Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
U nás pomohl rotavibrátor od logopedky. Dcerka s ním trénovala skoro rok a písmenko R měla doslova „vydřené“. R jsme celkově trénovali 2 roky.
Jsem logopedka, univerzální rada neexistuje.
Pokud jste s logopedkou spokojení, pokračujte tam, někdy to prostě trvá. Někomu pomáhá masírování špičky jazyka, jazyk musí být dost posílený. Hlavně vytrvat a opravdu pravidelně a ideálně každý den cvičit.
@Anonymní píše:
Prosím, poradíte jak na R/Ř?
Syn je prvñáček a pořád nic. K logopedce chodíme. Jinak vyslovuje hezky. Díky
Pokud chodíte na logopedii, tak musíte vytrvat a cvičit. Jednou se to R naučí každý..
Já spíš jen valím oči, kolik dnešních prvňáčků celkově neumí mluvit. U syna ve třídě vím o dvou dětech, které jsou řečově na úrovni tříletého dítěte (možná ani to ne). Holce je sedm a klukovi dokonce osm ![]()
Cvičení ne vždy pomůže, chodila jsem několik let a R/Ř jsem se nenaučila. Paní logopedka říkala, že už se ho nenaučím.
Hlavně se na o nevykašlat. Nejsem logoped, ale myslím, že když se chce, všechno jde. Každému to trvá jinak dlouho a platí na něho jiné metody. Někdy pomůže změna logopeda - případ mého synovce. S první odmítal spolupracovat, druhá ho zpracovala během pár měsíců.
Asi jsem měla štěstí, zatím jsem nepotkala nikoho, kdo by se nenaučil. Včetně několika dospělých. Ano, někdy je to dřina a je třeba hledat „netradiční“ cesty, ale vždycky se najde kudy na to.
Podle statistiky nastupuje do 1. třídy asi 40% dětí s vadnou výslovností, to je dost, ale ambulance jsou přetížené a pojišťovny nechtějí uzavírat nové smlouvy, prostě blbá situace.
Děkuji všem za rady. Zkusíme jiného logopeda.. shodou náhod kamarádka z dětství, tak třeba to půjde líp ![]()
@blabla123 Ono by se to ale vážně dalo naučit i v dospělosti, škoda to nezkusit znova. Jsou na to speciální metody a prokazatelně to jde, i když na logopedii řekli, že ne. Jak to R/Ř říkáte, nebo to nějak nahrazujete?
Prosím, poradíte jak na R/Ř?
Syn je prvñáček a pořád nic. K logopedce chodíme. Jinak vyslovuje hezky. Díky