Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahojky holky, potřebuji poradit. Malýmu bude v červnu 1 rok. V květnu máme příležitost si pořídit štěně zlatého retrívra. Máte některá zkušenost, jestli se dá zvládnout takhle malé dítě a štěně? Bydlíme v domě. Potřebuji zkušenosti těch z vás, které to zažily 😊 Popřípadě nějaké rady? Děkuji
Tohle jsou naprosto idealni pejsci ![]()
Hlavne to chce poradny vycvik jako s kazdym pejskem. Dulezite je se mu venovat. Oni si deti oblibi hnedka, jsou to skveli partaci ![]()
Nedělala bych to. Počkej až bude dítě větší. Štěňata skáčou, koušou, škrabou. Navíc je mu potřeba se jim celkem věnovat.
Ne nešla bych do toho, budeš mít doma dvě mimina a každé jiné potřeby. S dítětem tě čeká chození na hřiště, herny, akce pro děti kam psi nesmí, těžko budeš mít čas na oba.
Jako ségra si teď pořídila štěně, k tomu má 5letou dceru a říká, že to štěně je horší, jak batole.
Zvážila bych to ![]()
Zlatý retrívr byl láska mého života (13let), nikdy ho už žádný jiný pes nenahradil, přišel mi jako napůl člověk
jeho pořízení znamenalo vzít si dovolenou a „mateřskou“, byla to práce a úvazek 24/7, aby se naučil venčit, aklimatizoval a zvykl na mne…
protože si na to dobře pamatuju, nepořizovala bych si ho k ročnímu dítěti, protože je to jako další mimino… a dvě děti po roce je masakr, jak víme
fakt bych ještě rok dva počkala, i kvůli dítěti, případným nehodám apod., dítě ti zrovna začne chodit, to mu musíš být pořád za zadkem, do toho štěně s čuráním apod… hlídat, kdy se vyspí a hned brát ven…
ne, fakt by to bylo na palici, pokud by ti nepomáhal další dospělý…
neříkám, že se to nezvládne, ale strašně si to celé zkomplikuješ a neužiješ si to hezké s každým zvlášť…
navíc tříleté dítě si už i štěně užije
má víc rozumu, chvilku si vydrží pohrát, když půjdeš pustit psa na zahradu apod…
Už je to hooodně let, ale naši si pořídili zlaťáka a nejmladšího sourozence v podstatě najednou a bylo to naprosto v pohodě
bylo to teda ještě v době, kdy nebylo úplně in obrážet s batoletem kroužky a dětské koutky, takže v tomhle směru kolize nevznikaly 🤷🏻♀️ a nám dvěma starším dětem už bylo náct, takže bylo dost zájemců, kteří by vzali buď psa nebo mimino na procházku.
Dá se zvládnout cokoliv, ale nesmí na tom být ten pes tratný. Pokud nemáte s chovem zkušenosti, nechala bych to být. Chápu, že jsou štěňátka roztomilá a taky jsou roztomilá v kombinaci s malými dětmi, ale štěně je pořád zvíře se svými potřebami, které mohou být dost specifické a mohlo by to být v kombinaci s výchovou tak malého dítěte příliš.
Nešla, dítě sotva začalo chodit a do toho divoké štěně a ne úplně malé. To bude náročné a co venčení s ročním dítětem? Počkala bych až dítě bude trošku samostatnější. To štěně je prostě na úrovni ročního dítěte a až začne to štěněti kousání, to syn ač byl starší a štěně malého plemene tak řval a utíkal do postele kam štěně nevyskočilo
. jen to venčení u štěněte je tak časté a štěně se musí vzít hned, nepočká až se oblečete s ročním dítětem
Když počkáš ušetříš si plno nervů
, navíc dítě kolem roku je dost náročné a do toho štěně kterépak bude vyžadovat hodně péče ![]()
Ne, nesla. A to máme za sebou mraky štěňat a dětí. Čerstvě chodící dítě bez rozumu ještě a štěně velkého plemene je náročná disciplína navíc pokud nemáte zkušenost.
Pokud už nějakou zkušenost s výchovou štěněte máte, tak asi proč ne. Pokud ne, dala bych tomu ještě pár let a pejska pořídila, až bude dítě trochu samostatnější. Třeba až půjde do školky. Ono hlídat dítě, které právě začalo chodit a do toho cvičit divoké štěně, je docela náročné.
My to tak měli a asi zpětně by bylo lepší počkat. Máme teda fenku salašnického psa. V podstatě na cvičák hlídal manžel - to problém nebyl. Jít rychle venčit na zahradu bylo v pohodě. Dovezli jsme si ji v dubnu, takže už pak bylo pěkně a byli jsme hodně venku. Ale co byl problém, tak bylo chození na procházky. Učit velkého psa chodit s kočárkem byl fakt mazec. Ještě ta naše byla docela akční a fakt se jí nechtělo poslouchat. Tohle bylo opravdu těžké a ani na cvičáku mi moc nepomohla. Další problém byl, že jsem pak otěhotněla a nemohla jsem se jí pro rizikové těhotenství úplně věnovat jak bych chtěla. Za mě je asi lepší si pořídit stěně až s většími dětmi. Na druhou stranu se děti aspoň umějí chovat k zvířatům jak s ní v podstatě vyrůstají. A je teda pravda, že to mé dítko, kterému byl tehdy ten rok, úplně miluje. Jsou jak sourozenci. Mají se moc rádi. Vždy na něj byla i opatrná. To, že byl začínající chodec vůbec nevadilo. Kousání taky nebyl problém. Naučila jsem děti, že k ní mají vždy jít s hračkou v ruce a tu jí hned dát na kousání. Takže fakt akorát ty procházky. Jestli máš možnost jít jen se psem na procházku bez dítěte, tak si myslím, že je to v pohodě.
Každý si myslí jak je retrívr hodný, inteligentní, učenlivý a poslušný. Znám jednoho 9 měsíčního a je to pěknější darebák, jeho panáčci ho sotva udrží na vodítku, dává jim dost zabrat.
Mám zkušenosti 2 první fenku jsme si pořídili, když bylo nejstarší dceří 1,5 roku a bylo to v pohodě. Když nás opustila, pořídili jsme si zase fenku a synovi bylo půl roku, no už to byl jiný záhul a nejhorší asi bylo jak se malej všude plazil a do toho štěně, které všude čůralo
. Kolem toho roku si myslim, že je to už v pohodě, ještě když bydlíš v domě a můžeš štěně vypustit na zahradu. Teď je synovi 19m a fence 16m a je super pozorovat jak spolu rostou ![]()