Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
mně to fakt překvapilo tak je to asi opravdu jak který doktor stejně si myslím že cpát do malého dítěte takové léky není úplně nejlepší. ![]()
Starší dcera dostává diazepam preventivně 2× denně, když teplota překročí 38. Ve svých téměř 4 letech dostala febrilní křeče. A do dneška, když už má téměř 6let mám stále strach, aby se to neopakovalo.
Malý měl také teploty nad 39, takže nám na pohotovosti dali Diazepam jako prevenci proti febrilním křečím s tím, že máme dávat 1/2 tablety co 6 h při teplotě vyšší než 39,5 (měřeno v dupce). Naštěstí nebylo potřeba ![]()
gandelion píše:
Simpanova, a vás si s febrilkama nenechali v nemocnici?![]()
![]()
Když měl křeče Honzík (cca v půl šesté ráno), jela jsem v osm k zastupujícímu obvoďákovi. Ten nás taky do nemocnice neposlal. Nakonec jsme tam jeli, protože Honzík byl fakt mizerný, byl z toho zánět ledvin a v nemocnici mu vyšetření udělali.
Ahoj holky, tak náš Martínek má febrilní křeče za sebou. Zhrubs před měsícem mu z ničeho nic vylezla teplota na 40.1, nikdy takhle vysokou teplotu neměl, najednou byl apatický, přestal dýchat, měl křeče, volala jsem záchranku, po telefonu mi dispečer rawdil, co dělat, aby se náš Martínek ( 1,5 roku ) probral. Nikdy bych tohle nepřála zažít ani tomu největšímu nepříteli.Musela jsem mu vytáhnout zapadlý jazyk, sprchovat ho studenou vodou, až pak se probral. cca 1 min. nedýchal. Nejhorší den v mém životě, pak cca 4 dny v nemocnici a při odchodu jsem taky dostala instrukce, že taky máme dávat preventivně při TT nad 38,0 1,2 tbl.Diazepamu.Doufám, že už tedy žádné příště nebude!!
No vidite holky,a ja ziju v tom ze od 38 stupnu se ma teprve teplota stazet panadolem. Jediny kdy bych dala diazepam bylo, kdyz mel kluk sestou nemoc a mel 41 horecku, byl mimo a mela sem strach. Ale me Dr nikdy nic takovyho nenabizel. Jinak diazepam je normalni klepka, lidi se v blazincich lecej ze zavislosti na praskach, vcetne tohohle, takze preventivne ani nahodou.
IMI píše:
No vidite holky,a ja ziju v tom ze od 38 stupnu se ma teprve teplota stazet panadolem. Jediny kdy bych dala diazepam bylo, kdyz mel kluk sestou nemoc a mel 41 horecku, byl mimo a mela sem strach. Ale me Dr nikdy nic takovyho nenabizel. Jinak diazepam je normalni klepka, lidi se v blazincich lecej ze zavislosti na praskach, vcetne tohohle, takze preventivne ani nahodou.
já bych taky preventivně nedala ale věřím tomu že kdo zažil křeče tak má strach to se nedivím měla bych taky jinak taky srážím paralenem,malá trpí na horečky kolem 39,ale naštěstí to vždy klesne a žádné křeče.
Tak pokud diteuz krece melo, tak je to o necem jinym. Myslim preventivna, jako vsem detem s horeckou nad treba 38.
ahoj,mam 18 mesicni dceru,ktera febrilni krec prodelala.A od te doby,jak nam vyleze teplota nad 38,tak diazepam okamzite davam.Vim,ze to neni nejlepsi,ale uz bych to nechtela nikdy zazit,,Tak je lepsi prasek dat a mit klid. S pozdravem a pranim hodne zdravi,Veronika ![]()
Ejunka píše:
ahoj,mam 18 mesicni dceru,ktera febrilni krec prodelala.A od te doby,jak nam vyleze teplota nad 38,tak diazepam okamzite davam.Vim,ze to neni nejlepsi,ale uz bych to nechtela nikdy zazit,,Tak je lepsi prasek dat a mit klid. S pozdravem a pranim hodne zdravi,Veronika
určitě o tom není pochyb v tom případě je asi ten prášek určitě menší zlo jen se mi zdálo že preventivně dávat když křeče nikdy neměla je trochu divné
Diazepam se dětem do 5let(někdy stačí pouze do 3 let)dává pouze při teplotě nad 38st. kvůli hlavičce,dětský mozek se s tak vysokou horečkou nedokáže vypořádat a ještě nemají něco jako termostat,,aby se ochladily atd.pokud jste o užívání diazepamu při horečkách ještě neslyšely, nemysím si,že je to v pořádku a stejně jako stanovisko,nikdy bych to svému dítěti nedala…my febrilní křeče nikdy neměli,jednou měla dcerka horečku a já jako vždy bez diazepamu podala jen antipyretikum na snížení horečky,které ale jak jsem později zjistila,nezabralo tak,jak mělo a horečka vyšplhala až nad 40st.ze spánku(tedy spíš polospánku nad ní) mne probral divný zvuk,dcerka měla oči v sloup,ruku zdviženou vzhůru s nekontrolovatelným záškubem a byla mimo sebe…opravdu bych vám všem nikdy!!!! nepřála vidět vaše děťátko v bezvědomí!!!takže jsme naštěstí jednali rychle a správně, ikdyž jsme prý hned měli volat rychlou,ale to bylo tak pudové,snažit se probrat vlastní dítě…dodnes na ten otřesný zážitek nemohu zapomenout,zůstaly nám po něm pravidelné návštěvy neurologie a svému půlročnímu synovi,teď když už pátý den má horečky přes 38 bez řečí po tom DIAZPAMU sáhnu,už nikdy tohle nechci prožít…takže asi bych mluvila stejně,nezažít tohle,ale jedno zaváhání nad podáním léku a probrat se či probrat ji o chvilku později,kdo ví,jak by to dopadlo(poškození mozku,nedýchala-mozek se neokysličoval)nebo…radši nemyslet..už nechci doufat,že se to nebude pakovat,udělám vše pro to,aby už se to ani jendomu z mých dětí nestalo!!!takže ddětem do 10-ti kg 1/4 z 5mg Diazepamu 3× denně a nad 10kg 1/2 z 5mg…ale je to vaše volba…za sebe už nikdy víc!!!!
Veroniko,přesně to jsem před chvilkou dopsala,asi kdo neprožil,řekně,že dítěti žádný driják na mozek dávat nebude…já ho dám te´d při horečce oběma,jen abych už to nikdy nezažila,viz. můj příspěvek…přeji a´t jste zdraví,u nás šlo naštěstí,ťuk ťuk o jediný záchvat,ale stačilo…
Já bych diazepam preventivně nedávala,až po FebKřeč. Moje první dcerka febrilky prodělala a musím říct, že jsem myslela, že zůstane postižená.Bylo jí 22 měsíců a to zkroucené tělíčko, oči v sloup a škubání těla, na to se nedá zapomenout. Vždy když si na to vzpomenu, mám slzy na krajíčku.Byla v bezvědomí dlouho, musela na aro do Motola,následovaly lumbální punkce(odebírání mozkomíšního moku),CT a mnoho jiných vyšetření. Na aru byla 2 dni, třetí den jí dali na normální dětské oddělení a byly jsme tam týden.
Závěr byl febrilní komplikované křeče. Na nic jiného naštěstí nepřišli, ale naše holčička od té doby přestala mluvit, psychicky byla úplně někde jinde a chodíme na neurologii,psychologii a začneme teď v jejích 3 letech chodit na logopedii. Nikdo neví, co se za tím skrývá.(kombinace febr.křečí a ještě jiné nemoci?)
diazepam zrovna dnes ráno dostala, má od včerejška horečky 39,5- 39,1 vždy i po sražení léky po 4 hodinách(kombinace panadolu a nurofenu).Bojím se pokaždé, aby křeče něměla,nebo už by nám chudinka nikdy nepromluvila ![]()
Přeji všem zdravé dětičky!!! ![]()
Holky, dr mi napsala diazepam pro malého(6m) tak se chci zeptat může se to dát zároveň třeba s nurofenem nebo se dá jen ten diazepam bez sirupu na snížení teploty
![]()
@verunka84 a doktorka ti řekla co? On samotný diazepam nemoc neřeší. A myslím, že s nurofenem nevzniknou nějaké nepříjemnosti.