Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj všem. Vím, že nadpis zní legračně, ale doma už jsme trochu na nervy. Dcera (4 roky) začala chrochtat, trvá to asi týden. Dělá to jen přes den, v noci občas zachrápe, jinak spí v klidu. To chrochtání je takové „zadní“ - jako by jí vzadu (v nose asi?) něco vadilo. Rýmu nemá, kašel nemá, teplotu nemá - akorát jak chrochtne tak si občas trošku odkašle. Je toto zadní rýma? Vůbec nevím, jak to řešit. V lednu jsme byli s velkým nachlazením na ORL, doktor říkal, že má zvětšenou nosní mandli a doporučil ji odoperovat, ale všichni mě od toho zrazovali, že z toho vyroste a navíc že mandle může zas vyrůst. Ale nevím, jestli to chrochtání způsobuje právě ta mandle… Dcera nevypadá, že je nějak nespokojená, ale my šílíme - ten zvuk je fakt nepříjemný, dělá to pořád - kdoví, co ve školce, to musí paní učitelce lézt taky na nervy. A samozřejmě mě štve, že to není normální a nevím, jak jí pomoct, aby to přešlo. Dáváme sirup Nasivin a stříkáme Stérimar, ale bez efektu. Navíc vůbec nevím, jestli řeším ten správný problém.
Šla bych na ORL, mandlí to být může a jestli je až takhle obrovská, asi bych neváhala… Znám dvě děti co měli třetí stupeň a šli na vyndání. A pomohlo to i na nemoce.
Budou to mandle. Dcera je má taky zvětšené ale naštěstí nechrochtá, občas chrápe. S odstraněním taky vyckavame dokud nemá vyloženě problémy.
Doktor právě při té poslední návštěvě neříkal, v jak pokročilém stavu to má a ani ve zprávě to není - jen tam stojí „zvětšená nosní mandle“ - žádný stupeň, ale netvářil se tehdy, že by to bylo nutné nějak akutně řešit, spíš to doporučil do budoucna, kdyby přetrvávaly infekce, což teď není - jen to chrochtání. Myslíte, že mohla ta mandle narůst za 2 měsíce tak, že by jí způsobovala tyto potíže? Já si totiž nejsem jistá, jestli to není třeba nějaký zlozvyk. ![]()
Já myslím, že mohla a pokud to dělá často tak bych na orl určitě zašla aspoň pro jistotu. Kdyby neměla problémy tak bych to trhání nehrotila.
@Maddlen asi může, kamarádka teď byla s malou na kontrole no sice po roce, ale stejně doktor zděšenej, narostlo jí to děsně, rovnou je objednal.
Určitě nosní mandle, nechala bych je vyndat. Ano, dorůstají, ale to neznamená, že jí je necháš být aby jí rostly více a v krajním případě i zdeformovaly lebku.
Určitě mandlema to být nemusí. Syn chrostal taky hezky a měl jen oteklou sliznici. Teď na jaře, když všude všechno kvete bych se ani nedivila.
@Maddlen Jdi na ORL, podívají se tam a uvidí hned jestli je to mandle, zadní rýma či oteklá sliznice. Může to být cokoliv a oni na to mají „udělátka“ kterými tam pěkně vidí ![]()
Hm, tak je to tak 50:50, děkuju za odpovědi. Na to ORL zřejmě budeme muset, než nějaké následky, to raději půjdeme… Achjo. ![]()
@Ainy píše:
@Maddlen Jdi na ORL, podívají se tam a uvidí hned jestli je to mandle, zadní rýma či oteklá sliznice. Může to být cokoliv a oni na to mají „udělátka“ kterými tam pěkně vidí
Přesně tak, jedno z toho. Syn má zvětšenou mandli st. 2-3, většinu zimy oteklou sliznici a nedalo se s ním spát v jedné místnosti, fakt nedalo. Trošku pomůže sirup Aerius (na všechny tyto potíže).
No, ony nejsou až tak problematické ty noci, to právě většinou spí klidně a zachrápe občas, nijak nahlas. Ale dělá to přes den!! Ne pořád, ale řekněme několikrát do mminuty vždycky jednou „chrochtne“ - jako by potahovala nosem, ale dělá to někde vzadu, nepotahuje rýmu, protože ji nemá. Nevím, jak to popsat.
Tak mandle to nakonec je, zítra dostaneme termín na zákrok. Snad už pak bude klid.
No ja jsem take chrochtala
ale mela jsem to z alergie svedelo me patro v puse pomohla mi strikacka do nosu
:
Syn už od října chrochtá. Nic víc mu není, nesmrka, nekasle. Doktorka ho vidět nechce, protože covid.
Na ORL se bojím, protože sousedi si z ORL přivezli Covid. Nebojím se ani tak nákazy, jako toho, že by mě to třeba na 6 neděl vyřadilo.
Jde to nějak řešit doma? Mandli mu brali před 3 lety a před 1,5 rokem. Chápu, že mohla znovu dorůst. Nemáte tip, jak řešit zadní rýmu doma? Mně jako dítě dávali na červené světlo. Máme ho stále doma.