Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, prosím o vaše zkušenosti a rady.
Mám syna, v září mu bude 14. Nyní mu zjistli Diabetes 1. stupně. V pondělí máme jít k doktorce naučit se píchat inzulín. Protože jsme to prý chytli v začátku, bude si píchat jen jednou denně.
A teď k jádru věci. cca od 9.7 jsme chtěli jet s rodinou do termálů na Slovensko. Jezdíme tak na 4-5 dní už několik let. A já teď nevím, jestli to stojí za ty nervy, protože bude mít inzulín teprve necelý týden, myslím si totiž, že ho nebudu chtít spustit z očí, aby se v bazénu něco nestalo. Prozatím žádné problémy neměl, přišli jsme na zvýšenou glykemku náhodou a už to jelo. Mám se něčeho bát, nebo to prostě máme zkusit?
Urcite bych jela bez starosti, budete mit sebou glukometr pro kontrolu glykemie takze bych se vubec niceho nebala.
@katule9 Když já zatím vůbec nevím, jak na ten izulín bude reagovat
Je to pro mě nové, nikdo u nás v rodině to nemá, tak jsem se s tím nesetkala…
To chapu ze jste asi vsichni vystraseny ale neboj, uvidis ze to syn bude zvladat uplne v pohode, navic budete pouceny, dostanete i spoustu materialu, brozurek, hlavni je dodrzovat dietni opatreni a pichat inzulin, a navic jen jednou denne-to je velmi dobre. Urcite budete mit nejake pojisteni a preci jen je to jen Slovensko tam je zdravotni pece stejne dobra jako tady kdyby se neco prihodilo ale bude to o. k.,navic kdyz syn nemel zadne potize a zjistily mu nahodou zvysenou glykemii tak bych se uz vubec niceho nebala ![]()
@malinika Termín posunout nemůžeme, spíše zvažujeme, že pojedeme někam jinam.
@katule9 píše:
To chapu ze jste asi vsichni vystraseny ale neboj, uvidis ze to syn bude zvladat uplne v pohode, navic budete pouceny, dostanete i spoustu materialu, brozurek, hlavni je dodrzovat dietni opatreni a pichat inzulin, a navic jen jednou denne-to je velmi dobre. Urcite budete mit nejake pojisteni a preci jen je to jen Slovensko tam je zdravotni pece stejne dobra jako tady kdyby se neco prihodilo ale bude to o. k.,navic kdyz syn nemel zadne potize a zjistily mu nahodou zvysenou glykemii tak bych se uz vubec niceho nebala
My máme dietní opatření už asi 3 týdny i glukometr a měříme. Teď přišly výsledky na protilátky a jsou špatné. Pojištění vždycky vyřizuju, i na Slovensko.
Určitě s sebou vzít glukometr, několikrát denně měřit a bude to v pořádku
Na dovolenou jeďte, určitě se na ni všichni těšíte a pokud bude mít syn glykémku v normě, tak není důvod se moc omezovat ![]()
@leryl píše:
Já bych se zaptala doktorky.
Já se zeptám, jen tam jdeme až v pondělí a jsem toho plná. Není to jediná „jobovka“ za posledních pár dnů.
Díky všem za informace, snad se mi vše podaří do dovolené „ztrávit“.
Máme taky diabetika od tří let. Jezdíme všude, lítáme, i ty termální lázně. Nevidím v tom žádný problém. Potřebuje dodržovat stravu, píchat inzulín, měřit hodnoty. Je to těžké, ale nic jiného nezbývá než si zvyknout. Časem to zvládne sám, hlavně si o tom něco přečíst, získat informace.
Jsem tady znovu - zakladatelka. Takže syn si bude píchat bazální inzulín. Teď každý den máme psát doktorce emailem velký profil. Do toho se nám naskytla možnost letět letadlem do Bulharska, odlet teď v neděli 10.7.A já jsem zase na vážkách. Máme jet do těch termálů nebo máme risknout letecky to Bulharsko (nebo něco jiného, každopádně letecky). Doktorka nám řekla, že klidně máme letět.