Dilema s očkováním - klíšťovka

13943
20.3.12 14:06

Dilema s očkováním - klíšťovka

Ahoj, mám dilema. Dceři jsou 4. Je 14 dní po nemoci (klasická léčba příznaků bez ATB), z toho týden jí ještě teklo z nosu a ani to ještě není úplně ok, ještě musí občas smrkat. Mám doma první dávku vakcíny proti klíšťovce - Encepur. Jenže před týdnem jsme byly pro neštovice. Ty mají, pokud se nepletu, inkubační dobu 3 týdny. Takže v pondělí to byl týden. Mám počkat, až co ty neštovice, nebo jí nechat naočkovat ještě teď? Přijde mi to jako hodně velký nápor na organismus - chřipka nebo nachlazení nebo co to bylo, pak hned očkování a hned nato neštovice. Naočkovat chci nechat určitě, jede letos na 2 týdny na tábor a převážný zbytek léta budeme na chatě v lese.
Vím, že existuje ještě zrychlené schéma, ale to asi taky bude pro to tělo větší záhul. Tak co fčíl? Co je horší, nebo resp. lepší varianta?? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
17310
20.3.12 14:17

ještě bych počkala, dítě je chráněno po druhé dávce. My byli loni pro první dávku v květnu- začátek, druhou dostal na začátku června. Teď čekáme na poslední ;) Měl jí dostat v únoru, jenže byl namocný. Do toho měl nějaké povinné očkování atd.

Raději počkej ještě tak cca měsíc ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2073
20.3.12 14:18

No ja bych ockovat nenechala - po nemoci a moznych nestovicich to mi prijde natelo jako velky napor.
Jinak ja chci syna take nechat naockovat (ptam se na to snad od tri let), ale pani doktorka mi rekla, ze je jeste brzy, ze mam jeste pockat a to mu jiz bude 6 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5372
20.3.12 14:18

Já bych to odložila, až co ty neštovice. Zrychlené schéma se nedoporučuje ani u dospělých, takže u dítěte bych do toho vůbec nešla. Ale i když to očkování teď odložíte, mohli byste do léta zvládnout dvě vakcíny klíšťovky a už po té druhé je údajně organismus proti klíšťovce krytý z 95 %.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
20.3.12 14:19
PetiteFillette píše:
Ahoj, mám dilema. Dceři jsou 4. Je 14 dní po nemoci (klasická léčba příznaků bez ATB), z toho týden jí ještě teklo z nosu a ani to ještě není úplně ok, ještě musí občas smrkat. Mám doma první dávku vakcíny proti klíšťovce - Encepur. Jenže před týdnem jsme byly pro neštovice. Ty mají, pokud se nepletu, inkubační dobu 3 týdny. Takže v pondělí to byl týden. Mám počkat, až co ty neštovice, nebo jí nechat naočkovat ještě teď? Přijde mi to jako hodně velký nápor na organismus - chřipka nebo nachlazení nebo co to bylo, pak hned očkování a hned nato neštovice. Naočkovat chci nechat určitě, jede letos na 2 týdny na tábor a převážný zbytek léta budeme na chatě v lese.
Vím, že existuje ještě zrychlené schéma, ale to asi taky bude pro to tělo větší záhul. Tak co fčíl? Co je horší, nebo resp. lepší varianta?? :think:

Urcite bych pockala. Klistovka je hodne velky zaber. A nejlip bych to dala az po 5. roce. Kazdopadne to radsi odloz, to by se nemuselo vyplatit. Co se tyce jakyhokoliv ockovani je nejlepsi, kdyz je dite mesic zdravy. Coz teda dodrzi malokdo. Urcite bych ale neockovala pokud je v inkubacce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13943
20.3.12 14:28

Na netu jsem k Encepuru našla tohle: tzv. rychlá imunizace. V tomto případě je druhá dávka aplikována již 7. den a třetí dávka 21. den od dávky první. Ochrana proti nákaze nastává právě již od 21. dne. Což je teda šílené, to nedám ani náhodou.
Jen mám strach, aby to bylo vůbec k něčemu, protože když to spočítám, tak v ideálním případě dostane neštovice 2.4. Ty bude mít cca 3 týdny, plus 3-4 týdny čekat po nich a bude kolem 20.5. To by byla první dávka. Druhá se dává za 1-3 měsíce po ní, takže někdy začátkem srpna, chráněná bude až koncem srpna. To už je i po sezóně ne?? 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
20.3.12 14:30

Já bych teda počkala, až pomine inkubačka neštovic, tahle vakcína je celkem záhul pro dítě, neštovice nejsou jen nějaký pupínky a pro imunitu též záhul, kombinace obou bych fakt neriskovala :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
20.3.12 14:31

Rozhodovani je tezky, ja bych to videla po 5. roce. Na tom tabore bude sama? Myslim bez tebe? Ona ta inkubacka je blba, nemoc uz v tele je, takze ockovani muze nadelat poradnou paseku. Taky nevis, kdy se rozjede, ocko imunitu narusi, takze se muze rozject hned.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13943
20.3.12 14:33

Na táboře bude s taťkou. On je sice spolehlivý, jakože klíště najde a odstraní, ale i tak. Na sebe bych se spoléhala víc, ale já tam nebudu. A je to přímo v lese a na louce samozřejmě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
20.3.12 14:36
PetiteFillette píše:
Na táboře bude s taťkou. On je sice spolehlivý, jakože klíště najde a odstraní, ale i tak. Na sebe bych se spoléhala víc, ale já tam nebudu. A je to přímo v lese a na louce samozřejmě.

No a prirodni repelenty? Ja tak s detma prezivam, ockovat je nebudu. Kdyz to ma kdo ohlidat, proste bych pribalila repelenty. A kontrolovat stejne bude muset, uz kvuli borelce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5579
20.3.12 14:43

Počkala bych, klidně ještě i nějaký rok… na táborech děti hlídají a kontrolují, existují repelenty…
Syn je taky očkovaný, ale až loni(v 7 letech), protože na něj vleze úplně všechno(my dojdeme z lesa bez klíšťat, on donese hned 4 najednou). Všichni mě přesvědčovali ať nechám očkovat i holky, ale nedám, dokud nebudou větší. Zrovna tohle očkování mi totiž přijde docela zátěžový.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17310
20.3.12 14:43
PetiteFillette píše:
Na netu jsem k Encepuru našla tohle: tzv. rychlá imunizace. V tomto případě je druhá dávka aplikována již 7. den a třetí dávka 21. den od dávky první. Ochrana proti nákaze nastává právě již od 21. dne. Což je teda šílené, to nedám ani náhodou.
Jen mám strach, aby to bylo vůbec k něčemu, protože když to spočítám, tak v ideálním případě dostane neštovice 2.4. Ty bude mít cca 3 týdny, plus 3-4 týdny čekat po nich a bude kolem 20.5. To by byla první dávka. Druhá se dává za 1-3 měsíce po ní, takže někdy začátkem srpna, chráněná bude až koncem srpna. To už je i po sezóně ne?? 8o

Když ti vychází první dávka na 20.5. tak druhou může dostat už za měsíc ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13943
20.3.12 15:31

To může, ale lepší byly aspoň 2 měsíce ne? :think:

Já bych byla klidnější, kdyby to očkování letos dostala. On ji sice taťka prohlídne, ale chlap je chlap, může zapomenout, nebo přehlídnout, jsou partie, kde se mu to asi nebude moc chtít zkoumat.. Repelenty taky nezabírají 100%. Já fakt nevím, to jsem to s těma neštovicema moc dobře nevymyslela :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
20.3.12 17:59

Repelenty spolu s prohlizenim zabiraji dobre. Ja nevim no, podle mne uz je to jen o tom, srovnat se s tim, ze ockovana nebude, nebo bude, ale s kratkym rozestupem (coz taky nejsem privrzencem). Ockovat dite, ktery je v inkubacce s nestovicema je proste o hubu. :nevim:
A s tim prohlizenim teda na tatinka doslapni, vzdyt muze chytit borelku a to taky neni zadna sranda. Znama ji mela bezpriznakove a prisla na to ve chvili, kdy prestavala chodit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13943
20.3.12 18:28

Asi máš pravdu :( Jsem já to ale ocas :zed: Chtěla jsem, aby měla neštovice dřív, než se narodí mimino a né v létě a nedomyslela jsem to. No..třeba je nedostane a k tomu očkování ještě dojde. Ale jestli teda ne, tak jsem vyhodila komínem 420kč :roll:
Na otce došlápnu samozřejmě, ale jsme rozvedení, tak moje naléhání možná nebude mít takovou váhu. Ale on je rozumný chlap, já nemám strach, že by ji neprohlížel, ale tak prostě sobě věřím víc no :think: Kamarádky holka třeba měla klíště i mezi pyskama a tam si teda nejsem jistá, jestli se od něj nechá prohlídnout, má s tím problém i ode mě, je na tyto místa dost citlivá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek