Diagnostika PAS u dospělého

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
16.7.26 16:22
@Anonymní píše: Více

Tak PAS je psychiatrická diagnoza. Ještě donedávna lide s PAS nemohli mit řidičák, ted uz ano, ale potřebuji posudek tuším psychiatra nebo jineho odborníka. Taky je spousta zaměstnání, kde je to problem. A kdyz jsem viděla, co dokáže rozebírat ublizenej chlap u rozvodu, tak bych se vubec nedivila, kdyby i toto nekdo nekdy dokázal pouzit proti danému člověku.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.7.26 16:23
@Mr. Wolf píše: Více

Hele, pokud o tu diagnostiku stojíš, tak je fakt spousta super klinických psychologů, co počítají s tím, že lidi maskují. Nevím odkud jsi, ale fakt najít jdou i ty doby nejsou tak otřesné. Na druhou stranu vím, že těch co pronesou tyhle klišé typu - ale koukáte do očí, poznáte ironii, tak to nemůže být ono - je dost :mrgreen: ale nejsou to fakt všichni. Moje bublina má naopak spíš pozitivní zkušenosti. Navíc adhd a pas se může překrývat - mně je zas doporučovaný zkusit prozkoumat do adhd, protože po letech terapie dost vyšlo na povrch.

Jinak taky jsem ve fb skupinách, a přijde mi, že to tam je často hrozně negativní (logicky, lidi spíš sdílejí ty špatné zkušenosti). Takže bych to nebrala jako nějaký obecný pravidlo.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.7.26 16:28

Konkrétně jaká zaměstnání? Osobně myslím, že jsou to často přesně ta povolání, co většina lidí s PAS dělat nebude.
Obávám se, že v případě rozvodu by to použil taky a nepotřebuje k tomu diagnózu.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.7.26 16:30

Máš nějaké takové profese přímo? Já to dost řešila a hrotila právě, ale většina povolání (popřípadě oborů) má uvedeno „vážné psychiatrické onemocnění dle zákona xxx“, kam se PAS úplně nezapočítává - ptala jsem se na to přímo na fakultách a podobně. Já mám ještě vyloženě AS, takže možná to teď s tím sjednocením diagnozy může být problematičtější. A je pravda, že jsem třeba neřešila piloty :roll: ale pokud máš k tomuhle víc info, tak bych byla ráda - zajímá mě to i kvůli dětem, který mám okolo sebe :roll:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.7.26 16:38

Konkrétní zaměstnání jsem nikdy neřešila, ale je prece spousta míst, kde se dělají psychotesty. A pokud ma člověk v papirech nejakou dg, tak ho nevezmou ani k těm testům. Krom pilotů, co nebude delat asi kazdej druhej, tak jsou to treba i policajti. K detem lidi s psychiatrickou diagnozou taky moc nepouští. Jsou obvodaci, co ten posudek proste nenapíšou uz jen z principu, ze clovek tu dg ma. Neresi, jestli toho schopen je nebo neni. Jako nejspis by se ta schopnost pak prokázat dala, ale jslu to zbytečný problémy navic. Ja pracuju s detma, zavodak se me ptal na psychicke problémy, kolegyně byla na pn kvuli psychice a nebyla ji prodloužená smlouva… nekde to tak proste funguje, jinde by to byl jen zastupny duvod, ale proste k dobrému to vetsinou neslouží, pokud clovek nepotřebuje leky nebo jinou cilenou podporu.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.7.26 16:47

Hele, já pracuji s dětmi, na několika místech a mám víc lidí s ofikou diagnózou PAS u kolegů a nemáme problémy nikdo. Je pravda, že vím, že jedna kolegyně řešila nějaké problémy, ale ona fakt nedávala ten sociální aspekt v rámci dospělých. Mám i kamaráda s PAS, co je u policie, psychotesty/fyzické testy splnil. To bylo jediné, co je zajímalo - plus měl posudek, že dlouhodobě funguje bez potíží. Jediné na co jsem přišla bylo to, že povolání jako školství, medicína, policie atp. ti nemohou dát jakoukoliv úpravu ať už testů/práce. A chtějí třeba to potvrzení, že se nepotýkáš s něčím, co tě hodí na dlouhou PN nebo tak. Třeba na adiktologii musí mít taky člověk, co měl nějaký záchyt závislosti papír, že je víc jak 5 let v pohodě a recidiva je minimální.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.7.26 17:02

Tím vůbec neshazuji ale Tvou zkušenost. Vlastně tomu věřím. Možná se dost pohybují ve své ideální bublině, a máme všichni obrovský štěstí. Ale přijde mi důležitý říct, že já mám tu zkušenost opačnou.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.7.26 17:23

Zajímavé… je super, ze to nekde funguje, bohuzel ne vsude. A člověk nikdy nevi, na koho narazi, nebo na jaky system. My jsme to zatim nenechali napsat ani synovi, tam uz vubec nelze předvídat budoucnost u tech deti.

• Citovat
  • Upravit
9405
16.7.26 17:32

Ahoj, PAS nemám, mám jiné psychiatrické diagnózy, ale kdybych u sebe měla na PAS podezření, tak se nechám otestovat v CDR Beroun za myslím 12ti denního pobytu: https://www.cdr-akeso.cz/…cni-programy#…
byl tam kamarád a moc si to chválil a diagnostiku dělají komplexně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.7.26 17:37

@Lollitka o tom jsem četla, ale to je moje noční můra, být někde v cizím prostředí, spát mimo svou postel, bez svých blízkých a ještě prostředí nemocnice… Zvládám dovolenou, protože tam jsem s rodinou, ale to je tak vše.

• Citovat
  • Upravit
14803
16.7.26 17:43

Tak si udělej orientační test pro dospělé na autismport, ne? Je to zadarmo a docela obsáhlé, tak ti to něco řekne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.7.26 17:53
@Semtex píše: Více

Ty jsem si poctivě udělala všechny a u všech mám, že výsledek svědčí pro přítomnost projevů PAS a je doporučeno odborné vyšetření.

• Citovat
  • Upravit
14803
16.7.26 18:07

Tak ted zalezi, jestli ti to staci takto, nebo jestli opravdu chce ten papir s razítkem :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.7.26 18:16
@Semtex píše: Více

Kdyby mi to stačilo, tak se neptám. ;)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.7.26 18:30

Jo, to mám stejně. :hug: :hug: Úsilí je to nezměrné. Jenže stejně bych ho vynakládala dál, neumím si představit, že bych s diagnózou mávala kolem sebe papírem :think:. Nakonec každý si něco nese na hřbetě.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová