Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
Poradte prosim!!!!
Muj syn - Alex 26 mesicu, naprosto miluje MHD, bus, tramvaj a metro.
S kocarkem nechce nikam, je to problem, nekolikrat jsem zkousila vzit na ruce bez kocarku do autobusa a tramvaje, sednu, posadim Alexe na klino a pevne drzim. Alex je scastnej, kouka do okna a komentuje to, co vidi.
Jestli na to nejaky zakon, nebo pravidlo, ktere zakazuje vozit dite v MHD bez kocarku a s jakeho veku?
Dekuju moc
zákon určitě nic takového nezakazuje !!
jen nějaký přepravní řád ti říká, že jsi zodpovědná za jeho chování, jednání a tak, ale určitě ti nikdo nemůže říci, že máš v MHD používat kočár…
je přece plno maminek, které jezdí s dítětem v šátku… ![]()
je to hezké, že se mu to tak líbí, tak si to užívejte ![]()
Nee, na tohle fakt zadnej zakon neni. Uzivejte si MHD, co srdce raci! ![]()
@Lenka512 píše:
zákon určitě nic takového nezakazuje !!
jen nějaký přepravní řád ti říká, že jsi zodpovědná za jeho chování, jednání a tak, ale určitě ti nikdo nemůže říci, že máš v MHD používat kočár…je přece plno maminek, které jezdí s dítětem v šátku…
je to hezké, že se mu to tak líbí, tak si to užívejte
Dekuju mooooc, tak uz muzu dychat normalne, jenom ze mne stalo nekolik krat, ze bus byl plnej, a nikdo nechtel zvednut zadek, tak musela laskave poprosit pubertaka, aby ustupil misto, na co on mne rekl - boli mne noha, tak zeptEJ!!!!!!! nekoho jineho. To jsem chtela jemu, a jeho rodicum.........rrrrrrrrrrrrr.
Ale hlavne, ze mne nikdo nemuze rit, ze nesmim s ditem na kline v MHD.
Jestli se nepletu, tak mezi osoby s omezenou schopností pohybu nebo orientace patří i osoby přepravující dítě do 3 let. Takže je nárok na místo „pro invalidy“.
Podle me preprava v kocarku v MHD neni ani za mak bezpecnejsi, takze by to pripadne narizeni nemelo logiku.
Já musela jezdit s 2 měsíční dcerkou na klíně v normálním autobude,kočárek jsem musela složit a dát do zavazadlového prostoru,jelikož v autobude nebylo místo na kočárek. Bylo to,když byla výluka na trati a jezdila náhradní autobusová doprava.
@magratka píše:
Jestli se nepletu, tak mezi osoby s omezenou schopností pohybu nebo orientace patří i osoby přepravující dítě do 3 let. Takže je nárok na místo „pro invalidy“.
Fakt?
to jsem netušila…
Jinak já mám prcka 32 měsíců a když nás nikdo nepustí sednout, tak holt stojí a drží se…
Zase si myslím, že je dobře, že si i na to sem tam zvyká, protože z něj pak třeba nevyroste ten puberťák říkající, že ho bolí noha…
![]()
No a v 26m jsem už jezdila MHD se dvěma dětma, takže starší bej v kočáru ani nemohl ![]()
Proč by nemohl být na klíně, to snad není povinnost sedět v kočárku. Když jedu vlakem, dítě z kočárku vyndám a sedí na sedačce nebo mě na klíně. Jezdili jsme busem s Manducou, protože kočár by zabral moc místa a nebylo by jisté, že by nás s ním vzali. Bez problémů.
Ja bych teda tvrde trvala mi uvolnenem miste k sezeni,… jukla bych do prepravniho radu, myslim, ze mate fakt prednost, v plnem autobuse dite u tyci neni nic moc, kdyz autobusak prudce zabrzdi.
V tomhle věku už sppousta dětí kočárkem vůbec nejezdí, tak jak by tě někdo mohl nutit brát kočár zrovna a výhradně do MHD???
S tím volným místem nevím, asi by to chtělo kouknout do přepravního řádu, ale syn tedy taky běžně jezdí vestoje, visí jednou rukou na kočárku a druhou na mě. Občas ho někdo pustí, ale pravdilo to není ![]()
kocar v autobuse neni vubec bezpecnej..uz nekolikrat sem ho videla letet! dikybohu dycky bez ditete!