Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@azalia píše:
@Janli Screeningy jsou bohužel hodně nepřesné, protože dítě umí velmi dobře akomodovat a doostřovat si obraz. To se pak vada těžko odhalí. A na vyšetření v rozkapání, které je průkazné, doktor bez příčiny dítě nepošle.
To je ten problém. Když tady čtu kolika dětem se na vadu přišlo pozdě, tak mi to přijde hodně smutný. Po mé zkušenosti jsem si vyžádala u druhýho dítěte vyšetření s rozkapáním už v roce. Dítě často zbytečně prošvihne roky, kdy se s vadou dá něco dělat.
@Janli My jsme to u první dcery také prošvihli. Přišli jsme na to také v 5 letech. Zajímavý byl právě screening. Zatímco u té první bylo jasné, že špatně vidí, tak druhá dcera dopadla lépe, ale ve finále má daleko silnější brýle než ta první. Další dvě děti už jeli na vyšetření rovnou k lékaři preventivně a brýle mají všichni.
@Lucie102 chapu,ze jste si toho nevsimly. Nam se podarilo zachytit +1 dioptrii u 3,5leteho, ale vlastne vlastni iniciativou, ze jsme mu sli premerit oci do optiky, u pediatricky na kontrole by se na to neprislo. V 5letech to uz uplne neklesne ne 0,vzdy ji uz nejaka dioptrie asi zustane, ale snizovat by se to melo. Vyber nejake krasne brejlicky, ktere si sama vybere, aby mela motivaci je nosit a drzim palce, at se to zlepsuje ![]()
Má dcera má 10 dioptrie na každém oku. K tomu dost silhala…to se vyřešilo operaci s tím, že se dioptrie budou přirozeně snižovat s růstem…to se bohužel nestalo, ale my jsme vecna výjimka…no teď ji bude 15 a má stále 10 dioptrie na očích, na brýlích tedy jen 7…doufáme, že bude moct v 18 na operaci a dioptrie se jí snizi…
@píďalka0484 Aha to mi je líto můžu se zeptat kolik ji bylo let jak ji zjistily oční vadu? Děkuji.
A ma + nebo - to prý záleží i jakou dítě vadu má
@suzka1 ano no právě že většinou u tech děti se to poznat nedá. Já jsem to třeba nepoznala vůbec ze špatně vidí ![]()
@azalia píše:
@Janli My jsme to u první dcery také prošvihli. Přišli jsme na to také v 5 letech. Zajímavý byl právě screening. Zatímco u té první bylo jasné, že špatně vidí, tak druhá dcera dopadla lépe, ale ve finále má daleko silnější brýle než ta první. Další dvě děti už jeli na vyšetření rovnou k lékaři preventivně a brýle mají všichni.
To musíš pěkně krvácet, když kupujete nový brýle……
Mě to stačí u dvou……
Syn má podobné dioptrie na cylindru. Tam se to horší, ale na dálku se to lepší, tam to z nějakých 3,5 pomalu klesá. Příští týden jde opět na kontrolu, tak čekám, že zase dioptrie budou úplně jiné.
@Lucie102 brýle má + a nosí je od roka…ona hodně silhala…jedna zornicka ji šla až do koutka oka. Dioptrie na očích se jí prakticky nezměnily za 14 let léčby…na brýlích se jí to pohybuje +/- dioptrie kolem tech 7…ale ona je s tím v pohodě…na sport nosí čočky a skla necháváme ztencovat takže to ani není vidět že má tak veliké dioptrie…
@píďalka0484 aha, jo taky jsem o tom slyšela že se dají skla upravit jakoby stenčit, sice si připlatíte ale myslím si že je to lepší, jak pro děti tak dospělé ![]()
@píďalka0484 aha, jo taky jsem o tom slyšela že se dají skla upravit jakoby stenčit, sice si připlatíte ale myslím si že je to lepší, jak pro děti tak dospělé ![]()
@Lucie102 no platíme zhruba 4000 za jedno sklíčko ale jinak to nejde…normální sklíčko má kolem centimetru…
@Janli píše:
To musíš pěkně krvácet, když kupujete nový brýle……Mě to stačí u dvou……
Jo to mi povídej, hlavně když byly dětí ještě menší a brýle měly každou chvíli zničené. Také jsme si zvykly kupovat obrubu s magnetickým slunečním klipem, což je fajn, ale připlatíš si.
Tři z nich mají plusové tenčené čočky, to je taky pálka. A u jedné teď máme na výběr, dát jí do brýlí speciální čočky jedna za 4000, protože je na rozdíl od ostaních krátkozraká a tohle by mělo zpomalit zhoršování vady.
Starsi syn ma take brejlicky, ma 3.5 a okolo 3 na blízko a okolo 1 na dalku, je i po operaci strabismu ( jedno z oci lovil doslova v koutku) a pomalu se to zlepsuje. Na jedno oko ma jeste dedicnou vadu po dedovi. Prisli jsme na to az ve ctyrech letech uplnou nahodou. Ted ma 9 let. Chodili jsme i na orthocviceni, nosili okluzor, ale pomohla az operace. I dioptrie se pomalu lepsi…
Hodne penez investujeme do bryli, ma takove ty sportovni ohebne, jinak by nam proste nevydrzely…
Jak jsem uz psala v jine diskuzi, mela jsem strach, aby se mu deti ve tride nesmaly, ale ve tride maji snad 6 deti s brylemi a dalsi pribyvaji a nikdo to moc neresi….
Hodne take zalezi na vyberu dobreho detskeho ocare…
Prijdes mi z toho @Lucie102 hodne spatna. Nebud. Jsou mnohem horsi veci, hlavne ze jste vse uz podchytili, ocicka se budou sledovat a je mnoho zpusobu, jak jim pomoct. Vse uz pujde jen k lepsimu….