Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
Tak jsem posadila do Eclipse 6 letou dceru-váha 17 kg a výška 115cm a je v ní teda akorát. Můžu zítra navečer vyfotit.
@nataluska Jéé, tak to je super recenze
Za fotku budu moc ráda ![]()
@PetiteFillette odpoledne se vracím s dětma ze školky, tak tam vyfotím obě dvě dcerky.
@j.a.n.i1 píše:
@PetiteFillette Stejně je zvláštní, že vadí, myslím ty airbagyu jiných aut jsem o tom neslyšela
no ony se airbagy pro děti vůbec nedoporučují, jsme prý jedna z mála zemí eu, kde u posměrný sedačky můžou být zapnutý u dítěte. ono to není nic moc bezpečnýho. prý taky mě to překvapilo, slyšela jsem to teprve nedávno.
@PetiteFillette píše:
@steeve O kolik může přečnívat hlava dítěte v kat.9-18 prosím?
u posměrné sedačky může hlava přesahovat do úrovně očí
@slavuska1 píše:
no ony se airbagy pro děti vůbec nedoporučují, jsme prý jedna z mála zemí eu, kde u posměrný sedačky můžou být zapnutý u dítěte. ono to není nic moc bezpečnýho. prý taky mě to překvapilo, slyšela jsem to teprve nedávno.
ve všech státech EU jsou ty normy stejné, čelní airbagy u posměrných sedaček jsou zapnuté, a boční můžou být u většiny, ale vždy záelží na výrobci auta a sedačky, na kterém sedadle jsou sedačky povoleny, takže není problém v legislativě, ale v konstrukci aut.
a proto všechny nové sedačky( kromě podsedáků, ty nemají boční ochranu žádnou) mají sedačky boční ochranu SIP, aby mohly být použity i tam, kde je boční a hlvový airbag, ty sedačky jsou na to již kostruované
@steeve píše:
ve všech státech EU jsou ty normy stejné, čelní airbagy u posměrných sedaček jsou zapnuté, a boční můžou být u většiny, ale vždy záelží na výrobci auta a sedačky, na kterém sedadle jsou sedačky povoleny, takže není problém v legislativě, ale v konstrukci aut.
a proto všechny nové sedačky( kromě podsedáků, ty nemají boční ochranu žádnou) mají sedačky boční ochranu SIP, aby mohly být použity i tam, kde je boční a hlvový airbag, ty sedačky jsou na to již kostruované
A toto platí pro sedačky vyrobené odkdy? Uvádí se tato informace v manuálech autosedaček nebo běžně v popisu na eshopech?
@PetiteFillette před použitím sedačky je vždy potřeba se podívat do manuálu k sedačce a autu, zda je sedačka vhodná pro daný typ auta, je to v manuálech napsáno.
to s tou boční ochranou platí pro všechny sedačky od homologace 44/04, tedy od roku 2005
@steeve Aha, tak já zadoufala, že sedačku se SIP ochranou můžu použít i tam, kde to výrobce auta nedoporučuje. Auto je r. v.2000. Snad nebudeme nakonec muset koupit nové auto ![]()
@PetiteFillette a výrobce to nedoporučuje nebo přímo zakazuje?
Za podmínek: není instalován boèní
airbag, pokud je sedadlo pøedního
spolujezdce posunuto co nejdále
dozadu, nebo sedadlo je vybaveno
detekcí obsazení sedadla a je použit
dìtský zádržný systém Opel s
vysílaèem. Vyžadováno je také
výškové nastavení. Sedadlo pøedního
spolujezdce v nejvyšší poloze.
Ukotvení bezpeènostního pásu
pøedního spolujezdce nastaveno do
nejnižší polohy.
@PetiteFillette tak pokud tam nemáte boční airbag tam můžete, a to že se posouvá přední sedadlo co nejdále to je standartní postup při poutání sedačky na přední sedadlo
a u zadních sedadel tam není problém nejspíše žádný, protože na zadním sedadle nemáte ani čelní a nejspíše ani boční airbagy
@steeve Já tam dala celý odstavec, ale problém je u nás s tím bočním airbagem. Holt prostě musíme doufat, že se prostřední dítě dostatečně dlouho vejde do Eclipse ![]()