Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý večer, už jsem zoufalá. S přítelem jsme si nedávno pořídili štěně ( tedy přiznám že ho chtěl spíš přítel) já už pejska mám a k tomu kočky. Měla jsem už několik pejsků v životě i od štěněte ale nikdy jsem nezažila co zažívám teď.
Je to fenka křížence a jsou jí tři měsíce. Je hodně divoká, všechno kouše ( vím to každé štěně) ale tohle je extrém. Kouše i nás. Vůbec nevím jak jí to odnaučit. Nic nepomáhá. Vůbec neposloucha. Já ji mám ráda ale jsem z ní už na nervy. Vím, že je štěně a všechno se musí naučit ale já už nevím jak. Nemůžu přece celý den na ní jen řvát nesmíš, přestaň, tohle nedělej.. a stejně to nepomáhá ona prostě neposlouchá vůbec. Jsem z toho dost smutná a vůbec nevím co se s tím dát dělat. Všechno tady ničí a trhá. Hračky jsem jí koupila, ale s nima si hraje jen chvíli. Venku se jí být moc nechce, jsem si myslela, že se venku vyběha a doma bude klidnější tak ne. ![]()
Zažil někdo podobnou situaci?
Poridte ji na doma ohradku, aby nic nenicila kdyz neni pod primym dohledem. kdyz bude navolno tak ji proste musis hlidat, aby nic nekousala a neudělala si z toho zvyk. kdyz bdue kousat vas tak si přestan te hned hrát
taky jsme meli extra kousavé stene a odnaucil se to
@Noku píše: Více
Doma ji nenecháváme samotnou. Buď jsem s ní já nebo přítel. No kouše úplně všechno, záclony, prostěradla, polštáře, knížky, oblečení, toaleťák, hřeben, dokonce okusovala i skříňku v koupelně..
a nás taky pořád kouše. Musíme ji od sebe odstrkovat a stejně na nás pořád skáče a kouše nás.
Spis bych se poptala nekde ve FB skupine zamerene na vychovu psu nez na Emiminu. Obecne to ale bude chtit dobreho vycvikare, ktery vam ji pomuze usmernit. Na ruznych kurzech uz jsem videla ruzna era, ale trpelivou praci se ti pejsci dali zklidnit.
@Klára 376 cvičák. Máme stene uz starší, ale děla defakto to stejné. Menši pes, neco jak pinč.
Jak roste a cvičí se, tak je to o dost lepší. Řvaním se nikam neposunete. Jen důslednost a odměny.
Taky to není náš právní pes a je to morda.
Proste taková je, tak se s ni učíme pracovat.
Svým způsobem si k ní hledám cestu, protože takhle jdem si to tedy taky nepředstavovala, ale už to je, tak to zvládneme …
Kdybych se mohla vrátit v čase, tak doporučuji klec.
Naučit, že je to bezpečné prostředí, nikoli trest.
Naše štěně už má skoro k roku a už se nám to nedaří.
S její předchůdkyni šlo vse hladce, tahle je opravdu složitá povaha, ale věřím, že to půjde-nepolevovat.
@Klára 376 no ale s tim ti prave pomuze ohrádka. takhle ma furt vaši pozornost a porad dalsi moznosti kam se zamerit a s cim co hrat (co kousat). bere to jako hru kdyz ji odstrkujete. jakmile kouse, musi byt jasne označení, ze neco zvorala (my rikali „o-ou“) a musí následovat konec hry - cesta do ohradky kde proste nebude mit co kousat.
Jinak, náš pes opravdu kousal hodně hodně hodně. doteď si pamatuji, jak si ho vždy chtěl někdo pohladit, říkala jsem, že jo, ale že je to štěně co hodně kouše a všichni vždy „jasně jasně, to každé štěně…“ a pak ty výrazy, že AHA…
a musím říct, že bylo strašně frustrující mít to roztomilé štěně, se kterým se člověk chtěl mazlit a hrát si, ale fakt jsme jeli důsledně, že pokud kouše (nás nebo i věci) končí hra a jde se „nudit“ do ohrádky (jinak měl ale taky ohrádku naučenou jako bezpečný prostor, nosil si tam věci, spal tam atd.) a on to pak časem pochopil. je prostě špatně pokud si už zvykl šmejdit po bytě a hledat si kousací zábavu a jediné co nasleduje je „tytyty“, ale pak vlastně si šmejdi dál a kouše zas něco jiného (tzn. pro něj zábava pokračuje). to ten pes vůbec podle mě nemá šanci pochopit, že tohle nemá dělat.
@Klára 376 píše: Více
Celodenní řvaní opravdu nepomáhá, ale deset až patnáct minut denně intenzivního cvičení ano. V období štěněte se musí počítat se ztrátami. O co nechcete přijít, tak dávejte mimo její dosah a to včetně bot. Na likvidaci jí postačí jakákoliv vaše stará obuv.
@Klára 376 píše: Více
Myslím, že na to nemáš a měla bys ji najít jiný domov, dokud je takhle malá a ještě si ji nezkazila, potom to bude těžší a těžší a bude to hlavně tvoje vina, žes toho psa zkazila. Zda se, že bys vyvijela mnoho snahy na něco, co ani nechceš a zrovna kousání je fakt základní věc ve výchově psa a měl by to zvládat ukocirovat každý, kdo psa chce. Úplně tam vidím, jak z ní roste labilní pes se separačkou a pak ji nikdo nebude chtít, teď má ještě šanci. Neber si to nijak osobně, prostě si dostala do rukou něco, cos ani nechtěla. Pokud domov hledat nebudete, tak začni chodit na cvičák, kde tě bude nějaký trenér učit, co ten pes potřebuje a jak funguje.
@Klára 376 Hele vím, že to spousta lidí kritizuje, ale nám v tomto věku hrozně pomohly obyčejné buvolí kostičky. Hodně! Naraficit po celém domě. A obyčejné zavřené prázdné PET lahve. Plus třeba takové ty gumové hračky, do kterých se schová granule, míčky vhodné pro psy atd. A občas piskaci hračku ze zverimexu. Na tu ale mám nervy jen někdy. Když nejeví zájem, vzít hračku, hrát si s ní a pak jako odměnu dát. Hodně chválit, když hračku najde a hladit. A štěňátko brzy pochopí, co se smí kousat. Je to sice opruz, mít všude po zemi věci, kvůli úklidu, ale vyplatí se, nemá pak potřebu demolovat nábytek. Musíš si uvědomit, že to nedělá schválně, ale svědí ji zuby a musí kousat.
@Noku píše: Více
A jak ho mám prosím naučit aby to nedělal a aby pochopil, že to nemá dělat? Ohrádku bych tady neměla kam dát.
@bilyleknin píše: Více
S hledáním nového domova přítel nesouhlasí a na cvičák chodit nemůžu.