Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nezdá se mi to brzo a nevadilo by mi to. O rozmnožování, milování, sexu, pindících a pipinkách mluvíme dlouho, prostě od tý doby, co se začali ptát. Vědí už i něco o MS.
Mají knížku „Moje první kniha o sexu“ - jsou tam něžné kreslené obrázky. Když mají období zvědavosti, listují si v ní sami, nebo se i chodí ptát. Muž to moc nedává, ale mě nevadí o tom mluvit na rovinu (ale přiměřeně jejich věku samozřejmě).
Moc si přejeme miminko, děti taky, taky i tím je to u nás docela časté téma ![]()
D.
děti 10 a 8 let
Ahoj, můj názor je, že syn by v 8 letech měl být dostatečně a vhodně informovaný z domova, aby ho ve škole v tomto směru nic nepřekvapilo. Nemyslím si, že by zrovna pri vyučování utrpěl morální šok, ale informace různé kvality jsou všude kolem (internet, TV, reklamy, kamarádi…), tak by měl umět rozlišovat a mít na to vlastní názor… „rozmnožování“ je přece důležitá a normální součást života, proč by o něm syn neměl vědět?
Ještě jsem chtěla říct, že je pro mě důležitá ta forma, jakou se s dětmi o tom mluví. Tzn něžně, spojovat milování s láskou a s vyspělostí jak fyzickou, tak psychickou. Ano, je to fajn, ale není kam spěchat, atd.
Dovedu si představit moudra od spolužáků (i třeba ze starších ročníků, to je jedno). A jak by z toho mohli být vykulený.
Máme doma ohledně tohoto asi hodně otevřenou výchovu, ale mluvíme a děti vědi, že se mohou ptát na cokoli. A ptají se, jsou od přírody zvídavé a zvědavé ![]()
D.
děti 10 a 8 let
Jasně že nějaké infomace má ale stylem jakým to berou ve škole se mi to zdá poněkud brzo. Když to řeknu blbě je to ještě trdlo které věří na ježíška a má zárověň se má učit o rozmnožovaní poměrně detsilně? no nevím my jsme to takto brali až někdy od 7mé třídy ve škole se tomu prý po většině všichni smějou a pak za to dostanou poznámky že se smějou.
Mozna by ses divila co takto stare deti vedi a znaji. Koukni na youtube treba na ceske youtubery a komentare pod videi. Opravdu k zbliti co dokazou deti napsat a kdyz rozkliknes jejich profil detem je tak 6-10 let. Rodice podle me vubec nevedi a mysli si, ze jejich dite tohle ani nemuze znat. Takze brzo mi to nepripada
Syn ale nemá přístup k netu mobil má tlačitkový obyčejný tablet nemá a na noťasu je jen pod mým dozorem a na tv kouká na dečko s bráchou.
No nevím o tom, že by děcka brali ve škole a těžko říct, jak by na to reagovali v kolektivu dalších dětí. Asi taky záleží dost na tý učitelce, jak to uchopí.
Každopádně děcka ví o pinďovi v pipince, semínko k vajíčku, spojí se a roste miminko. Ví to z domu a ve škole by je to asi nerozhodilo, si myslím.
Určitě je ale v každé rodině ta míra intimity a sdílnosti o těchto tématech rozdílná. Učitelka je docela odvážná, že se do toho pustila…
Co mají za učebnici? Já mám čerstvě čtvrťačku a ve třetí třídě tohle tedy nebrali, rozhodně ne nijak detailně. Zase umí ze třetí třídy natočit sebe na video a vložit si to na youtube, v podstatě kamkoliv chce, umí to stáhnout a upravit v počítači, umí založit profil, kde si zamane, emaily už od třetí třídy používá běžně, dokonce z nich posílají domácí úkoly, to si nevybereš, naše škola kašle na rozmnožování, naše škole jede v ovládání počítače ![]()
@Anonymní píše:
Syn ale nemá přístup k netu mobil má tlačitkový obyčejný tablet nemá a na noťasu je jen pod mým dozorem a na tv kouká na dečko s bráchou.
tak to buď ráda, že nechodí na naši školu, by tě do konce třetí třídy švihlo ![]()
@terinka4444 píše:
tak to buď ráda, že nechodí na naši školu, by tě do konce třetí třídy švihlo
no to on by chtěl být takto pokrokový ale neumí pořádně češtinu ani psaní mu nejde tak má toto zakázané je ve třetí a píše písmena obráceně no celkově je to kalamita plete čj s aj tak mu prostě ten tablet ani dotykáč nepovolím.
V pořádku. Jsem ráda, ze už ve třetí třídě.
Dnesni děti jsou ve všem hodně uspiseni, čím dřív si začnou povídat o záležitostech kolem sexu tím líp.
Furt lepší než s nich dělat malé tululum a dělat tabu, ta doba tu byla před pár desítkami let.
@Anonymní píše:
Taková kontrola vse pod dohledem matky a pak, ze nejsi puritan ![]()
Aby ses jednou nedivila. Přijde mi, že to moc hrotis.
@Anonymní píše:
Ahoj zajímá mně Váš názor abych věděla jestli to moc hrotím nebo je to normální. Syn letos nastoupil do třetí třídy to že v prvouce začali brát hned na začátku roku jak se lidi rozmnožují s tím jsem se nějak smířila ( stejně mi to na 8mi leté dítě příjde brzo) ale že v informatice se jim na pc objevuje nejspíš složka označená jako sexualní výchova se mi zdá už dost, bojím se že to otevře a,,kdo ví co tam najde". Nejsem nějaký puritán ale už ted syn přišel i stím že si má mladší bracha vzít domu kamaradku do postele a mazlit se s ní.Takže dotaz zní jestli se to i Vám zdá brzo a vadilo by Vám to.
podle me neexistuje univerzalni odpoved, kdy je vhodny vek na sexualni vychovu. Zkratka zalezi na rodine. Uz jako dite jsem nechapala, proc nas tim ve skole otravuji, u nas doma se o sexu, menstruaci a podobnych vecech, mluvilo vzdy otevrene, od doby, co jsme dali dohromady vetu. Pochopila jsem nutnost skolni sexualni vychovy az v dobe, kdy jsem poznala manzela, ktery ve 30 nevedel, jak funguje reprodukcni cyklus. Vedel, ze spermie oplodni vajicko, ale tim to koncilo. Nazory v jejich rodine na antikoncepci a sex me dostavaji do kolen jeste dnes. Manzel si dlouho zvykal, ze moji rodice rikaji slovo sex nahlas, ze se u nas v rodine o sexu mluvi a vtipkuje se na toto tema. A pro me i brachu nikdy nebyl sex nic extra zajimavyho, zakazanyho nebo tajemnyho. Vedeli jsme o co jde, oba jsme zacali se sexem az v 18, moji rodice meli na nocnim stolku gel a kondomy.
Tchyne vtloukla svym detemdo hlavy nazory, ze kondom je strasne nepohodlny, hormony nebrat-po nich se tloustne, nejlepsi je prerusovana souloz.
Protoze ona s tchanem ji 40 let provozuji bez nehod. Svagrova ma z prerusovane souloze 2 neplanovane deti.
Takze z tohoto duvodu rikam, sexualni vychova ve skole ano a cim driv, tim lip.
Nase ctyrleta dcera ted prozivala moje posledni tehotenstvi a porod. Vse ji zajimalo. Adekvatne jejimu veku jsme ji vysvetlili, jak se miminko dostane do briska, jak se dostane ven z briska. Pousteli jsme ji i nejaka videa na youtube-je to tam pro deti.
Za me chyba, ze to vas syn neznal z domova, protoze ted ma nejake informace ze skoly a fantaziruje. Vidim chybu v tom, ze nema informace z rodiny a prijde mu to strasne zajimavy a bude tim „zit“.
@Kelsey píše:
Taková kontrola vse pod dohledem matky a pak, ze nejsi puritanAby ses jednou nedivila. Přijde mi, že to moc hrotis.
No na internet bez dozoru má dle mne fakt ještě času dost.
Ahoj zajímá mně Váš názor abych věděla jestli to moc hrotím nebo je to normální. Syn letos nastoupil do třetí třídy to že v prvouce začali brát hned na začátku roku jak se lidi rozmnožují s tím jsem se nějak smířila ( stejně mi to na 8mi leté dítě příjde brzo) ale že v informatice se jim na pc objevuje nejspíš složka označená jako sexualní výchova se mi zdá už dost, bojím se že to otevře a,,kdo ví co tam najde". Nejsem nějaký puritán ale už ted syn přišel i stím že si má mladší bracha vzít domu kamaradku do postele a mazlit se s ní.
Takže dotaz zní jestli se to i Vám zdá brzo a vadilo by Vám to.