Dítě křičí u pohádek

6034
4.7.18 17:57

Dítě křičí u pohádek

Ahoj, poraďte mi. Syn (necelé 3 roky) od malička křičí u pohádek, pokud se objeví napínavé situace. Např. Krtek a kalhotky - je tam scéna, kdy krteček spadne do vody. Syn tu pohádku viděl několikrát a už dopředu ví, že ta situace nastane. Takže se postaví a jakmile k ní dojde, tak syn začne skákat a mlátit nejbližší osobu (klidně i roční sestru). Na výrazu obličeje ale vidíte, že takhle tu situaci prožívá, že má o krtka strach a že to celé nedělá s cílem někomu ublížit. Přitom krtečka má moc rád a rád se na ty příběhy kouká. Ale každou takhle napínavou situaci výše popsaným způsobem řeší.

A teď dotaz - neshodneme se s manželem, jestli synovi teda čas od času pohádky pustit. Manžel je pro to nepouštět synovi žádnou pohádku do doby, než ty situace bude zvládat lépe. Domnívá se, že je tím syn traumatizován. Navrhuje, abych mu pouštěla např. videa o koních. Já si myslím, že to synovi trauma nezpůsobuje, pokud se mu občas pohádky pustí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3487
4.7.18 18:08

Já bych mu pohádky pouštěla,ale jakmile by toto začal dělat,tak bych ji vypnula a vysvětlila,že dokud bude tohle dělat,tak pohádky nebudou. Je velký,pochopí to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6034
4.7.18 18:13

@Lychee13
Tohle už proběhlo. Stejně jako vysvětlování té konkrétní situace a ukázání, že nic špatného se nakonec nestane. A já nerada dávám plané sliby, takže pro mě to znamená, že po cca 5 minutách pohádku vypnu a je řev, že jsem to udělala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
4.7.18 18:16

A co takhle mu pohádky číst?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3487
4.7.18 18:19

@Modesta Tak je řev,když si párkrát budeš stát za svým,tak řev už nebude. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5133
4.7.18 18:20

Tak i dospeli obcas prozivaji film jako by ho videli poprve, i kdyz ho vidi uz ponekolikate :lol: ale ja bych to v takove situaci stopla, vysvetlila mu tu situaci/nevhodne chovani, a pustila dal. Pokud bude v chovani pokracovat, opet stopnout, promluvit si, pustit dal.. Az to pochopi. Nebo dat plysaka, at macka plysaka, pokud mu to pomuze. Trauma z toho urcite nema, ale tak bych se asi na cas zkusila vyhnout tem extra napinavym dilum. Casem to pochopi :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6034
4.7.18 18:23
@eumedon píše:
A co takhle mu pohádky číst?

To nemá rád. Vždycky mi knížku sebere a chce si v ní listovat. Ale když mu chci ukázat obrázky, nebo mu z té knížky číst, tak si s ní odejde pryč, aby měl klid, a za chvilku letí kniha do kouta. Když mu chci pohádku vyprávět, nebaví ho to. Miluje, když mu zpívám. Ale jinak se pohádky nesetkaly nikdy s úspěchem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6034
4.7.18 18:30
@Lychee13 píše:
@Modesta Tak je řev,když si párkrát budeš stát za svým,tak řev už nebude. ;)

Já si stojím za svým. Vypnu to. Je řev. Pustím pohádku znovu třeba za 10 minut, až mám jistotu, že se syn začal zaobírat něčím jiným (tj. nic si nevyřval)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22043
4.7.18 18:34

Souhlasím naprosto s Tvým manželem - dítěti bych pohádky prozatím přestala pouštět a zkusila to třeba zase za půl roku.

Osobně bych jen nepoužila slovo “traumatizován”, ale “nepřipraven”.

Příspěvek upraven 04.07.18 v 18:35

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6034
4.7.18 18:35

@hani28

Extra napínavé díly nepouštíme :)
Třeba ten díl s kalhotkami viděl hodněkrát. Jsem si jistá, že díl zná a teda ví, že se krtek bez problému vyškrábe na břeh. Přesto, že jsem mu to xkrát vysvětlovala a ví, že to nemá dělat, to dělá dál. Stejně a pokaždé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6034
4.7.18 18:39
@BohunkaP píše:
Souhlasím naprosto s Tvým manželem - dítěti bych pohádky prozatím přestala pouštět a zkusila to třeba zase za půl roku.

Osobně bych jen nepoužila slovo “traumatizován”, ale “nepřipraven”.

Příspěvek upraven 04.07.18 v 18:35

V podstatě jak tak odpovídám na dotazy ostatních a rekapituluji si, co jsme už udělali, docházím k tomu, že má manžel asi pravdu. Respektive ne v tom, že bysme ho traumatizovali, ale že prostě do pohádek ještě nedorostl. A tak mu budu asi pouštět něco nezávadného, jako třeba pasoucí se koně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13755
4.7.18 18:40

Buď bych takové pohádky omezila anebo bych při blížící se takové scéně syna vzala na klín a scénu bych prožila s ním. Pokud jich teda není moc :lol: .

@Lychee13 je to malé dítě, to je asi jako kdybys někomu, kdo se bojí myší a začne ječet, když vidí myš, začala vysvětlovat, že to je nevhodné chování a že to příště už nemá dělat. Určitě to ten člověk pochopí, ale těžko tomu zabrání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6034
4.7.18 18:52

@AnastazieB

i to jsme zkoušeli… když ho obejmu a situaci prožije u mě, tak je to o poznání lepší, ale při příštím puštění té samé pohádky nedojde k žádnému zlepšení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6034
4.7.18 18:55

Teď jsme o tom s manželem debatovali znova, a asi je pravda, že já to tolik jako problém nevnímám proto, že to jsou přece pohádky. Ale v tom malém mozečku to může nabrat podobu velmi reálné situace… je pravda, že kdyby se takhle choval potom, co spadne, reagovala bych jinak.

Tak mu prostě zatím pohádky nebudeme pouštět. Miluje hudební klipy, miluje zvířata. Tak bude koukat na ně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
4.7.18 19:16

@Modesta Hmm … krtek spadne do vody. Znáš Hello Kitty? Naše dcera - myslím v tom věku - měla vždycky problém, jak se vynořil ten žralok. Za břehem, nafukovací kolo ve tvaru žraloka, nesl ho na sobě nový kamarád té party.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí