Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
AHOJ ženy,
jakou mám dneska držet dietku? A jak po dnešní půlnoci? ![]()
Zítra ráno jdu na odběry na těhu-cukrovku
Díky ![]()
Ja drzela 2 dny dietu a poslednich 15 hodin nejedla. Cukr na lacno jsem mela extremni nizky
ale stejne je pak dulezita i ta hodnota po vypiti roztoku.
Od 18h nejíst. Jinak není potřeba dělat něco extra.
Příspěvek upraven 13.05.24 v 07:20
@TiPt To je fakt logika, držet 2 dny dietu před testem, který má zjistit, zda se správně při běžném provozu odbourává cukr ![]()
Asi bych si k večeři nedávala sladké jídlo nebo tabulku čokolády na posezení. Jinak jež úplně normálně. Cílem je zjistit, zda ti tělo dobře odbourává cukr a neohrožuje miminko. Cílem není díky dietě projít testem.
Ahoj, mě nepustili na testy protože jsem den předem měla těstoviny. Takže na sacharidy pozor. Pak jsem to vyřešila lečem bez chleba a brambor. A nebo fazole s vejcem. Ale po testu to se mnou malém seklo hlady a běžela jsem do cukrárny. ![]()
Mně řekla sestra u gynekologa, že dva dny před testem nemám jíst sladké a ovoce a bůhví, co všechno. Tak jsem jí to odkývala a v duchu jsem si klepala na čelo. Jedla jsem úplně normálně jako vždycky, jediný pokyn z odběrového místa byl nejíst nic cca 12 hodin před testem.
@Anča88 píše: Více
To je naprostá blbost, z těstovin to fakt nebude. Já jedla úplně všechno jako vždy, jsem hodně na sladké, dala jsem si den před tím buchtu a par kousků čokolády a prošla jsem úplně v pohodě. Protože to je o tom, jak tvoje tělo zvládá odbourat cukr, ne o tom, že nesmis se na sladké podívat.
Oni loni zprisnili požadavky pro tehule při testu na lačno ( nebo aspoň u nás) byly jsme tam dvě a obě jsme neprošly. A když se omezujes jeden den, po něm další, tak nechceš riskovat, že to nedáš.
@TiPt píše: Více
To má velkou cenu. Vždyť ten test je od toho, aby se zjistilo, jak tělo funguje běžně 🤦♀️
My jsme byly tři, a všechny jsme prošly. Testování probíhalo v nemocnici, takže věřím, že tam by nehráli na jednoduché podmínky a zamítli by, kdyby bylo všechno špatně.
A riskovat, ze to nedas? Vždyť kdybys to nedala, tak to je jasný signál, že je něco špatně, nefunguje to jak by mělo. To není jako Uff jsem prošel otravnou písemkou a mám pokoj, to je jasný příznak toho, že to máš řešit a léčit se spolu s odborníkem. Achjo
Před testem se dieta držet nesmí, mohl by být pak neprůkazný a případnou cukrovku by nemusel odhalit. Doporučuje se lačnit 8-10 hodin, moc dlouhé lačnění taky není ok, a na večeři si dát něco rozumného, tj. nenacpat čokoládou atd.
Těhotenská cukrovka může být dost nebezpečná pro dítě a zdaleka nejde jenom o váhu mimina, tam jsou pak nedostatečně vyvinuté orgány a spousta jiných problémů včetně úmrtí v děloze, nebo vysokého rizika cukrovky 2. typu u dítěte v pozdějším věku.
Jaký smysl má jíst dietně 2 dny před testem a díky tomu testem projít, když jinak celé těhotenství budu žrát jako prase a cukrovku náhodou mít budu (neodhalenou) a tím ublížím dítěti?
Promiň, ale hloupější argument jsem už dlouho nečetla. Takže ty ten test „dáš“, těhotenskou cukrovku ti neodhalí, celé těhotenství se neřízeně cpeš sacharidy a riskuješ narození postiženého dítěte.
Velká porodní hmotnost je při tomto ta nejmenší komplikace. Opravdu zodpovědný přístup. A jestli to někde radí u lékaře, tak to je taky mazec.