Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj maminky,
mám chlapečka kterému budou v září 4 roky. Ze začátku byl ve školce velmi oblíbený, byl to takový mazlíček učitelek ale… poslední dobou slyším pořád jen , ten kluk zlobí, neposlouchá.
nedávno přišel domu že ho bolí bříško, že mu jeden chlapeček dal pěstičku do bříška, neřešila jsem to. jsou to děti. Druhý den jsem přišla do školky a paní učitelka mi povídala že náš syn bouchl toho chlapečka do bříška. a že proto jakej je má zakázáno jet s nima do Zoo, na který měli jet za 14 dní…
neříkám že malej je hodný dítě, ale 14 dní doma zlatej je , přijde mi divný že zrovna těch 14 dní ve školce tak extremně zlobí že by ho takto potrestali…
je pravda že Kuba byl od dědy učenej že není hezké když se žaluje a že pokud mu někdo něco udělá, že mu to má oplatit, a ted nehce pochopit, že pokud mu někdo něco udělá, že to má oznámit paní učitelce a ne mu to oplácet. Jsem z toho neštastná, doma je přitom klidnej, až na to teda že je ulítanej a neposedí a že neposlouchá? já nevím, příde mi že na to má trošku nárok, kdo z nás ve 4 letech občas neposlouchal?
Ahoj, to, vyčlenění z kolektivu v době výletu je závažný krok ze strany paní učitelky a být tebou, tak bych si sjednala schůzku jak s paní učitelkou, tak s ředitelkou, nechala bych si písemně vypracovat zprávu pro pedagogickopsychologickou poradnu a situaci bych konzultovala i tam. Rozhodně bych to nenechala být, protože pokud je Tvůj syn tedy tak, že ho učitelka nevezme na výlet, chtěla bych tedy prokázat, kde je chyba. Ať si učitelka nemyslí, že takovéhle pseudovýchovné metody jí budou procházet jen tak bez nějakých konzultací, zda je to na místě. Protože kluka to bude mrzet a být tebou, tak by mne zajímalo, jak se o tom ve třídě mluví, např. Děti, tak za týden jedeme do ZOO, ale kubíček nepojede, protože zlobí. Co to s tím klukem asi udělá ? Je opravdu možné, že se jen bránil a mne by zajímaly veškeré detaily co se v té školce děje, co předcházelo zákazu výletu, co pro to dělala učitelka a jak se o chlapci mluví. Nenech to být.
to víš že mě to taky mrzí, hlavně kvůli němu, můžeme ho tam vzít s manželem ale pro něj to je hodně jet tam se školkou, ani nevíš jak mě to mrzí… asi to začnu řešit
Možná Ti v poradně navrhnou, abys jela s dětmi taky jako dobrovolník a na kluka by sis mrkla. Takhle to dělá jedna maminka hyperaktivního chlapce od syna ze školy. Ale vy žádnou hyperaktivitou netrpíte, tak jako ať učitelka pěkně vysvětlí, co to je " zlobení " A pokud je opravdu chyba v chlapci, tak by měla navrhnout řešení ona, má na to školy, a ne Ti sdělit, že kluk nepojede do ZOO, aby měla klid. Takhle se to prostě nedělá. 4 letému klukovi.
Nemůže to být proto, že se snaží prosadit v kolektivu? Upozorňuje na sebe.. Ale jedna věc mě zaráží..že ho učitelka vyloučí z výletu. Spíš by učitelky měli zjišťovat, co a proč se stalo. Já nemám zrovna svatouška, ale on je spíš takový ťulpa, mladší ignoruje, když ho někdo strčí, nebo mu ublíží, tak se spíš nechá. A protože mají ve školce kluka, co je otlouká, tak jsem tomu mýmu řekla, ať to vždycky vrátí. No a stalo se, kluk ho praštil, tak to mladej vrátil a pořádně. Jak jsem přišla do školky, tak učitelka říkala, co se stalo a dokonce pochválila mladého, že nezačal sám, ale že se bránil… Prostě se dětí poptala, co se stalo a místo trestu uznala, že šlo o obranu a dál neřešila.. Já bych zkusila promluvit s učitelkou, rozebrat s ní situaci (jak se chová v kolektivu, kdy takto reaguje a pod), pokud si sám nezačne a jen se brání, přijde mi to naprosto nesmyslné ho takto trestat a určitě bych se proti tomu ohradila.. Zákaz výletu, na který se určitě moc těší, mi přijde neadekvátní, kor když jsou mu necelé 4 roky..
já sem taky nad tím přemýšlela že by manžel jel s nima a dohlédnul na to
@zanetka2712 píše:
to víš že mě to taky mrzí, hlavně kvůli němu, můžeme ho tam vzít s manželem ale pro něj to je hodně jet tam se školkou, ani nevíš jak mě to mrzí… asi to začnu řešit
no jistě, nikdo s Vámi nebude vytírat. Pokud má mít syn takhle závažný problém, že je nebezpečný dětem, tak ať se k tomu všichni postaví čele. Ona si myslí, že kluka takhle potrestá a vy mu doma ještě přidáte, nebo co ? Tak to ne, já bych to rozmázla k ředitelce a dále. A hezky slušně, jako matka, co se zajímá. Hotovo. Kluk je ve vývinu.
Pokud ho sebou vezmou, tak proč ne, hlavně že syn bude moct na výlet.Důležité hlavně zjistit, proč co a jak se stalo. Nesmyslné trestání je o ničem, spíš chyba učitelky, že nechce řešit. My máme ve třídě 28 dětí, ale tyhle konflikty vždycky řeší, nikdy se nestalo, že by někdo nesměl na výlet a pod..
@zanetka2712 Já bych řekla, že ne. To by muselo být extra závažné provinění, nebo by třeba musel být neuhlídatelný. Máme ve školce klučinu s ADHD, taky v poho, jen na výlety jezdí jeden s rodičů jako doprovod. Je to spíš z důvodu jeho bezpečí, protože je to opravdu rarach, ale nikdy se nestalo, že by někam nemohl..
@martina.se píše:
Pokud ho sebou vezmou, tak proč ne, hlavně že syn bude moct na výlet.Důležité hlavně zjistit, proč co a jak se stalo. Nesmyslné trestání je o ničem, spíš chyba učitelky, že nechce řešit. My máme ve třídě 28 dětí, ale tyhle konflikty vždycky řeší, nikdy se nestalo, že by někdo nesměl na výlet a pod..
Přesně tak, ale jako doprovod bych jela až jako řešení, po zjištění opravdového problému v mém dítěti. Pokud mi prokážou ano, kluk věčně někoho bezdůvodně otlouká, je živej, má přemíru energie, agrese, tak ano, o problému bych jako matka alespoň věděla, vzala bych ho k odborníkovi a zjistila, co dělat pro zlepšení jeho stavu, mimo jiné třeba i doprovad a pomoc učitelce na akcích. Ale ne, že učitelka oznámí, že kluk " zlobí " a já pojedu kluka hlídat, kdy můj syn by se cítil něčím jiný, hlídaný, každý by věděl, že neměl jet, ale nakonec jel s maminkou - tatínkem. To ne to mi přijde strašně neprofesionální z pedagogického i výchovného hlediska ![]()
@zanetka2712 píše:
já sem jen chtěla vědět, jestli má na toto učitelka nárok
Stoprocentně to nevím, to by věděl právník.
@dada12 přesně, nejprve zjistit, co jak se stalo. Důležitá je spolupráce s učitelkou, v tomhle případě mám ale nehezký pocit, že jí se to moc řešit nebude chtít, právě už jen z titulu trestu. U nás se vše řeší při vyzvednutí dítka, učitelka upozorní, že se něco stalo, jak se to řešilo a pod, tak by to mělo vypadat..
Ahoj, přijde mi to dost nepřiměřené. U nás ve školce byl kluk, který skoro každého bil, slovně urážel (pravděpodobně příklad z domu), ale nikdy učitelka takto nezakročila. Spíš i rodiče se osočovali, že to ona jakoby přechází… ALe nikdy se nestalo, že by nějaké dítě vyloučila z výletu. ![]()
Ahoj ve čtyřech letech je to opravdu nepřiměřené. Mě se stalo, že ve školce mi nechtěli vzít dítě na výlet, kvůli červeným očím(alergie). Jako důvod označila infekci. Opatřila jsem si papír na to, že může do kolektivu. Pak se přiznala, že by s jiným klučinou zlobil, proto se toho chytla. Já měla vztek
, kluka jsem pak za nima přivezla autem, spadla ji čelist. Ve škole pokud by dělal problémy dá se to pochopit, ale ne ve školce a na konci roku, to přehání.