Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Ahoj holky, u mojí dcery, svá roky, je silné podezření na autismus, jsem z toho hotová…Máte tady někdo autistu? Jak se takovým dětem žije? Jak žijí v dospělosti? Dokáží mít plnohodnotný život? Vím, že formy autismu jsou různé, proto mě zajímají VAŠE OSOBNÍ zkušenosti, ať jsou jakékoliv.
Moc děkuji…
ještě nemáš ani diagnozu pro dceru. A osobní zkušenosti ti moc nepomůžou, fakt je každý jiný. Znám takové, kteří skončili v ústavu, takové, kteří v běžné škole nezvládli a museli do speciálky, aspergry, kteří mají dítě, další autisty, kteří normálně s asistentem zvládají základku. Nikdo ti neřekne, jaké bude zrovna tvé dítě, pokud teda autista je,.
Pokud má dva roky, tak je strašně brzo na jakoukoliv diagnózu.
Já řeším to samé. Když jsem začala pátrat poprvé sesypala jsem se, dceru jsem viděla ve všech autistech, všechno na ni sedělo a já byla zděšená co s ní bude.
Mi ani tak nevadí to, že nebude „neurotypická“ ale hlavně mě děsí fakt, jestli bude dostatečně soběstačná, aby se o sebe zvládla postarat a nezávisela na jiných lidech.
A to ti teď s jistotou vůbec nikdo neřekne, ale fakt nikdo. S autismem se hodně překrývá i Vývojová dysfázie a v tak malém věku není způsob jak to rozlišit, když dítě nespolupracuje. Těch diagnóz je tam spousta. Z některých takových dětí (co mají silné podezření na PAS) vyrostou úplně normální děti, z některých ne, některým nějaké problémy do jisté míry zůstanou, některé se naučí kompenzovat.
Děti se vyvíjejí skokově. Některé do dvou let ve vývoji prakticky stojí a pak najednou během půl roku/roku brutálně poskočí a doženou vrstevníky. A nemají vůbec žádnou diagnózu.
Doporučuju knížku Průlom v autismu od Kaufmana. Napsal ji člověk, který sám býval autistou a pomůže ti se trošku přiblížit jak k dceři přistupovat.
A na FB je skupina „Autismus - praktické informace 2“
Kdo stanovil diagnózu? Jak se to u vás projevuje?
Syn ve 2 letech vypadal jako těžký autista. Všímali si toho i cizí lidé a cizí lékaři. V dostazniku měl nadpoloviční většinu bodů. Přesný počet už nevím.
Ještě ve 2 letech měl pořád stejné body. Za něj to začínalo a dělaly jsme to s doktorkou jen tak pro zajímavost.
Kolem 2,5 roku se začal lepšit. Teď mu je 9 a je to skvělý a chytrý kluk. Ve škole je bez asistenta, bez úlev a má samé jedničky. Jen ma vývojovou dysfazii a ADHD. Ale bude jednou žít běžný život. Když si vzpomenu, jak to vypadalo kolem těch 2 let, tak jsme hledali speciální školu a vymysleli jsme, kam se odstěhujeme, aby měl možnost vhodné školy.
Na diagnozu je jeste brzo, nechci ti davat falesne nadeje, neco tam bude, ale co a v jake mire, to jeste muze byt ruzne
u nas to taky vypadalo na autismus, a je to vyvojova dysfazie, potvrzena az v 5letech az dite zacalo vic spolupracovat, a pak jeste byla diagnoza potvrzovana v 7letech, do te doby to bylo jen podezreni na… v rodine mame dalsi podobne dite a tam to je autismus
chce to kolecko po doktorech (vyloucit neurologicke vady, vady sluchu), psychologa, casem logopeda, a to opakovane pro potvrzeni ci upraveni diagnozy (hodne dela spoluprace ditka)
zkusenost s ditkem s autismem tedy mam, ale je jeste male, takze zatim se resi skolka
posilam hodne sily, tohle jeste potrva, clovek je sice pak smutny kdyz tu diagnozu potvrdi, ale je to i uleva, kdyz vis o co jde
Ahoj, řešíme úplně to stejné od té doby co u syna v jeho 18 měsících vyšel pozitivní mchat. Teď bude mít 3 roky a bohužel se stále jako autista jeví. Nejhorší je, že nerozumí a nemluví, tak se často vzteká a má špatný spánek. Je to hrozně náročný a nálada je nahoru a dolů. Do školky půjde s asistentem, speciální je od nás daleko. Že by byl autista nevadí, nejvíce mě tíží to, že se nedokážeme domluvit a alternativní komunikaci zatím nebere a pak, aby neměl nějaké záchvaty apod.
@LilyJane autismus se dá diagnostikovat v 18 měsících ale bezpečně kolem druhého roku. Je jasné, že dítě se vyvíjí a mění, proto se vyšetření opakujou. Ale že by se diagnoza nedala rozlišit v nízkém věku je blbost. Stačí narazit na fundovaného, klinického psychologa nebo psychiatra a je to.
@Hutuna píše: Více
Fundovaný klinický psycholog mi řekl, že nikdo normální neuzavře diagnózu ve dvou letech věku. Samozřejmě jsou těžké případy, kdy je zřejmé, že tam je opravdu problém a je obrovská šance, že to bude dítě s PAS.
Ale i tak se můžou dít poměrně razantní změny spolu s tím, jak dítěti dozrává nervová soustava. Pak se na internetu množí příběhy, jak děti z autismu „vyrostly.“ Nevyrostly, jenom dostaly špatnou diagnózu příliš brzy.
Nechci se nějak dohadovat, ale mi bylo sděleno, že ten dotazník v 18 měsících je jenom záchytový test, aby rodiče hledali pomoc včas a dítě s nestandardním vývojem mělo dostatečnou podporu a šanci k dorovnání s vrstevníky.
Ahoj holky, u mojí dcery, svá roky, je silné podezření na autismus, jsem z toho hotová…
Máte tady někdo autistu? Jak se takovým dětem žije? Jak žijí v dospělosti? Dokáží mít plnohodnotný život? Vím, že formy autismu jsou různé, proto mě zajímají VAŠE OSOBNÍ zkušenosti, ať jsou jakékoliv.
Moc děkuji…