Dilema s otcem

6
10.7.25 20:23

dilema s otcem

Ahoj, mám takový problém. Mám dost problémový vztah s otcem. Vzhledem k tomu, že mi je patnáct, bydlím u svých rodičů. Můj otec pracuje u Českých dráh, takže je neskutečné množství času v práci nebo tráví čas se svými milovanými včelami. Když přijde domů, chová se k nám dost divně - všem říká, co se má zlepšit, všechny dost komanduje. Mám dvě mladší sestry a k těm se chová ještě divněji než ke mně. Sice se mi dost daří ve škole, ale on mi již řekl, že prý mu přijde zbytečné platit mi v budoucnu internát na vysoké, že můžu každý den dvě hodiny dojíždět. Vzhledem k tomu, že mám se sestrami společný pokoj, nemám ani kde se učit. Poslední dobou je mi to dost líto, protože znám ve svém okolí hodně lidí, jejichž rodičům nevadí pomoct dětem s učením. Mého táty jakákoliv prosba o pomoc jen obtěžuje. Mám si s ním o tom promluvit, anebo se mám jen soustředit na brigádu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21388
10.7.25 20:29

Ty dve hodiny jsou jedna cesta nebo tam a zpatky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65212
10.7.25 20:31

Nedávno ti bylo 16. Z Boskovic jsi v Brně, kde jsou vysoké, do hodiny vlakem. Uplně nevím, co by sis představovala za pomoc s učením, když se učíš dobře a dokonce chceš jiné doučovat. Teprve jsi skončila prvák, nevím, proč tu vysokou už ted vůbec řešíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
10.7.25 20:36

Soíše to myslím tak, že občas návštěva se mne zeptá, co budu jednoho dne dělat za povolání, atd… táta odvětí, že doktor, začne o tom, že mne bude v budoucnu hodně podporovat a za hodinu nějak začne o tom, že intr je neskutečně drahý a že mi ho prostě nebude platit. to s tím učením jsem spíše myslela pro sestry, potřebovaly by pomoc s některými předměty a protože tátu obtěžuje s námi být, učím se s nimi já nebo máma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65212
10.7.25 20:39
@Anyx890 píše: Více

tak to tě snad neubyde, když se s nimi na to podíváš. Pokud je otec věčně pryč, navíc třeba se ani necítí na to učivo, tak jim prostě můžeš pomáhat. A do maturity daleko, takže bych vysokou fakt ještě neřešila, může se stát cokoliv. A lékařská fakulta je v Brně, tam klidně můžeš dojíždět. Já pořád nechápu, co s ním chceš řešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21388
10.7.25 20:49
@Anyx890 píše: Více

Boskovice jsou od Brna kousek. To opravdu se to vyplati dojizdet.
A medicína je velmi draha. Jenom skripta stoji majlant. Obzvlast pro někoho, kdo pracuje u Ceskych drah, to bude utahovani opasku. Ma dcery tri, na to take musis brat zretel, nemuze se vydat z penez jenom pro jednu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
96
10.7.25 20:52

@vokishka Pro jsi taková? Třeba je slečna jen citlivější duše a chybí jí ta tátova opora. Třeba by uvítala jeho pozornost. Je jí sice 16, jak tady bylo psáno, ale to neznamená, že tam někde uvnitř nemůže být stále tou malou holčičkou. A můžeš mi vysvětlit proč by ona měla nést povinnosti rodičů? Ona se sice s nimi může učit, ale není to její povinnost. To je povinností rodičů. Nemám ráda když se přehazují povinnosti na starší děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65212
10.7.25 20:56
@Abeba píše: Více

připadá mi docela sebestředná, vidí jen sebe. Ono to není jednoduchý, živit tři děcka v dnešní době. Je na gymnáziu, rodiče počítají s tím, že půjde na vysokou. Jen prostě bez kolejí. I když je to tak daleko, že stejně neví, co bude dělat. Nějak mi tam taky chybí, co dělá matka, když otec je ten špatný a nechce se s nimi učit. Rodiče mají povinnost dbát na to, aby děcka chodila do školy, měla všechno, ale úplně nevím, jestli někde na druhém stupni základky se všichni s dětma učí, jak píše. Co mám já zkušenost, tak ne. A nemusí ani ona. Jen to nabízí cizím za peníze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
96
10.7.25 21:01

@vokishka a kdo nebyl v těchto letech.. Možná jí fakt jen chybí ten kontakt s tátou. A proto tohle tolik v sobě řeší. Chápu, ale tak když z ní chce mít lékařku :D Tak musí mít na studium. Ono jí brzy dojde, že se bude muset přičinit i sama. Zatím je to malá holka co má řešit jiné věci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
10.7.25 21:35
@Abeba píše: Více

Třeba proto, že ona to učení má v živé paměti. Kolik rodičů si pamatuje učivo druhýho stupně natolik, aby ho dokázali dětem vysvětlit. Já doučovala synovce a nikdy mě nenapadlo si stěžovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
10.7.25 21:40

@Anyx890 otce chápu. Z Boskovic do Brna to je kousek a je lepší a levnější dojíždět než tam platit koleje. Je u ČD, tak máte vlak skoro zadarmo. Jste tři, jak by asi mohl zaplatit koleje a stravu pro všechny? V tom se vrať nohama na zem. A co kdybys ty ukázala tátovi, že s ním chceš trávit čas? Zajímala ses někdy o jeho včely? Šla jsi k nim s ním? Zkusila jsi ty najít společný téma? Ono je někdy pro chlapa dost těžký proniknout do světa dospívající slečny. Zkus mu to trochu ulehčit a udělat první krok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Svetluska55
11.7.25 08:37
@Janli píše: Více

Jasně, chudák otec, on je přece muz, takze to nechápe a je potřeba mu to ulehčit.
Každý je zodpovědný za to, jaký vztah si se svými dětmi udělal. A i ajznboňák by měl byt schopen pochopit, ze jen na své děti zdálky koukat nestačí.
Tady evidentně je absence zájmu dlouhodobá a nevztahuje se to k dospívání.
A medicína neni kompatibilní s nekolikahodinovym dojizdenim.

• Citovat
  • Upravit
6626
11.7.25 08:52
@Svetluska55 píše: Více

Koukni se prosím tě do mapy, jak daleko je Brno a Boskovice ;) To vopravdu není mnohahodinový dojíždění, bydlím kousek odtud.
Nikde nepíšu, že je otec chudák, ale někdy i ta druhá strana musí udělat vstřícnej krok. Já taky chodila za tátou do dílny, opravovala s ním auto, později s ním chodila na střílet. A mám s ním mnohonásobně lepší vztah než sourozenec, co jen čekal, fňukal a mrchtal. Na vztah musí být dva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Svetluska55
11.7.25 09:54
@Janli píše: Více

Ok, hodina vlakem plus na/z nadrazi, takze to bude cca 3 hodiny dojíždění denne, úplně v pohodě, ze. Co si pamatuji kolegy z mediny, tak chodili každý den do školy a pak uz jen sprtali a sprtali.
To bude par zcela výživných let, ale mladý organismus to snese a taťka se bude moci pochlubit dcerkou doktorkou.
A za špatný vztah s ním si bude potom moct jeste vic, protože za ním nebude chodit za včelami a na nadrazi, protože pokud nebude chodit ona, nestane se nic.
Tak jo.

• Citovat
  • Upravit
65212
11.7.25 10:02
@Svetluska55 píše: Více

dítě může studovat a mít podmínky takové, na jaké ta rodina má. Není prostě sama, jsou tam i ostatní členové rodiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová