Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
To by mamca mela mit instrukce od nefrologa ![]()
Jako kolik tekutin muze, jak se soli atd… ve zpravach nema zadne instrukce?
@BellinkaX
No ve zprávě má jen co smí a nesmí tak jako je to ve všech tabulkách na netu. Ale co ztoho uvařit, aby to vyhovovalo jí i dcerce to fakt nevím.. ![]()
Moje babička jezdila na dialýzu 10 let v kuse, 3× týdně.
Jedla prakticky vše, ale vyvarovala se soli a vody. Když už měla chuť se napít cucala ledové kostky.
Ahoj ![]()
Moje babička chodila na dialýzu 8 let.
V podstatě měla 3 základní pravidla - nejíst peckoviny, nota bene zavařeniny (obzvlášť ně třešně, ale když byly čerstvé ze stromů, stejně snědla kilo a nic jí nebylo
) brambory milovala, tak je ale oloupané a nakrájené nejméně hodinu louhovala ve studené vodě - tu pak slila a uvařila, ten fosfor se z toho měl uvolnit.
A třetí - nebát se bůčku, sádla a másla, protože to jediné jim doktor doporučil ![]()
Jinak jedla všechno - mák, ryby, omáčky, ale v rozumném množství, taky už neměla zuby, no…
A dávala si aždý den 7° pivo, jinak holt moc pít nemohla ![]()
Když letos umřela, bylo jí 85 - a chutnalo jí do poslední chvíle.
Takže nic nepřehánět
![]()
@karfice
Tojo to vím mě jde spíš oty obědy…páč třeba brokolici by neměla, ryby atd..a právě dumám jak to zkloubit, aby ztoho měli výživu obě..
Ryby jsme babičce vybraly české tučné, ale jedla jí tak jednou do měsíce. Jinak hodně zelí (kysané), mrkev, celer, petržel, kedlubny, rajská, hroznové víno byla její láska, - a pravá šunka.
Já než takhle koumat, přemýšlet a dumat, tak pro mamču a pro dceru vařím zvlášť. ![]()
Ahojky,
Beru to zatím zlatou střední cestou, teda od všeho trochu, ale ty obědy jsou děs…
chci se zeptat jestli má někdo zkušenost s dialýzou jak to řešil s dietou?? Páč když se koukám do těch tabulek tak se nesmí skoro nic. Moje mamka měla lehký infarkt takže jí léčí vysoký tlak plus tu má tu dialýzu. A já mám malou holčinu a plácám se vtý dietě jak co vařit. Nemáte někdo nějaký vychytávky?? Dcerka musí pestou stravu a ta zas není moc vhodná pro mamku tak teda nějak nevím…
Už se mi otom fosforu adraslíku bude snad i zdát
Takže děkuju předem ta tipy