Dialýza a dieta

Anonymní
14.5.14 10:07

Dialyza a dieta

Ahojky,
chci se zeptat jestli má někdo zkušenost s dialýzou jak to řešil s dietou?? Páč když se koukám do těch tabulek tak se nesmí skoro nic. Moje mamka měla lehký infarkt takže jí léčí vysoký tlak plus tu má tu dialýzu. A já mám malou holčinu a plácám se vtý dietě jak co vařit. Nemáte někdo nějaký vychytávky?? Dcerka musí pestou stravu a ta zas není moc vhodná pro mamku tak teda nějak nevím…
Už se mi otom fosforu adraslíku bude snad i zdát :roll: Beru to zatím zlatou střední cestou, teda od všeho trochu, ale ty obědy jsou děs…
Takže děkuju předem ta tipy :)

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6806
14.5.14 10:16

To by mamca mela mit instrukce od nefrologa :think:
Jako kolik tekutin muze, jak se soli atd… ve zpravach nema zadne instrukce?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.5.14 10:40

@BellinkaX
No ve zprávě má jen co smí a nesmí tak jako je to ve všech tabulkách na netu. Ale co ztoho uvařit, aby to vyhovovalo jí i dcerce to fakt nevím.. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
karfice
14.5.14 10:49

Moje babička jezdila na dialýzu 10 let v kuse, 3× týdně.
Jedla prakticky vše, ale vyvarovala se soli a vody. Když už měla chuť se napít cucala ledové kostky.

• Citovat
  • Upravit
1961
14.5.14 10:53

Ahoj :)

Moje babička chodila na dialýzu 8 let.

V podstatě měla 3 základní pravidla - nejíst peckoviny, nota bene zavařeniny (obzvlášť ně třešně, ale když byly čerstvé ze stromů, stejně snědla kilo a nic jí nebylo :mrgreen: ) brambory milovala, tak je ale oloupané a nakrájené nejméně hodinu louhovala ve studené vodě - tu pak slila a uvařila, ten fosfor se z toho měl uvolnit.
A třetí - nebát se bůčku, sádla a másla, protože to jediné jim doktor doporučil :mrgreen:

Jinak jedla všechno - mák, ryby, omáčky, ale v rozumném množství, taky už neměla zuby, no…

A dávala si aždý den 7° pivo, jinak holt moc pít nemohla :?

Když letos umřela, bylo jí 85 - a chutnalo jí do poslední chvíle.
Takže nic nepřehánět ;) :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.5.14 10:54

@karfice
Tojo to vím mě jde spíš oty obědy…páč třeba brokolici by neměla, ryby atd..a právě dumám jak to zkloubit, aby ztoho měli výživu obě..

• Citovat
  • Upravit
1961
14.5.14 10:57

Ryby jsme babičce vybraly české tučné, ale jedla jí tak jednou do měsíce. Jinak hodně zelí (kysané), mrkev, celer, petržel, kedlubny, rajská, hroznové víno byla její láska, - a pravá šunka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5826
14.5.14 13:57

Já než takhle koumat, přemýšlet a dumat, tak pro mamču a pro dceru vařím zvlášť. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí