Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, chtěla bych se s vámi poradit, ohledně dioptrií u dcery je jí 5 let byla jí naměřená vysoká vada asi přibližně + 9,5 dioptrií na každém oko má někdo zkušenosti prosím jak to bude probíhat už ji daly i okluzory doufám že se vada čase bude snižovat děkuji za každou radu a názor
V pěti letech je docela pozdě…manželovi na to přišli v roce a půl a z 5 dioptrií se dostal na 2,5 nicméně říká že jedno oko má i tak pocitove o dost horsi že ví že by se na něj nemohl spolehnout. Jeho bratr (dvojce) tomu na to přišli ve 3 letech (tehdy nikoho nenapadlo ho zkontrolovat což nechápu) na jedno oko vidí dobře tam má asi 1 dioptrii druhé naopak skoro vubec jen rozmazané šmouhy…
já teď čekám na termín na očním pro dceru aby ji pro jistotu zkoukli co nejdrive
Právě ze jsme to nepoznaly, doufám že se to bude postupem času snižovat samozřejmě vím že už to nepůjde na 0 ale doufám že to nebude tak hodně prosím vás jestli je tu někdo kdo má z tím zkušenosti napište mi děkuji moc
Dcera měla v roce 5,5 dioptrií. Teď má 5 let a má 4 dioptrie. Lepší se to, ale pomalu. ![]()
Děkuji moc, přejí vám aby se jí to zlepšovalo.
No já už jsem z toho fakt zoufalá všude si všechno čtu a věřím že to bude lepší ![]()
Dcera měla ve třech letech naměřených 6, dali jí brýle se 4 dioptriemi, nosila okluzor, chodila na oční civčení. Je jí 11 a má ted reálně brýle se 6 dioptriemi. Takže zlepšení žádné.
Dcera 4,5 dioptrie v roce a půl, brýle, okluzor, stovky hodin cvičení doma + každý týden rehabilitace na orthoptice. Dioptrie se stáhly o 1. Někomu se to zlepší, někomu ne. Důležitý je to nevzdat a pracovat s tím dítětem fakt poctivě.
Zjistili jste to hrozně pozdě. Vy jste dítě nenechávali vyšetřit ve školce ani ve třech letech u lékaře? Já nechápu, proč nejsou povinný screeningy v roce dítěte. Předešlo by se tolika problémům s očima….
Držím palce, ať to stáhnete co nejvíc.
@Janli No právě že ve 3 letech prohlídku měla u paní doktory také nechápu že to nezjístla hned už v třech letech ale až na 5 leté, jinak taky chodíme na cvičení a doma cvičime také, děkuji.
Dcera skoro 8 let, taky skrytá oční vada, i se skrytým strabismem, počet dioptrií není tak drastický. Byla někdy v roce a půl vyšetřena přístrojem Plus optic, někdy ve 3 letech oční lékařkou s rozkapáním.
Na každé preventivní prohlídce četla dobře.
Jako mimino silně šilhala, to se upravilo.
Podezření jsme pojali, když ji nějakou dobu každý večer bolela bez příčiny hlava.
Je v péči u primáře očního oddělení a ten říká, že některé vady zůstávají i přes prevenci skryté. Vyšetření Plus optikem je nepřesné a u malých dětí bývá dalekozrakost fyziologická, šilhání také. Ne vše je selhání lidského faktoru.
Tak ono záleží, jaká vada to je.
Pokud to jsoudioptrie do plusu - bude se to zlepšovat.
Pokud to jsou dioptrie do mínusu - bude se to zhoršovat, dokud oko bude růst.
@1Pears1 ano o tom vím důležité je ze jsem na to vůbec přišla taky si myslim že lékařka by to mela poznat samozřejmě i my, jinak děkuji moc za zprávu a z naší strany budem věřit že se to postupem času bude zlepšovat a věříme ze bůh ji vyléčí, přejí vám hezký den.
@Janli Screeningy jsou bohužel hodně nepřesné, protože dítě umí velmi dobře akomodovat a doostřovat si obraz. To se pak vada těžko odhalí. A na vyšetření v rozkapání, které je průkazné, doktor bez příčiny dítě nepošle.