Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj máte někdo zkušenost s dírkou na srdíčku u kojence?
Chodíme s tím na kardio, přesný latisky název neřeknu, je to prej podle dr běžné. A sama se zatáhne. Projevilo se to zrychlenou srdeční akci. Snad defekt komoroveho septa?
Jo, to je vcelku běžný, žádný drama. Obě moje děti to měly a u obou se to kolem třetího roku zcela zacelilo.
Super, chodíme na kontroly takže jsem v pohodě. Jen jsem si všimla že se malý strašně zadýchává v při lezení atd..když je v pohybu. Tak by mě zajímalo jestli to může mít stím souvislost. Na kontrolu jdeme v únoru. Ptám se jen na vaše zkušenosti. Moc děkuji
Pokud je ten otvor větší, tak se zadýchávat může. Na našich holkách nebylo poznat nic, to byly neůnavný střely.
Anonym, kvůli osobním informacím. Jestli myslíš dírku ve foramen ovale, tedy, hodně laicky, že se po narození nepřilepí dvě části srdečních blanek k sobě, tak to je celkem běžné. Dírku v srdci mám také, mně se to nezalepilo ani později, chodívala jsem na kardio (mám tam ještě něco dalšího), ale vlastně to označili za „kosmetickou vadu“. Žádný speciální režim nebo omezení.
@Mama963 a pozor, pokud se bude zadychavat hodně nebo bude dite měnit barvu, šedivět, belat, zavolej raději na kardio.
Kdy jste byli na kontrole naposled?
Nebělá ani nemodrá…jen se zadýchává, jdeme teď první týden v únoru. Takže není tady nikdo kdo by mě potvrdil že to s tím souvisí?
@Janli píše:
Jo, to je vcelku běžný, žádný drama. Obě moje děti to měly a u obou se to kolem třetího roku zcela zacelilo.
taky tak
Syn měl taky, samo se to srovnalo do dvou let. Ale zadýchávání k tomu neměl.
Čistě teoreticky, na jedné kontrole u kardia nám dr řekla že měla podezření na selest. Takže čisté teoreticky, u selesti by se mohl také zadýchávat?
@Mama963 píše:
Nebělá ani nemodrá…jen se zadýchává, jdeme teď první týden v únoru. Takže není tady nikdo kdo by mě potvrdil že to s tím souvisí?
Souvudi, samozřejmě!
Selest znamená to, ze protéká krev, když nemá. To je způsobeno tou nedomykavosti.
Ano, souvisí to se zadychavanim a vše popis na kardiu.
Pokud se dítě zadychava, rozhodně to není dobře a porad se o tom!