Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Chci se zeptat malá měla horečky až 38,3 byli jsme u pana doktora a ten nám předepsal diazepam,je mi to divné,protože v příbalovém letáku je psáno,že se nesmí podávat dětem do 3 let a malé je 6 měsíců. Už jste se s tím setkali? Nakonec nám z toho vylezla šestá nemoc a máme pokoj tak na lék nedošlo. ![]()
Diazepamu se takhle malým dětem dává 1/3 tabletky (kamarádka v lékárně mi doporučila dokonce jen 1/4, kvůli snadnějšímu dělení) a jen v případě, že horečka stoupne nad 38°C (tu teplotu ti snad ještě někdo upřesní) - jako prevence febrilních křečí.
Ahoj, tak u nás mudra předepisuje při horečce taky 1/4 při teplotě nad 39 jak už tady bylo psáno, aby se zabránilo febrilním křečím. Ale já jsem to nikdy nepoužila, teplotu se vždycky podařilo hned srazit, teda u syna, malá zatím teplotu neměla (ťuk,ťuk) ![]()
Já dávám při horečkách na 38´C Diazepam úplně běžně - dávám 1/4 dle rady mudry ![]()
Ono je někdy lepší letáky nečíst
(kolikrát dočteš takových věcí
) a poslechnout co ti poradí dr. ![]()
Já jsem třeba v těhu brala Codein
při dusivém kašli, dr měla strach z předčasných kontrakcí a tak mi ho napsala na kašel - vzala jsem si 2,5 tabl., bylo po kašlání a malá je naprosto zdravá a nic jí není. ![]()
Proč dáváte preventivně diazepam
?
Jako prevenci proti febrilním křečím u dítěte,které nikdy febrilní křeč neprodělalo?Nejsem alternativní matka,ale to bych dítěti nedala.
Nám ho mudra nepředepsala ani,když měly děti přes 40 horečky..
Sousedka dává preventivně svému chlapečkovi diazepam od roku,trpí na febrilní křeče.Když už přijde křeč,stříká ho z ampulky do zadku.
Upřímně řečeno, mně přijde poněkud přehnané dávat diazepam pokaždé, kdy teplota vyleze nad 38.0 ![]()
My diazepam nafasovali poté, kdy starší syn v 11 měsících febrilní křeče skutečně měl (nejspíš proto, že jsem mu rychle nad ránem srazila horečku, kterou jsem nechala celou noc být). Myslím, že jsem ho ale nikdy nedala.
Já jsem jako dítě „trpěla“ na febrilní křeče a několikrát mě vezla rychlá!
Nikdy bych to nechtěla zažít u našich prcků, tak proto preventivně.
Malý mívá opravdu hodně vysoké horečky a pokud to včas nesrazíme (což vždycky nejde) tak jde i nad 40´C
- na Štědrý den měl 40,4´C ![]()
Já hledím,protože o této praxi slyším poprvé.Ani od kamarádek,jiných maminek jsem zatím neslyšela,že by podávali preventivně diazepam u dítěte,které nikdy neprodělalo febrilní křeč..
Když mají děti vysoké horečky - kolem 40,které nejdou ničím srazit a trvají delší dobu,předepisuje nám Rectodelt v čípcích nebo píchne injekci hydrokortizon - je to stejná účinná látka,proti šokovým stavům..Adámek ty injekce dostával dvakrát v nemocnici při laryngitidě a Emča první injekci teprve teď při poslední nemoci,kdy skončila v nemocnici na kapačkách.Taky to není běžná praxe.
Co se týče febrilních křečí - známá stejně stará jako já trpěla na febrilní křeče,tenkrát se preventivně diazepam nedával,ani dítě nebylo hospitalizované a nedělala se vyšetření k vyloučení epilepsie.Muselo se to zvládnout doma,taky vyrostla,dospěla a přežila.Tím to nechci zlehčovat,ale jen tak pro nic za nic bych do dětí takový driák necpala.Už vůbec ne při teplotě 38,která je při běžných virozách ![]()
Já dávám 1/2 tablety při teplotě nad 38st. Mám povoleno dát až 3× denně, zatím to vždy vyšlo max 2× denně. Febrilky máme za sebou (v 11m), tak se bojím.
Jani 206 souhlasím s tebou,preventivně diazepan ani za nic,je to svinstvo a cpát to dětem kdyby náhodou
Syn hodně trpí na vysoké horečky kolem 40tky a nikdy jsem ho nedala.Dala bych jen kdyby se křeč objevila.Samozřejmě je to každého věc,co svému dítěti dá,takže jen konstatuji
Když jsem byla malá,byla jsem hodně nemocná,cpali do mě (v nemocnici)co se dalo-preventivně a zničili mi tím zuby a žaludek,dodnes mám problémy a vůči některým lékům jsem už imunní
Třeba brufen aby mi zabral potřebuji 3 čtyřstovky a paralen na to ![]()
My jsme dostali diazepam asi před 2,5 lety, když měl Matyáš horečky skoro 40°a dostával křeče. Byli jsme 3 večery za sebou na pohotovosti, dostal 1/4 diazepamu a jeli jsme domů. Třetí den jsem si ten diazepam už vydyndala s sebou, abychom ho pořád netahali na tu pohotovost. A ten den mu horečky spadly a byl klid ![]()
Od té doby křeče neměl a diazepam nedáváme ani preventivně. Ale je pravda, že při rozjetých křečích pomohl okamžitě.
díky za příspěvky fakt mně zajímalo jestli je to běžná praxe vidím že je já jsem se s tím setkala poprvé a to mám třetí dítě přesto bych asi diazepam nedala fakt je že křeče jsme zatím díky bohu nikdy neměli.
U nás ve městě mezi lékaři to běžná praxe NENÍ.
Dost mě tato diskuze zaujala,hleděla jsem jak z jara,tak jsem napsala známým,které chodí k jinému pediatrovi než my.Není to běžná praxe.Dítěti,které nikdy neprodělalo febrilní křeč se diazepam preventivně nedává..
Jinak jsem taky překvapená.Nám ale dr.tento lék nedala ani když měla Emča 4 dny 40 horečky.
Simpanova, a vás si s febrilkama nenechali v nemocnici?
![]()
Jinak při samotných křečích se nedáva diazepam v tabletách, ale rektální…
Nemyslím, že to je běžná praxe, ale někteří doktoři diazepam předepisují preventivně při horečkách i bez předchozích febrilních křečí. Prostě každý je zvyklý a naučený jinak. A ty paciente si vyber ![]()
Chlapečka sousedky si po febrilkách nechali v nemocnici na JIP - poprvé dělali všechna možná vyšetření k vyloučení epilepsie,později už věděli,o co jde,přesto si ho tam nechali.Diazepam má taky do zadku.