Dítě 2 roky "neumí" jíst - vaše zkušenosti
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Dítě 2 roky "neumí" jíst
Dobrý den,
kamarádka má čerstvě dvouletého syna. Od zavádění příkrmů mají problém s tím, že syn nechce/neumí jíst.
Kdykoliv a kdokoliv mu nabídne jídlo, ukazuje že nechce, i když už má hlad. Jídlo vypadá tak, že když syn pootevře ústa, tak mu do nich rychle dají jídlo, dítě pláče a polkne. Každé krmení je s pláčem.
Další detaily:
- když byl menší, tak nesnesl aby kdokoliv kolem něj jedl, teď je s tím ok, dokonce krmí ostatní lidi
- také se v minulosti odmítal jídla dotknout, teď je to o něco lepší - občas chytí jídlo aby nakrmil ostatní
- nemá problém dát do pusy hračky nebo cokoli co ho zajímá, problém je jenom s jídlem, to vůbec nechce ani ochutnat
- vyvíjí se dobře, tam nejsou žádné problémy
Když jí, tak jídlo nevyplivne, takže nejspíš opravdu má hlad. Když už opravdu nechce jíst, tak silně zavře ústa nebo začne plakat víc, to ho pak krmit přestanou.
Nemyslím že by polykal ze strachu, co vidím tak se k malému chová opravdu hezky a s respektem.
Kamarádku napadlo, zda to není nějaký problém se senzorickým zpracováním, že prostě synovi vadí kozistence jídla… Snaží se mu dávat na hraní veci různé konzistence, a pod., s věcmi si hraje, ale problém s jídlem přetrváva.
Nechce, aby měl syn z jídla trauma…
Chci se proto zeptat, nemáte s tímto někdo zkušenosti? Co pomohlo?
Děkuji.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
A papá sám nebo ho maminka krmí? Dala bych mu jídlo at ji sám. Buď si vezme nebo ne. Nekrmila bych. Syn mi kolem roku začal jíst sám.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vyměnit hračky za ovoce a zeleninu. Taky má strukturu. Paprika, okurka, pomeranč, buchta. Když strká hračky do pusy tohle by mohl taky. je teplo, může se placat ve zmrzlině, kaši s ovocem, v jogurtu to by ho mohlo jak zabavit tak zaujmout k ochutnání.
- Citovat
- Upravit
@Katherine811 píše:
A papá sám nebo ho maminka krmí? Dala bych mu jídlo at ji sám. Buď si vezme nebo ne. Nekrmila bych. Syn mi kolem roku začal jíst sám.
Krmí ho, sám od sebe doteď nesnědl nikdy nic (doslova). Jídla se prostě odmítá dotknout.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tady se s dovolením připíchnu, mám doma čerstvou dvouleťačku a každé jidlo je opravdu utrpení. Nejeví o jidlo téměř zájem, nema apetit, každé jidlo je boj. Ani sladkost nesní…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Katherine811 píše:
Krmí ho, sám od sebe doteď nesnědl nikdy nic (doslova). Jídla se prostě odmítá dotknout.
@Anonymní píše:
Vyměnit hračky za ovoce a zeleninu. Taky má strukturu. Paprika, okurka, pomeranč, buchta. Když strká hračky do pusy tohle by mohl taky. je teplo, může se placat ve zmrzlině, kaši s ovocem, v jogurtu to by ho mohlo jak zabavit tak zaujmout k ochutnání.
@Anonymní píše:
Říkala, že jak vidí že to je jídlo, tak se tomu vyhýbá. Ale je pravda že by mu třeba mohla nějaké jídlo nechat k dispozici jen tak na hraní, bez toho aby ho pobízela k jídlu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Capelucia píše:
Logoped?
Aby zkontroloval zda nejde o poruchu polykání?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@amanda.repka píše:
může to být porucha příjmu potravy a s tím klinický logoped umí pracovat
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@amanda.repka píše:
Může to být kde co, zvýšená citlivost na dotek, logopedi nejsou jenom na mluvení, mají právě různý způsoby i na malé děti s problémem s jídlem. Minimálně zhodnotí situaci, jestli za tím není nějaký fyziologický problém.
- Citovat
- Upravit
U nás jídlo taky problém. Úplně to samé. Jenom nějaké rozmixované kejdy, jinak nic.
Jakmile se něčeho dotkne, je znechucená a nechce.
Docela dost mi pomohl kousak.cz kde jsem nakoupila pár těch kousátek a malá se naučila žvýkat. Posiluje to svaly v puse.
Nicméně pořád je to boj…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Děkuji všem za odpovědi, s kamarádkou jsem mluvila, objedná synovi kousátka, a zítra jdou k logopedovi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit