Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
Potřebovala bych poradit. Dnes jsem zjistila, že dcera vzala z družiny dvě hračky. Napřed mi lhala do očì, ale pak to přiznala. Prý neví proč, chtěla si s tim hrát. Mám tušení, že to není poprvé. Je v 1. třídě. Mám o kvůli tomu lhaní zajit k odborníkovi? Za trest jsem ji dala sebrat 5 svých oblibenych pěkných hraček a že je věnujeme dětem, co to potřebují, aby věděla jake to je, když ji někdo něco sebere. Její reakce? V pohodě..to mě děsì nejvíc, se vším se hned vyrovná ![]()
Můj brácha je kleptoman a gembler, mám strach aby to nedopadlo stejně.
Tohle má dcera udělala v 1. třídě taky. Ještě k tomu donesla domů takové rozlámané, ušmudlané, spíše komponenty, než hračky (doma má tedy mnohem hezčí hračky, asi jsem udělala chybu a měla vybrat směťák
). Strašně mě to zaskočilo. Promluvila jsem si s ní o tom, co je krádež, kdo je zloděj, co takové lidi čeká, jestli to chce zažít taky…Rozhodla se to vrátit, udělala to potají, to jsem tolerovala. V té době jsem chodila na psychoterapii ohledně sebe a tohle téma s mou psychoterapeutkou probrala - prý to není nezvyklé, v tomhle věku i krádež bonbónů v obchodě může rodiče zaskočit. Když si dítě uvědomí, že to je chyba a proč, není třeba to hrotit.
Hele, mě syn udělal totéž, taky v tomhle věku. Akorát v obchodě. Nacpal si kapsy sladkostma přímo před kasou, já byla kousek vede vybírat časopis. Zavolala mě prodavačka, kluk naditý kapsy a já se mohla propadnout hanbou
![]()
Naštěstí jsme se od vidění znaly, tak to nikde nehlásili…Dostal pěknej céres, no a protože bylo pár týdnů před Vánoci, měl zákaz sladkostí a televize až do svátků.
Už je to řadu let, vyrostl z něj slušnej kluk, středoškolák a nikdy víc se to neopakovalo.
Příspěvek upraven 14.10.16 v 19:06
Anonym z duvodu rodiny - svagr jako dite taky kradl, hodne, nejdriv hracky, pak i penize. Tusim cca okolo 8 let. Vyresil to psycholog. Je z nej normalni zodpovedny chlap. ![]()
I já anonym, můj brácha taky začal v první třídě krást, hračky, s klukama v obchodě…no, kolem puberty nás okrádal všechny horem dolem, bylo to šílené, v podstatě jsme vůbec nevěděli, co dělat, domů jsme si koupili trezor a všechno cenné dávali tam. V dospělém věku přepadl benzínku se zbraní v ruce. Paradox je, že druhý brácha je právník a já ekonom, prostě, nechci tě vyděsit, ale ano, nejdříve bych si s ní promluvila, velmi pečlivě ji hlídala, při nějakém opakování bych se spojila s odborníkem, aby mi pomohl, co s tím.
Taky bych to řešila
u nás to taky začalo takhle brzo. Dcera později lhala, kradla bez uzardění
Skončilo to fakt blbě. Kdybych mohla vrátit čas, řešila bych to bývala dřív. My začali pozdě a nakonec to skončilo blbě… Nezadbávala bych to. nejhorší je ta reakce, že je jí to fuk, naší to bylo taky fuk. Ať jsme potom dělali co chtěli. Vše měla naháku
Asi bych to prozačátek řešila promluvou jako @Apaji, promluva a vysvětlení co a jak a vrácení hračky pokud to bylo poprvé a začala bych jí nenápadně hlídat, jestli si něco opět nepřinesla a pokud by nepřestala, zašla bych za tím odborníkem.
@Anonymní píše:
I já anonym, můj brácha taky začal v první třídě krást, hračky, s klukama v obchodě…no, kolem puberty nás okrádal všechny horem dolem, bylo to šílené, v podstatě jsme vůbec nevěděli, co dělat, domů jsme si koupili trezor a všechno cenné dávali tam. V dospělém věku přepadl benzínku se zbraní v ruce. Paradox je, že druhý brácha je právník a já ekonom, prostě, nechci tě vyděsit, ale ano, nejdříve bych si s ní promluvila, velmi pečlivě ji hlídala, při nějakém opakování bych se spojila s odborníkem, aby mi pomohl, co s tím.
to je zvláštní, nemá bratr nějakou poruchu osobnosti? Stejně je to zajímavé, děti ze stejného „vrhu“, a každé je povahově úplně jiné ![]()
Uz to bude vypadat blbe ale jsem dalsi anonym co zaluje na brachu ![]()
Ale ted vazne.. otec jeho otec byl zlodej a lhar… on taky zacal nevine jako dite a dnes krade a lze furt.. nekdy to je porucha a ta je dedicna.. asi bych to pro jistotu resila.. psycholog neublizi a mate jistotu.
@medunka23 píše:
Asi bych to prozačátek řešila promluvou jako @Apaji, promluva a vysvětlení co a jak a vrácení hračky pokud to bylo poprvé a začala bych jí nenápadně hlídat, jestli si něco opět nepřinesla a pokud by nepřestala, zašla bych za tím odborníkem.
tak nějak…My jsme to taky prvně řešili vrácením a důraznější domluvou, plus ten trest…A čekali, jestli se to bude opakovat…Psychologa bych kontaktovala až při recidivě.
@SlecnaSally taky jsem to udělala. na návštěvě. taky mi bylo asi 6-7let, pamatuju si to doteď. Dostala jsem na zadek plus mi naši vysvětlili co a jak. A nikdy jsem už nekradla. že nební nutné to ted řešit s odborníkem
@SlecnaSally Dej jí na politiku, bude ministryní, ba možná dokonce premiérkou!
Ale vážně - pokud necítí vinu, poté cos jí to vysvětlila, tak dětským psychologem nic nezkazíš.
@pe-terka píše:
to je zvláštní, nemá bratr nějakou poruchu osobnosti? Stejně je to zajímavé, děti ze stejného „vrhu“, a každé je povahově úplně jiné
ze zkušenosti od mužovi rodiny to až tak zvláštní není, muž i jeho ségra naprosto zodpovědní, samostatní, dokázali se postarat o sebe, pomáhali finančně mámě a jejich brácha naprostý opak, stejná výchova a všechno a je z něj takový hajzlíček.
@pe-terka píše:
to je zvláštní, nemá bratr nějakou poruchu osobnosti? Stejně je to zajímavé, děti ze stejného „vrhu“, a každé je povahově úplně jiné
Nevím, ale co se vrátil z kriminálu, našel si fajn holku, oženil se, dneska je to táta od rodiny. Vypadá to, že seká dobrotu, už víc jak deset let. Ale jeho život do třiceti let byl pravé peklo, hlavně pro nás jako pro rodinu. Krádeže, drogy, zbraně, gamblerství, mafie, opravdu peklo. Dokonce jsme se všichni kvůli němu stěhovali do jiného města, v rodném se nám nedobře žilo.