Disfázie a škola

211
17.10.16 15:23

Disfázie a škola

Ahoj holky,

ráda bych znala rady/názory, především od těch kdo má děti s vývojovou disfázií, nebo někoho, kdo učí na Zš, nebo s dětmi pracuje.

Dcera (7,5) chodí do druhé třídy. Ve třech letech jsem s ní navštěvovala logopedku-nebudu to dlouze rozepisovat-zjistila jí vývojovou disfázii a potvrdila to i psychožka. Má jen mírnou formu.Od logopedky jsme odešli, protože tvrdila, že má dcera bude vlastně úplně blbá, nezařadí se do společnosti a bude jako mimozemšťan a můžeme se rozloučit s klasickou základní školou. Neřekla to úpně takto, ale dost podobně. Psycholožka byla zase názoru, že se to srovná a nic na ní nebude znát a že je to chytré dítě. Vše jsme tedy roky cvičili doma…

Na Zš se dostala hravě, učitelky jí chválily. Ve škoce také nebyl problém a psychložka, která tam docházela na grafomotoriku na dceři také neshledala nic zvláštního. Její třídní je také samá pochvala a říká, že je chytrá a pilná, kamarádská (prognózy logopedky se tedy nesplnily).

Problém ale je, že nevím jak jí mám učivo vysvětlovat. V češtině jedou strašně rychle. Abeceda, hned na to druhy vět a šup na to synonyma, antonyma, homonyma, slova podřadná, souřadná mnohoznačna, slova citově zabarvená. Do toho angličtina, za chvilku pojedou počítání do sta, násobilku, dělení…děs. Učím se s ní denně a začíná v tom mít hokej.

Problém je, že díky té disfázii přehazuje slovosled ve větě, dělá jí problém vymyslet kloudnou větu. Věty začíná slovem „že“.Když jí něco vysvětluju, musím jí vše říct jednu větou, pak jinou a pak zase jinou až to pochopí. Je také nesoustředěná. Nakonec to vždy pochopí a trvá to déle. Takže všemu věnujeme hodně času, hodně čteme, chodí i do čtenářského kroužku. Kolikrát na ní vidím že to chápe, ale prostě se nedokáže vyjádřit, aby to bylo srozumitelné a mele páté přez deváté.

Moje otázka tedy zní-jak se s ní učit, jak udržet pozornost. Snažím se jí vše vysvětlovat na příkladech. Nevíte o nějaké knize, která by mi pomohla, nebo o nějakýh učebních materiálech? Neexistují nějaké kartičky, nebo cokoliv co by jí pomohlo?

Není hloupá, spíš naopak, je zvýdavá, jdou jí dobře logické hry. Má dobrou pamět. Jen to vyjadřování je kámen úrazu…Chci jí nějak pomoct, aby vše lépe chápala a dokázala se správně vyjadřovat a neměla pak problém v dalších ročnících, kdy toho učení bude ještě více. Možná je chyba ve mně a nedokážu jí to pořádně vysvětlit :nevim:

Všem moc děkuji :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
12185
17.10.16 16:10

Bohuzel moc neporadim, protoze neziju v CR. Syn ma ale take problemy s jazykem (pozde zacal mluvit, ma potize se vsim, co se tyce jazyka, nejen mluveni, ale i psani, cteni atd. Nevyhoda je navic v tom, ze se tu uci deti abecedu nekdy dokonce uz ve skolce od 3 let, do skoly uz od 4 let a odklad tu az do posledniho roku neexistoval. Navic je kluk srpnovy, takze rozdil mezi nim a ostatnimi detmi byl (a stale je) opravdu obrovsky. Syn se ale dostal do uzasne skoly, kde mu na rozdil od skolky hodne pomahaji. Samozrejme se uci s ostatnimi detmi, ale venuji se mu i najeky cas individualne, aby mu co nejvice pomohli dohnat spoluzaky. Bohuzel to nestaci, takze se pro nej snazime ziskat extra podporu, aby mohl mit neco jako osobniho asistenta, ale hrajeme to na vice problemu nez jen ty potize s reci. Syn je malicky, takze to zkousime uhrat i na vsechny mozne potize s tim spojene. Napriklad neschopnost se dostat vcas na WC, ktere jsou v jejich skole docela velke a kliky i na nej docela vysoko. Sice mu davaji pristup na wc u predskolaku, ale to komise nemusi vedet :D Ale to odbiham od tematu. Co tim chci rict, neni v CR nejaka moznost take ziskat nejakou dalsi podporu, co by mu pomohla zvladat skolu? Nebo vybrat nejakou jinou skolu, kde ho budou co nejvice podporovat a s Tebou co nejvice spolupracovat? Syn napriklad je osvobozen od nekterych ukolu, ale dostava nektere navic (napriklad na procvicovani jednoduchych slovicek, protoze se logicky nemuze naucit ta tezsi, kdyz nezvlada ani zaklad) S ucitelkama take spolupracuji, takze mi davaji tipy, jak klukovi co nejvice pomoc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2359
17.10.16 16:16

Doporucuju nechat dceru presetrit v pepsy poradne. Tam poradi jak dal. Dcera ma taky lehkou formu. Ted uz chodi do sedme tridy. Celkem se to srovnalo. Válci s angličtinou. To je opravdu predmet za trest. V cestine to celkem jde. Ma na letošek jeste individualni plan ale zas tak uplne ho nepotrebuje. S logopedkami mam podobne zkusenosti. Taky u nas nefungovala. Myslela si ze vsechno zvládnem a par mesicu ale ono to tak neslo. Byly jsme tam asi trikrat a pak jsme trénovala vse doma. Ř jsme dopilovaly koncem druhe tridy. Chce to hodne opakovat. Ne dlouho ale treba chvilku matematiku a pak češtinu. Pak pauzu a nakonec to nejlehčí. Treba na vyjmenovaná slova jsem se ptala i pri ceste na nakup. Jen jsem chtela aby mi je rekla. A vic jsem ji netrapila. Dcera ma teda navic jeste ADD poruchu. Takze chtit po ni soustredeni kdyz je unavena je dodnes nadlisky vykon. Omlouvám se za diakritiku aké jsem na tabletu a opravy jsou šílený.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
211
17.10.16 16:19

@trpaslinka Ty blaho do školy od 4 let? Tak to by jsme byli v pytli..jak to ty děti proboha zvládají???To se jako učí čís, psát počítat už takhle malé??? 8o 8o 8o

No o přestupu neuvažuju. Má ráda učitelku, školu i spolužáky. U mně přestup hodně uškodil. Spíš hledám způsob, jak se s ní učit já doma, aby to pochopila. Nějak nevím jak jíučivo vysvětlovat.

U nás je také problém, že je holka nejmladší ve třídě. Ostatním dětem bylo už v první 8, dokonce tam mají i devítileťáka. Takže má tuhle svou nevýhodu a ještě je nejmladší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4156
17.10.16 16:31

Nevím, nějak se v tom nevyznám. Ve škole jí chválí, že je chytrá, ale učivo nestíhá? Nebo školu sice z pohledu učitele zvládá, ale za tu cenu, že jí vše učíš znovu doma? To není úplně ok, protože jak bude učivo narůstat, tak ti to přeroste přes hlavu. Vím, že hledáš, jak se s ní učit doma, ale podle mě by děti na prvním stupni měly většinu zvládnout ve škole a doma to jen zopakovat, promrskat a ne že to pojedou znovu to samé s mámou. Z toho by se jeden zhroutil - potřebuje snad taky nějaký volný čas, hrát si atd. Pokud opravdu nestíhá, tak jednej - promluv s učitelem, vysvětli situaci a objednej dceru do poradny. Pokud má nějaký problém, tak může dostat individuální plán a hlavně vám mohou pomoci s tím, jak jí učivo vysvětlit. Takhle ti nikdo neporadí, nikdo tvoji dceru neviděl, každý problém potřebuje trochu jiný přístup.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12185
17.10.16 17:11

@edyta no, sice od 4 let tzv reception. Neco jako predskolaci ci nulty rocnik, ale ano, uz se tam neco uci, i kdyz co nejvice formou hry. Od 5 let je skola povinna uz pro kazde dite. Kluk je ted v prvni tride. Na konci toho reception cetli 3-4 pismenna slova, ktera nejsou slozita. Krome toho se ucili par slovicek, ktera jsou slozitejsi v tom, ze se neridi podle zadnych pravidel a nectou se tak, jak by se normalne cetla. Ale patri mezi nejcastejsi slovicka. Napriklad slovicko „are“ nebo „the“

Kdyz nejde vymenit skolu (coz chapu), co zkusit vymenit logopeda a nebo si zkusit jen zajit nekam jinam. Jinak jak ucit doma, tak co nejvice formou hry. Kluk je hodne pocitacovy, coz se mi puvodne nelibilo, ale po domluve se speech terapist (neco jako logoped) jsem zacala moderni technologie vyuzivat k uceni a stala mu par her, kde se uci pismenka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30478
17.10.16 17:37

Pokud má diagnostikovanou vývojovou dysfázii, měla by mít IVP s redukovaným obsahem vzdělávání, má nárok na podpůrná opatření, o kterých je inkluze. Domluvte se s poradnou a paní učitelkou a rozhodně ta podpůrná opatření využijte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1171
19.10.16 11:41

@edyta @hanka.br. Přesně tak. Domluvit s učitelkou návštěvu poradny. Individuální vzdělávací plán Vám hodně pomůže, pokud bude dobře sestavený a využívaný. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí