Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobré ráno, konečně pondělí ráno a já doma sama, abych mohla na emimčo napsat a zeptat se.
Jsem bez radná, nevím jak reagovat a co mu nato říct.
S Lukášem jsem jen tak nezávazně mluvili o svatbě a celkově o budoucnosti. Teď byl pro nás obrovský krok ku předu barák. A právě při té debatě mi Lukáš řekl, že by se dítěti nebránil a že i cítí, že by se vše dalo zvládnut. Docela mě tato věta zarazila. Samozřejmě cítím, že bych dítě chtěla, ale rozum mi říká něco jiného. Přeci jen jsem změnila práci a tak v ní nejsem ještě ani rok. Nemám práci na dobu neurčitou. A tak právě nevím co mám dělat. A ještě k tomu to řekl před všemi jeho kamarády, když jsme byli si sednout v sobotu tak tam přišel jeho kamarád s kočárkem a padle zase otázka : „Tak co vy dva? Kdy bude svatba a dítě?“ Lukáš bez rozmyšlení, že jsme se o tom bavili a on se nebrání. Svatbu jsme také probírali, ale nato se moc nevyjádřil, spíš tak jako svatbu bych chtěl někdy…
Když se spolu bavíme na takové témata, cítím v sobě jistou dávku vyčítavosti, že jsem ho k tomu dohnala já, protože o svatbě často mluvím.
Nevím jak mám reagovat a co dělat.
Mna ked ziadal muz o ruku, tak ma pri tej prilezitosti ziadal aj o dieta. Jezismaria, jak mu povedat ze sa totalne zblaznil, ale tak, aby sa neurazil ![]()
No, sla som na to rozumne - kupujeme byt, nechcem behat po uradoch s pupkom, hypoteka je vysoka, mali by sme nieco nasetrit a splatit, kym pojdem na matersku. Povedali sme si ze tri roky po svadbe a tri roky po svadbe sa nam narodila nasa prva.
Ale inak ja by som opakovala najprv svadba, potom dieta. Ale ja som ta prastena konzerva ![]()
Tak pokud chceš být vdaná, tak si nejdřív počkej na svatbu a potom teprve dítě. Nenech se uchlácholit tím, že až bude dítě, tak se někdy vezmete, abys tady nebyla další z těch tisíců, co jim byla svatba jenom slíbena a ony teď brečí, že ten jejich si je najednou nevzal, protože je to podle něj zbytečný.
Nikdy nepochopím ten přístup „svatbu bych chtěl někdy…, ale dítě bych chtěl hned“. Vždyť mít dítě je mnohem větší závazek než manželství. Pokud oběma vyhovuje psí knížka, tak je to v pořádku, ale když jeden (Ty) preferuje klasický model rodiny, tak by podle mě už z úcty k tobě měla být nejdřív svatba, a pak dítě.
A já třeba na smlouvu na neurčito taky nečekala, bylo nám už přes třicet, já věděla, že mi za necelý rok končí s projektem i smlouva, tak jsme se rozhodli, že to zkusíme a případně už nikam nenastoupím (byli jsme tedy dostatečně zajištění).
Já poslechla vždy jen srdce, nikdy rozum. Vždy se vyplatilo a nakonec se to ukázalo jako to nejlepší. Přišly věci nečekané, které by rozum nikdy nevymyslel a nenaplánoval
![]()
Já kdybych čekala na smlouvu na dobu neurčitou, tak se nedočkám! Stačilo mi, že má na neurč. manžel a já úspory. A dobře jsem udělala, oni by mi ji nikdy nedali, měla jsem slíbeno prodloužení za rodičovskou, ale jakmile věděli, že jsem těhotná, tak se se mnou rozloučili, nikoho jiného neměli a přesvědčovali mě, ať jdu k nim dělat brigádně tu samou práci, ale za 4 tisíce ![]()
A svatba jako první před dítětem byla pro mě samozřejmost. Nebavilo by mě čekat jak na Godota, jestli se chlap rozhoupe. Jim to po dítěti přijde fakt zbytečné.
Mám to podobně chtěla bych miminko vím že mi spousta holek tady napíše že jsem na miminko mladá a mám čas. Je mi 22 let a příteli bude taky 22let. Máme rodinný baráček který jsme dostali od rodičů. Jenže já bych miminko chtěla hned za to přítel říká že až příští rok. Také chceme i svatbu. Abych došla k věci. Jak teda můžu otěhotnět stačí aby se do mě vystříkal ja dam nohy na pár minut na horu a miminko bude? Asi to takhle nejde u každého že? Ovulaci mám 24.9..děkuji za odpověd a hlavně prosím aby mě tady někdo nebral za uplnou krávu která o tom nic neví
Já bych nechtěla dítě za svobodna. Takže svatba a pak teprve nějaké snažení. S práci těžko říct - můžeš na těhotenství čekat dlouho nebo to vyjde hned. Ono i během rodičovské se hodně věci zmeni a bůhví co pak budeš chtít dělat ![]()
Prosím o anonymku z hodiny 10:56hod, aby již se nevyjadřovala k této diskusi ani se tu na nic neptala. Naše témata jsou podstatně rozdílná. Předem děkuji.