Dítě chrochtá :-) Zadní rýma?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
3241
16.4.15 18:17

Dítě chrochtá :-) ... zadní rýma?

Ahoj všem. Vím, že nadpis zní legračně, ale doma už jsme trochu na nervy. Dcera (4 roky) začala chrochtat, trvá to asi týden. Dělá to jen přes den, v noci občas zachrápe, jinak spí v klidu. To chrochtání je takové „zadní“ - jako by jí vzadu (v nose asi?) něco vadilo. Rýmu nemá, kašel nemá, teplotu nemá - akorát jak chrochtne tak si občas trošku odkašle. Je toto zadní rýma? Vůbec nevím, jak to řešit. V lednu jsme byli s velkým nachlazením na ORL, doktor říkal, že má zvětšenou nosní mandli a doporučil ji odoperovat, ale všichni mě od toho zrazovali, že z toho vyroste a navíc že mandle může zas vyrůst. Ale nevím, jestli to chrochtání způsobuje právě ta mandle… Dcera nevypadá, že je nějak nespokojená, ale my šílíme - ten zvuk je fakt nepříjemný, dělá to pořád - kdoví, co ve školce, to musí paní učitelce lézt taky na nervy. A samozřejmě mě štve, že to není normální a nevím, jak jí pomoct, aby to přešlo. Dáváme sirup Nasivin a stříkáme Stérimar, ale bez efektu. Navíc vůbec nevím, jestli řeším ten správný problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Run
20807
16.4.15 18:19

Šla bych na ORL, mandlí to být může a jestli je až takhle obrovská, asi bych neváhala… Znám dvě děti co měli třetí stupeň a šli na vyndání. A pomohlo to i na nemoce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5854
16.4.15 18:20

Budou to mandle. Dcera je má taky zvětšené ale naštěstí nechrochtá, občas chrápe. S odstraněním taky vyckavame dokud nemá vyloženě problémy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3241
16.4.15 18:24

Doktor právě při té poslední návštěvě neříkal, v jak pokročilém stavu to má a ani ve zprávě to není - jen tam stojí „zvětšená nosní mandle“ - žádný stupeň, ale netvářil se tehdy, že by to bylo nutné nějak akutně řešit, spíš to doporučil do budoucna, kdyby přetrvávaly infekce, což teď není - jen to chrochtání. Myslíte, že mohla ta mandle narůst za 2 měsíce tak, že by jí způsobovala tyto potíže? Já si totiž nejsem jistá, jestli to není třeba nějaký zlozvyk. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5854
16.4.15 18:31

Já myslím, že mohla a pokud to dělá často tak bych na orl určitě zašla aspoň pro jistotu. Kdyby neměla problémy tak bych to trhání nehrotila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Run
20807
16.4.15 18:58

@Maddlen asi může, kamarádka teď byla s malou na kontrole no sice po roce, ale stejně doktor zděšenej, narostlo jí to děsně, rovnou je objednal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1437
16.4.15 19:30

Určitě nosní mandle, nechala bych je vyndat. Ano, dorůstají, ale to neznamená, že jí je necháš být aby jí rostly více a v krajním případě i zdeformovaly lebku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
767
16.4.15 19:37

Určitě mandlema to být nemusí. Syn chrostal taky hezky a měl jen oteklou sliznici. Teď na jaře, když všude všechno kvete bych se ani nedivila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3380
16.4.15 19:53

@Maddlen Jdi na ORL, podívají se tam a uvidí hned jestli je to mandle, zadní rýma či oteklá sliznice. Může to být cokoliv a oni na to mají „udělátka“ kterými tam pěkně vidí :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3241
16.4.15 20:32

Hm, tak je to tak 50:50, děkuju za odpovědi. Na to ORL zřejmě budeme muset, než nějaké následky, to raději půjdeme… Achjo. :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10470
17.4.15 15:45
@Ainy píše:
@Maddlen Jdi na ORL, podívají se tam a uvidí hned jestli je to mandle, zadní rýma či oteklá sliznice. Může to být cokoliv a oni na to mají „udělátka“ kterými tam pěkně vidí :palec:

Přesně tak, jedno z toho. Syn má zvětšenou mandli st. 2-3, většinu zimy oteklou sliznici a nedalo se s ním spát v jedné místnosti, fakt nedalo. Trošku pomůže sirup Aerius (na všechny tyto potíže).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3241
17.4.15 17:06

No, ony nejsou až tak problematické ty noci, to právě většinou spí klidně a zachrápe občas, nijak nahlas. Ale dělá to přes den!! Ne pořád, ale řekněme několikrát do mminuty vždycky jednou „chrochtne“ - jako by potahovala nosem, ale dělá to někde vzadu, nepotahuje rýmu, protože ji nemá. Nevím, jak to popsat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3241
4.5.15 17:42

Tak mandle to nakonec je, zítra dostaneme termín na zákrok. Snad už pak bude klid.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.1.16 11:44

No ja jsem take chrochtala :) ale mela jsem to z alergie svedelo me patro v puse pomohla mi strikacka do nosu :) :

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
23.1.21 11:51

Syn už od října chrochtá. Nic víc mu není, nesmrka, nekasle. Doktorka ho vidět nechce, protože covid.
Na ORL se bojím, protože sousedi si z ORL přivezli Covid. Nebojím se ani tak nákazy, jako toho, že by mě to třeba na 6 neděl vyřadilo.
Jde to nějak řešit doma? Mandli mu brali před 3 lety a před 1,5 rokem. Chápu, že mohla znovu dorůst. Nemáte tip, jak řešit zadní rýmu doma? Mně jako dítě dávali na červené světlo. Máme ho stále doma.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí

GS Mamavit Prefolin + DHA