Diabetes 1. typu u dětí

• Fotoalbum (31)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
3096
26.7.12 12:41

Diabetes 1.typu u dětí

Ahojky mamči,

obracím se na Vás s prosbou o informace ohledně tohoto onemocnění. Synovi byl DM 1.typu diagnostikován před 14 dny, už jsme se s tím tak nějak smířili, ale i tak to je pořád boj. Info o nemoci jako takové už mám, ale potřebovala bych nějaké z toho „praktického“ života - jako jaký máte třeba jídelníček, oblíbené stránky s touto tématikou, kam se obracíte pro radu, jak jste se adaptovali na školku, jestli vám byl přiznám nějaký příspěvek od státu atd…je toho hodně, co se prostě změní touto nemocí a třeba i obyčené popovídání s maminkou děcka se stejným problémem kolikrát pomůže, poradí co a jak no…
Ozvěte se, budu moc ráda :hug: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2248
26.7.12 13:50

Ahoj, nejsem sice maminka diabetického dítěte, ale sama jsem diabetickým dítětem byla :mrgreen:¨Dle mého je nejdůležitější naučit se výměnné jednotky (jak ty, tak dítko) tak, aby pro vás v budoucnu nebyl problém obejít se bez váhy a tabulek a abyste mohli jídlo odhadnout „od oka“. Dále je dobré seznámit učitelky ve školce/škole/v kroužcích s diabetem a vysvětlit jim, co mají v kterém případě dělat. Za mých dětských let existovaly brožurky „učíte diabetické dítě“, jsem si jistá, že teď toho bude taky požehnaně.
Pak taky je potřeba co nejdříve začít dítě vést k samostatnosti (samo si umí změřit cukr, ví co která hodnota znamená, pamatuje si dávky inzulínu a umí si injekci aplikovat/umí obsloužit pumpu), samozřejmě kontrola a dohled je potřeba, ale dítě by se se svou nemocí mělo sehrát. Zezačátku si nedělej veliké starosti s kompenzací, po záchytu cukrovky je třeba několik měsíců na to, aby se vyladily dávky inzulínu, jídla, je třeba častěji měřit glykémii a zkoušet, tomu se nevyhne žádný diabetik. Také později v pubertě cukr lítá jak se mu zlíbí, ale není to hned důvod k panice, s pomocí doktora se dá vše řešit.
Hlavně se synem nejednejte jako by byl z porcelánu, zejména děti se nerady liší od okolí a chtějí být občas i za každou cenu stejné jako ostatní. Diabetes není hrozná nemoc a když diabetik zná své tělo, nemusí se v ničem omezovat.
Existují sdružení pro děti s diabetem, jejich rodiče a přátele (třeba u nás v Ostravě www. ditesdiabetem. cz), kde pořádají různé vzdělávací akce, přednášky, výlety pro rodiny s dětmi a když je dítě o něco větší, může jezdit i na tábory pro diabetické děti, kde jsou k dispozici lékaři, zdravotní sestry a hlavně vedoucí i instruktoři jsou sami diabetici a s nemocí si umí poradit. Sama jsem na nich vyrostla a několik let jezdila jako vedoucí, až bude malá o kousek větší, plánuji jezdit zase :mrgreen:
Ještě občas bývá problém se špatnou informovaností okolí, zejména u starších učitele se můžeš setkat s názorem, že diabetické dítě má jenom sedět a nehýbat se, nemá dělat žádný sport a mají strach jej vzít na školu v přírodě nebo školní výlet. Obrň se proto trpělivostí a vysvětluj, informuj a vyvracej mýty, je to to nejlepší, co v tomto ohledu můžeš pro syna udělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3096
26.7.12 13:59

@Kajuli děkuju moc :hug:, máš pravdu že základ je se porat s v. jednotkama. Jako mám tabulky, ale jak píšeš, každé tělo reaguje na stejné jídlo jinak a až teď poznávám, že spousta výrobců nepíše energetické hodnoty a pak se nemám čím řídit :nevim:.Stejně ještě odhadování váhy, no je to pro mne vše nové a čerstvé, takže zatím se tím prokousávám.
Se synem jednám stejně jako předtím, v nemocnici jsem polevila a doma to pak zkoušel, ale už jsme si to vysvětlili, docela to pobral. Samostatnosti jej taky vedu, už si píchne sám na glykémii, ale s inzulínem zatím bojujem, jak kdy no..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
218
26.7.12 14:38

Ahoj, mám také syna diabetika 1 typu. Je to 3 roky co je nemocný tak snad něco poradím. Škoka : záleží na jakou natrefíte, syn onemocněl 14 dní před nástupem do školky takže měl dovoleno jít až po 2 měsících a zpětně mě to přijde logické. Aspoň jsme si zkusili jak reaguje na inzulin, jestli pozná hypo a podobně. Po nástupu měl k svačině to stejné co ostatní děti myslím tím pomazánky, ale dávala jsem mu tam křehké chlebíky, protože měl ze začátku 0,5vj na svačinu. Na oběd jsem ho zkusila choit píchat asi týden, ale nešlo to - nedojídal jídlo takže pro představu před jídlem byl na 12 a po jídle na 3mmol. Ve třídě jsem s ním být nemohla a nedohlídl na něj také nikdo - nní to povinost školky. Nicméně byl v jednom kuse nemocný, glykemie stále vysoké tak jsem si ho nechala doma celý rok.

Druhý rok měl moc fajn paní učitelku, dohlížela aby snědl svačinku, když se jí něco nezdálo, zavolala nebo ho dokrmila ovocem, ale měla v rodině dia dítě tak trochu věděla co a jak. Na obědy tam nezůstaval nikdy, vyzvedávala jsem ho před ním.

Tento poslední rok katastrofa, měl jiné učitelky a ty nezjímalo vůbec nic. Takže když syn řekl, že je mu špatně tak mu učitelka řekla ať si nevymýšlí, že měl svačinu - podotýkám měl tam své bonbony takže si chtěl vzít, no naštěstí měl nějaký chlapeček další bonbon tak mu ho dal a dojedl se ovocem, ale nechci si představit jak mu muselo být. Takže školka je o štěstí, znám rodiče, kde jim děti ve školce měřili, pichali inzulin, počítali jídlo, ale také školky, kde to je ještě horší jako u nás.
Tedˇ je syn předškolák tak jsem zvědavá jak to bude fungovat.

Jinak můžeš si zažádat o příspěvek o osobu blízkou, dia dětem je schvalován 1 stupeň - 3000 měsíčně. Dřív býval prodloužený rodičovský příspěvek ten je ale od letošního roku zrušený. Jinak pokud budete chtít lepší kompenzaci, jemnější vpichy tak se nevyhnete dokupování pomůcek, glykemických prožků je schvalováno max.1800kusů, běžně dokupujeme zhruba dalších 600 kusů, ale naštěstí jsou od letoška levnější. To stejné jehličky, loni schvalovali max 100 na rok, od letoška snad 200kusů, ale stejně dokupujeme.

Jinak syn je aktivní sportovec, hraje hokej, rekreačně fotbal, vše se dá zvládnout, jen musíš víc hlídat, víc měřit.
Nejdůležitější nosit stále jídlo a já mám pořád v každé kabelce krabičky s cukrem.
Pokud budeš potřebovat se něco zeptat, ptej se, co budu vědět poradím.

Držím palce a hlavně pevné nervy!!! Jo a vidím, že má Matýsek dnes narozeniny tak strašně moc zdraví :kytka: To si teda nadělil před narozeninový dáreček :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
218
26.7.12 14:42

http://www.medatron.cz/diskuze/ ještě tyto stránky jsou výborné, diskuze stále jedou, pročti starší příspěvky, rozhodně najdeš spoustu dobrých rad. A jídelníček nijak speciálně neupravuju, vařila jsem snad vždy zdravě, zeleninu syn jedl na kila ještě před nemocí, takže žádné extra jídlo jen pro něj nevařím, jí to co celá rodina.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2272
26.7.12 14:43

Ahojky mám syna 11 let taky s diabetem 1.typu…má jí 2 roky tedy od 9 let…kolik je tvému synovi??? Hned od začátku si píchá inzulín sám, kontroluje glykemii taky sám, váží jídlo atd.....jen dohlížím…učili ho to hned v nemocnici a jak přišel domu tak do týdne si sám píchl…do ted měl glykémii naprosto v pořádku, pořád stejné a skvělé hodnoty až lékařka se sama divila, píchal si celé 2 roky jen minimum stejné dávky…ráno 2,oběd 1.5.večer 1 a noc 3…ted mu to začalo trochu skákat nahoru ale musím přiznat že kvuli hřešení…především…začal trochu v tomto zlobit a ujídat sladké.....do ted nic takového nedělál, věděl přesně co muže sníst, kolik a kdy…nic si potaji nevzál…byl týden v nemocnici v červnu, dali mu to dopořádku a navýšili inzulín o 0.5 na každu dávku…doktorka říkala že takové období se dá očekávat…chválí ho celé roky jak je vzorný diabetik a že moc kluku si nedokáže samo v 9 letech píchat inzulín…jíme vše, zvlášt mu nevařím ale má vše omezené za výměné jednotky…vše vážíme, kupili jsme si na to speciální váhu která ti ukáže jednoty, gramy atd…jinak na něj beru 3000kč měsíčně ale chodím i do práce…syn se sám vypravuje do škole, píchne, nasnídá…v tomto je velice šikovný…učím ho s cukrovku žít a né jen přežívat…kdyby si něco chtěla vědět, ráda pomužu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2602
26.7.12 14:43

Ach jooo..chudatko maly…
osobne tohle neresim, ale sestrenky syn ma dva roky diagnostikovanou cukrovku. Muzu ti napsat jak to dela ona.
Ma tabulky, podle kterych odvazuje jednotky jidla. Do skolni jidelny koupila vahu a podle jidelnicku na tyden do predu, napise kucharkam, kolik jakeho jidla maji dat.
Doporucuju se co nejdrive dostat k doktorovi do Motola a rozhodne doporucuju pobyt v laznich, tam vas nauci co a jak. Sestrenka rikala, ze az po navratu z lazni, teprve vedela co a jak.

Jo a vim, ze ma prispevek na peci, zajdi si na socialku, tam ti poradi.

Preju hodne sil a drzte se… :)

edit: koukam, zapomnela jsem to odeslat a mas tu spoustu relevantni informaci..

Příspěvek upraven 26.07.12 v 14:52

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
218
26.7.12 14:48

Jinak ještě pročítám příspěvek od @Kajuli a s tím má velkou pravdu, že učitelé ho nebudou chtít nikam brát a je to tak, co znám dia děti, tak bez doprovodu nesmí jet nikam, někdy udělají vyjímku u jednodenního výletu, ale například škola v přírodě nehrozí, ani lyžák nic, to píší i všechny maminky na foru jak jsem posílala odkaz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2272
26.7.12 14:51

Jo jak jak už psala Simiana vše je o ochotě ve školce-škole…mi naštěstí máme na to štěstí, učitelky jsem poučila, když syn řekne že je mu zle tak si muže jít lehnout, dali mu do třídy vlastní matraci…syn taky rád sportuje a možná tím si udržoval glykemii v pořádku.....Jen nerozumím Simiana jak to že vám proužky atd na rok nestačí???Děti to mají zadarmo, vím že je nějaký limit na rok ale mi vždy ke konci toho roku dostanem plnu igelitku domu proužku atd…prý jsme to nevybrali za rok a máme na to nárok tak si to máme vzít… :nevim: cukr pícháme 2 krát deně, ráno a večer nebo ráno a na oběd…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
218
26.7.12 14:57

@ševelka, synovi glykemky hodně lítají takže měříme minimálně 5 krát denně. Limit je 1800 a nestačí nám to. Měříme strašně často po trénincích a to i v noci, několikrát jsem mu naměřila v noci hypo a on se nevzbudí :( A za další, dia doktorka nám nikdy nenapíše plný počet, musím jí vždy říkat ať už nám napíše poukaz na zvýšenou úhradu, ona to prostě nepošle, pak se to snaží nahnat ke konci roku a to už pojištovna schválí pouze počet na poslední kvartál, takže tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2272
26.7.12 15:06

Aha to jsem ani neveděla…tak to mi ani myslím těch 1800 nemáme…když vezmu že je v balení 2*25 a mi to máme na asi 20 dní :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2248
26.7.12 18:07

@Simiana Já se měřila 5× denně a proužky mi vždycky stačily, jakou máte pojišťovnu? Někteří revizní jsou opravdu blbci, ale když tam zajdeš a vysvětlíš situaci, měli by ti to normálně odklepnout…

Jinak s lyžáky to už takový problém není, nevím jak se jezdí teď, já byla poprvé ve 12 letech a v pohodě :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
218
26.7.12 19:27

@Kajuli, to vždy zblbne naše doktorka, na pojištovně jsem byla, syn je VZP a tam mě naopak paní řekla, že dia dětem schvalují bez problémů, ale pokud to doktorka pozdě pošle tak nejde dát potom v jednom čtvrtletí množství proužků co mělo být vyčerpané za dvě čtvrtletí. Mají limity co můžou předepsat na 3 měsíce tak jak je to vlastně i s lékama, doktor ti může předepsat na 3-měsíční spotřebu, víc ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3096
26.7.12 19:58

Holky strašně moc vám děkuju :hug: :kytka:, vy sami nejlíp pochopíte jak se cítím, kudy jdou moje myšlenky. Každá rada má pro mne cenu zlata.
Na příspěvek na péči jsem se byla ptám, prý to můžu zkusit, ale že nic neslibuje, že prý podle nového zákona to málokomu vyjde, což mi vyrazilo dech 8o. S proužkama do glukometru problém zatím není - když pominu, že mi trvalo téměř celé jedno balení než jsem zjistila, že tomu našemu vadí Jodisol, pořád mi to házelo chybu.
Jak je to s těmi lázněmi?? Jaká část je hrazená ZP?

Školku vůbec nevím, měnili jsme ji a jsou tam až od půlky srpna, takže uvidím jaká bude domluva. Taky mne napadlo domluvit se s kuchyní, pokud mi dají jídelníček dopředu, tak jim budu snad schopná napsat kolik mu můžou dát no..

Jinak jsou mu dneska 4 roky, má celkem 14 vj a pícháme 2j-2j-1,5j Actrapid a na noc 3j Levemir tuším.

Ještě dotaz, jaká máte inzulínová pera?? A kolikátky jehličky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2272
26.7.12 20:50

@aktijka já to tak dělám ve škole, syn vždy předem donese jídelníček na týden a já tam napíšu kolik čeho muže jíst…mi píchali 2j- 1.5j -1j a na noc 4j ted nám to o pul jednoty vše zvedli…dení máme Humulín R a noční Lantus…jehličky máme 8mm a péra ti z hlavy neřeknu, syn je má sebou na dovolené…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí