, jeslti ji každý týden tahnout na zkoušky (plus tu mladší samozřejmě s sebou) a tak. Co prostě od toho očekávat. Jak říkám, prý to dali každému, kdo něco zazpíval… ![]()
Hele oni totiz maji urco x sboru ruzne kvality decek, vychovavaji si je a z tech horsich si doplnuji ten nejlepsi sbor se kterym jezdi ven. tzn. pokud neni extra talent, bude chodit do sboru ale zpivat bude maximalne na nejakem vinobrani v horni dolni nebo nikde. Ale ku prospechu to urcite bude, hudebni vychiova je potreba.
@Brontik píše:
No, my tam máme naspáno, že byla vybrána při náboru v MŠ do KDS do oddělění Kuhňátek. (přípravného oddělení)
A já nevím, jeslti ji každý týden tahnout na zkoušky (plus tu mladší samozřejmě s sebou) a tak. Co prostě od toho očekávat. Jak říkám, prý to dali každému, kdo něco zazpíval…
No, to je ale na Tobě, jestli ji tam budeš vodit - jestli to pro ni považuješ za vhodnou náplň času. Jestli chceš, aby získala vztah ke zpěvu, k hudbě, aby se naučila noty a nové písničky, aby se naučila určitou disciplinu… KDS dá dítěti snad nejlepší možný hudební základ.
Moje dcera Kühňátky neprošla, nastoupila rovnou do odd. A, které se schází 2× týdně. Zatím je z toho naprosto unešená, za těch pár zkoušek se už naučila několik nových písniček, stupnici i pár not. Ze sbormistryně Tvrzické je nadšená a věta „když se budeme takhle courat, nestihneme sbor“ ji přiměje k výkonům, jaké u ní neznám.
U takhle malých dětí ještě rozhodně žádný konkurenční boj není - a kdyby k němu došlo v budoucnu a ona na to neměla, bude jen její rozhodnutí, jestli tam chce zůstat. Je to její volný čas - momentálně ho takto sama trávit chce a když se to změní, odejít může vždycky.