Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím, chci se zeptat, jestli má někdo podobnou zkušenost a poradí.
Dcera 20 měsíců s námi spí v jedné posteli, už asi od osmého měsíce. Nevadí nám to, jsem ráda, že má k nám blízko a pěkný vztah. (s mojí rodinou to já tak nemám a ne že by to nějak hodně souviselo, ale byla jsem prý nechána, než se vyřvu). Ale nevím, kdy dítě pomalu preučovat, že má své soukromí a my taky. Nechci udělat nějakou chybu ve vývoji emočním, psychickém. Plus jestli začít postýlku jen kousek od naší nebo rovnou jiná místnost.
Předem děkuji za rady.
My jsme postel prirazili vedle a postupně zvykali. Do svýho pokoje až si dítě samo řeklo. Nebo jsme spali v pokojíčku taky než si zvyklo. Musíte postupně zkoušet.
Dcera byla třeba zvyklá spát sama i usínat. Pak jsme se přestěhovali a najednou blok a nechtěla spát sama.
Já si pamatuji do teď, jak jsme se sama v pokojíku jako dítě bála.
Dítě ve 20 měsících je ještě dost malé, nemusíš mít starosti se soukromím atd. Na to má ještě hodně let času. Až bude chtít, tak do své postele půjde.
Naše skoro roční dcera s námi spí v posteli také. Počítám s tím, že ještě nějakou dobu bude. Do budoucna plánuji přirazit postel k naší. Zatím se ale všichni „vlezeme“.
@Diiii0409 tak to neporadím nám docela hezky pomohlo ze spal v postýlce přes den a pak to šlo docela dobře ale je pravda ze my už fakt to pohodlí neměli ![]()
Se mnou spí podstatně starší děti
Raději ani nebudu psát, jak staré. Mají tedy svou postel přiřazenou k mé, kdyby mohly, byly by nalezlé u mě, ale to bych se nevyspala, takže pravidlo je, každý ve své posteli. Ne vždy to ale dodrží.
Záleží, jestli to vyhovuje tobě. Pokud ano, tak bych to neřešila.
Synovi budou za par dni dva roky a mame jeste 2mesicni mimco, oba spej s nama a pocitame ze jeste dlouho budou. Nepremyslela sem o tom dat starsiho samotnyho spat. Nemyslim si ze bych tim nejak narušovala vyvoj. Az se nas nasytí tak si rekne a myslim si ze jeste budu vzpominat jak spinkali s nama
kazdopadne nam je postel mala, ale nastesti je udelana z palet a budeme ji predelavat aby byli tri matrace ![]()
My to nechali na dítěti. Takže se odstěhoval ve 13. Téměř celou dobu měl svůj svůj pokoj a kdykoliv se tam mohl přestěhovat.
@Diiii0409 moje zkušenost je taková, že dítě není třeba toto učit, samo k tomu dozraje, ovšem je individuální, kdy k tomu dojde, Stačí, když dítku vytvoříte tu možnost ve formě vlastní postele, ať už u vás v ložnici nebo v pokojíku, až k ní dozraje, tak vaši postel opustí, samozřejmě ta chvíle zralosti se nemusí shodovat s vašima představama a bude mít vliv i to, kde a jak dakeko ta vlastní postel bude. Nejčastěji k tomu děti dozrávají někdy kolem nástupu do školy +- zbytek během prvního stupně ZŠ, Pokud je prostor, začala bych vlastní postelí ve stejné místnosti s vámi.
Syn semnou spí ještě teď (8 let) odmítá spát sám, když nejsem doma, tak chce alespoň bráchu (4,5). Ten mladší už spí i čas od času sám, pokud chce.