Diabetes 1. typu u dětí

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2272
22.2.13 22:30

@Simiana pořád to nějak nechápu ale moc mě to zajímá, děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
218
22.2.13 22:39

@ševelka, zeptejte se na diabetologii, rozhodně Vám poradí. Já jsem strašná přes psaní na vyjadřování, pusu a hlavu mám toho plnou, jen ne a ne to dobře napsat :D
Jinak Tvůj syn stále glykemie tak výborné? Já musím aspoň říct, že co je syn ve škole je to lepší, sice se stydí říct, když je mu špatně, ale je prostě taková povaha, to nezměním.
Teď byl nemocný tak byl rozkolísaný, ale vypadá, že se už dává do kupy, dnes sáňkoval tak glymča jak víno! Mám pocit, že jak má pohyb tak může s prominutím sežrat co chce a glykemky perfektní, ale běda, když se nehýbe viz. ta nemoc to letí nahoru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2272
22.2.13 23:00

@Simiana to není pocit ale pravda, jak má pohyb tak je cukr ukázkový… :palec: Syn byl ted 2 dny v nemocnici ale ani né kvuli cukrovce i když mu vyletěla nahoru pro změnu tak kvuli tomu že mi venku v pondělí na parkovišti upadl do bezvědomí…asi na 1-2 minuty…s cukrovkou to prý nemělo co společného, glykemie byla dobrá takže dělali vyšetření proč…no ještě nás čeká Brno magnetická rezonance k vyloučení či potvrzení epilepsie…to by nám ještě scházelo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1114
23.2.13 21:37
@Simiana píše:
@SylvaRa, nemohla mít dcera hypo? Co jí glykemie udělala po večeři? Šla nahoru nebo dolů? Syn pokud má hypo tak má potom kontraregulaci a naměříme taky takové hodnoty, ale většinou po jídle klesne.
Jinak pokud je dcera před večeří vždy vysoko, zkus zjistit na měřeném profilu, kde by mohl být problém. Já u syna až na senzoru zjistila, že nám chodí vysoko tak 2,5h po obědě a potom přetrvává vysoká glykemie až do doby před večeří. Glukometrem jsem to nezjistila. Syn má místo Levemiru Lantus a ten se aplikuje jen jednou denně, ale ty večeře už taky nedotahuje. Je možnost navýšit dlouhodobý inzulin a ubrat krátkého Actrapidu, ale popravdě takhle krátce po záchytu bych konzultovala každé změny s lékařem.
Kolik je dceři let?

Ja nevim, je to cerstve a vubec nevim, jak to teda funguje :(
Ona rano miva dobre, obed tez, jen pred tou veceri je to vzdy vyssi, at jsme byly v nemocnici nebo doma a hodinu skakala na tramposce, zmena temer zadna…ale jak rikam, je to v zacatku, ucime se za pochodu…
sestry v nemocnici rikaly, ze po sportu a vetsim pohybu byva glymca nizsi…a u Sofie je to nejak jedno. merili jsme glym tak po 10 minitach po skonceni pohybu vetsiho.
dnes pred veceri v 18h 16,9 a pred druhou veceri v 20,30 6,9(pred levemirem 3j)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1114
23.2.13 21:40

Jinak dceri je 5 let, v kvetnu bude 6

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1114
23.2.13 21:41

@ševelka at je syn v poradku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1114
23.2.13 21:56
@SylvaRa píše:
Ja nevim, je to cerstve a vubec nevim, jak to teda funguje :(
Ona rano miva dobre, obed tez, jen pred tou veceri je to vzdy vyssi, at jsme byly v nemocnici nebo doma a hodinu skakala na tramposce, zmena temer zadna…ale jak rikam, je to v zacatku, ucime se za pochodu…
sestry v nemocnici rikaly, ze po sportu a vetsim pohybu byva glymca nizsi…a u Sofie je to nejak jedno. merili jsme glym tak po 10 minitach po skonceni pohybu vetsiho.
dnes pred veceri v 18h 16,9 a pred druhou veceri v 20,30 6,9(pred levemirem 3j)

Po veceri je vzdycky niz…jak to teda funguje? nechapu to, v 17,30 ji pichnninzulin, v 18 ji, pak merim pred druhou veceri a to miva relativne dobre…mame zatim od dr povolene vyssi hodnoty nez si to sedne.ale ten pohyb na ni nejak nezabira, me by 40 minut behat do kopce zabilo a ji se ta glym vysplha na 16

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1114
24.2.13 10:23
@Simiana píše:
@ševelka, ne ne, je to maličký přístroj asi tak 2krát2 centimetry, ten má v sobě maličkou ohebnou jehličku něco jako kanyla a ta je zavedená pod kůží, měří zhruba 8mm. Takže to se nastřelí a je to - žádné píchání pořád dokola. Jen je to teda přelepené fest, to byl u nás největší problém sundat senzor skrz tu náplast :lol: [/citace
Ja myslim, ze nic takoveho ted dr Sofince neda, kvuli zacatku a mame merit jednou tydne nebo jednou za 14 dni velky glykemicky profil.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
218
24.2.13 13:19

@SylvaRa, ono je to těžké. Tvá malá je v remisi, tak je jasné, že i lékařka říká ať se drží trochu výš, neví totiž jak se ještě ozve vlastní zbytkový inzulin. Já pokud bych byla na Tvém místě bych zjistila kolik má po obědě glykemii, pokud je vysoko přidat polední inzulin a ubrat večerní, má propady z 18 před večeří na 7 po večeři dělá prostě opačné „kopečky“ než by měla. Takže večerní Actrapid bych rozhodně snížila.

Se sportem je to jak kdy. Syn hraje hokej vždy po tréninku je výš, třeba kolem 14, ale zhruba 1,5-2 hodiny po tréninku jde dolů. Takže i když si řeknu je vysoko nechám ho bez svačiny - tak jsem to dělávala někdy dřív tak už vím, že si to nemůžu dovolit vynechat jídlo. A rozhodně to není tak, že jen obyčejná procházka stáhne glykemii dolů, možná u nějakého obézního dvojkaře, ale ne u dítěte.

Jinak když to shrnu, pokud se syn vzbudí dobře a je vysoko pár dní po snídani a pře obědem přidávám ranní Actrapid, to stejné se všemi hlavními jídly. Pokud zjistíš propady ubírej ten předchozý inzulin. Já nemám zkušenost s Levemirem, ale sem tam měřím syna v noci kolem 2 ráno, mockrát jsem ho dokrmovala, že měl hypo a spal - to je má noční můra. Ono to chce sledovat a do toho člověk tak nějak plynule přijde. Ale neboj, syn je nemocný víc jak 3,5 roku a někdy se v tom plácáme taky slušně. Můžeš mít nastavený inzulin a bude vám to klapat úžasně a pak přijde kolikrát nějaká viroza a jste zpátky na začátku.
Senzor malá rozhodně neměla, to by jsi věděla, musela by jsi zapisovat a hlavně ono to asi tak na začátku ani nemá smysl.
Jinak napadlo mě koli má na svačinky jídla? Vím, že jsem četla na foru co jsem na něj dávala hned na první straně odkaz a ted tam psala maminka, že jim v nemocnici nastavili strašně moc jídla, nemá třeba velké svačinky, že potom je vysoko před tou večeří?
Ach jo, je to o ničem, když je nemocné dítě, vždy si říkám, že ty děti nedokáží tak reagovat jako dospělý, no uvidíme co je všechno čeká.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1114
24.2.13 15:21
@Simiana píše:
@SylvaRa, ono je to těžké. Tvá malá je v remisi, tak je jasné, že i lékařka říká ať se drží trochu výš, neví totiž jak se ještě ozve vlastní zbytkový inzulin. Já pokud bych byla na Tvém místě bych zjistila kolik má po obědě glykemii, pokud je vysoko přidat polední inzulin a ubrat večerní, má propady z 18 před večeří na 7 po večeři dělá prostě opačné „kopečky“ než by měla. Takže večerní Actrapid bych rozhodně snížila.

Se sportem je to jak kdy. Syn hraje hokej vždy po tréninku je výš, třeba kolem 14, ale zhruba 1,5-2 hodiny po tréninku jde dolů. Takže i když si řeknu je vysoko nechám ho bez svačiny - tak jsem to dělávala někdy dřív tak už vím, že si to nemůžu dovolit vynechat jídlo. A rozhodně to není tak, že jen obyčejná procházka stáhne glykemii dolů, možná u nějakého obézního dvojkaře, ale ne u dítěte.

Jinak když to shrnu, pokud se syn vzbudí dobře a je vysoko pár dní po snídani a pře obědem přidávám ranní Actrapid, to stejné se všemi hlavními jídly. Pokud zjistíš propady ubírej ten předchozý inzulin. Já nemám zkušenost s Levemirem, ale sem tam měřím syna v noci kolem 2 ráno, mockrát jsem ho dokrmovala, že měl hypo a spal - to je má noční můra. Ono to chce sledovat a do toho člověk tak nějak plynule přijde. Ale neboj, syn je nemocný víc jak 3,5 roku a někdy se v tom plácáme taky slušně. Můžeš mít nastavený inzulin a bude vám to klapat úžasně a pak přijde kolikrát nějaká viroza a jste zpátky na začátku.
Senzor malá rozhodně neměla, to by jsi věděla, musela by jsi zapisovat a hlavně ono to asi tak na začátku ani nemá smysl.
Jinak napadlo mě koli má na svačinky jídla? Vím, že jsem četla na foru co jsem na něj dávala hned na první straně odkaz a ted tam psala maminka, že jim v nemocnici nastavili strašně moc jídla, nemá třeba velké svačinky, že potom je vysoko před tou večeří?
Ach jo, je to o ničem, když je nemocné dítě, vždy si říkám, že ty děti nedokáží tak reagovat jako dospělý, no uvidíme co je všechno čeká.

má nastaveno 3VJ, 1,5VJ, 4VJ, 1,5VJ, 4VJ, 1(1,5) VJcelkem 15VJ
někdy ty 4 VJ ani neují, to budu řešit ve středu s dr, že toho jídla je moc ;)

dnes měřím před i po a ráno 7,6/7,3, oběd 5,3/4,2 teď dostala 37 g bábovky a mazala sáňkovat zase. dopo taky byla asi hodinu. než ten sníh sleze :mrgreen:

má povoleno ještě držet se ve vyšších hodnotách, to vím. dr. říkala, že ať si nemyslím, že se nám povede držet se kolem 5…6…že ze začátku určitě ne, kdyby bylo pořád 7, skákala bych radostí ;)
uvidíme, jak před tou večeří a po, no a v 23h a 3h

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1114
7.3.13 19:30

@Simiana jak se drzite?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1114
10.3.13 11:14

@Simiana @ševelka je možné, že dceři vyšly výsledky, že má slinivku Ok a přesto má cukrovku?
v úterý budu volat na výsledky genetiky(kvůli celiakii), abysme nemusely na enterobiopsii, zeptám se dr, jak to s tou slinivkou teda je

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2272
10.3.13 12:22

@SylvaRa tak to opravdu nevím ale zajímá mě to :think: proč a jaké testy jí dělali na slinivku, vyšlo jí že má zdravou slinivku a nebo i že slinivka produkuje inzulín? tohle mi hlava nebere…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1114
10.3.13 20:07

@ševelka no mě právě taky ne, v úterý si volám na výsledky genetických testů, optám se i na to.
A ještě se chci zeptat, dcera si stěžuje, že ji bolí bříško, může to být inzulínem? nebo tím, že jsme nasadili bzl dietu? ono ji bolelo i v nemocnici, když jsme byli a to bzl nejedla..tam ji i hlava po píchnutí inzulínu bolela :think:
já jsem z toho hotová…
určitě dám vědět

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2272
10.3.13 22:00

@SylvaRa to určitě dej vedět, já nevím zda bolest břicha a hlavy muže souviset s inzulínem, mi to neměli, třeba jí tento druch inzulínu nesedí, opravdu nevím, na vše se zeptej…držím vše co mám at jste ok…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí