Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dřív malá kakala tak jednou za dva dny nebo i každý den, teď už asi dva měsíce, asi od te doby co chodí na nočník kaká takhle málo.. Babička mě vystrasila ze je to špatně a může se jiz toho něco stát.. Taky málo ji, ale je tlustoucka
přemýšlím že bych šla k doktorce ale ta jediný co mi na všechny problémy radí, je koupit probiotika a neřeší nic
přitom motivaci má velkou, vždy za to dostane čokoládku a tu miluje (za čůrání jen pochvalu) mám se bát a začít to řešit?? Děkuji za rady ![]()
No po pravdě, čokoláda právě zatvrzuje stolici, takže ta odměna paradoxně může odsunout další kakání. Také to, že málo papá, znamená, že všechno spíše uloží (jak píšeš o tom, že je malá tlusťoučká) a už moc odpadu, který by odešel není. nepíšeš kolik spořádá zeleniny a ovoce. pokud tak nějak rozumně, tak bych se nebála. moje dcera v tomto věku kakala jednou za 10-14 dní a to se fakt řešilo, protože to bylo pokaždé s hrozným pláčem a prasknutím konečníku. Řešilo se to pak nasazením Lactulosa sirupu a posléze Forlax (ovšem ten je na předpis právě u těchto těžkých případů).
Pokud malá kaká normálně, nepláče u toho, nemá popraskaný konečník, tak je to její biologický rozestup. Vůbec bych to neřešila. Pokud by u kakání měla problémy a plakala třebas, tak bych to řešila.
Koupila bych probiotika, hodne pit, zkusit vlocky, svestky, svestkovou stavu. Vic ovoce a zeleniny a zrusit tu cokoladu. Ta totiz muze stavet. Navic, proc davat cokoladu za kakani?
Právě že žádné problémy u toho nemá
snažím se ji dávat ovoce ale je vybíravá
takže ji jen hrozny, občas banán, jablko výjimečně, ale snažím se ji davat aspoň ovocné kapsičky
Mám s ní strašnej problém s tím jídlem a čokoládu dostává jen jen malinkej kousíček a právě abych ji navnadila
vždy ji uvařím něco zdravého, Polívky atd a nemám šanci to do ni dostat, nakonec má nejradši bramborovou kaší, řízek a guláš
![]()
@nestarejtese a dokud kakala do plany tak ok ju? Ono jestli nemá i menší blok z nočníku a proto to zadržuje,mám malého 3 a půl když má plenu vykaká se parádně každý den ,pokud musím na nočník což hodně trénujeme protože s tím má problém a tu plenu nemá nonstop třeba 3 dny taky nekaká. Každopádně bych zkusila probiotika, hodně tekutin,ovoce zelenina,žádná čokoláda ta zatvrzuje , dobře jak holky píši švěstky,banán,ovesné vločky a taky se dají koupit volně prodejné léky na úpravu stolice přírodní doplněk
@nestarejtese jj to znám mamelj je aky s jídlem hrůza,ráno max jednu značku jogurtu,na oběd neraději hranolky a rybu to sní celý talíř klidně každý den, když dám něco jiného tak pofifrá nebo si dá suchý knedlík,suché těstoviny
jo ještě kaši a řízek to taky může
,ale zase baští dost zeleniny jekékliv místo čokošky láduje papriku,brokolici,květák,mrkev vločky do sebe háže po lžících jen tak suché
@brumi píše:
@nestarejtese jj to znám mamelj je aky s jídlem hrůza,ráno max jednu značku jogurtu,na oběd neraději hranolky a rybu to sní celý talíř klidně každý den, když dám něco jiného tak pofifrá nebo si dá suchý knedlík,suché těstovinyjo ještě kaši a řízek to taky může
,ale zase baští dost zeleniny jekékliv místo čokošky láduje papriku,brokolici,květák,mrkev vločky do sebe háže po lžících jen tak suché
Tak to závidím
když má dobrou náladu, tak si dá kousek mrkve nebo nektarinku, ted miluje meloun to s tátou snědí třeba půlku spolu
jinak miluje kaiserky ty tmavé a cornbagety, tak si říkám že v TOM by měla být taky nějaká vláknina, vždy když jdu nakoupit tak chce kaiserku a to je skoro každý den ![]()
Babička mě vystrasila, tak se ptám tady, říkala že by se ji mohly zauzlovat střeva nebo že to v ní bude hnít ![]()
@nestarejtese celozrnne pecivo se u deti ale minimalne do 3 let nedoporucuje, drazdi opravdu streva, lepsi bile pecivo.
A chce to zapracovat na te strave, pecivo idealne omezit a tu cokoladu nedavat. Hodne pit.
A probiotika doporucuji s Bifidobakterii BB-12, ty prave pomahaji zlepsit stolici.
Proc valis oci, ze vam Dr doporuci jen probiotika? Jsou hokt nejdukezitejsi okus strava a piti.
@nestarejtese ja je mam vsechny tri jak kraliky
zeleninu nestiham kupovat a co vyroste na zahrade ani nestihnu sklidit protoze to driv sni
ale to tmave zkus davat pozdeji . Zauzlovani bych se nebala pokud nema boleni briska prdiky ma normalne tak jen upravit stravu piti a pribiotika. Jinak kamoska chodi od miminka max co tri dny a to ji je uz 28 a je zcela zdrava ![]()
Může to být i psychicky blok, zažili jsme u syna, v době, kdy se učil na nočník, tak třeba nebyl i 6! dní ( ale bříško měkké, Dr doporučila laktulosu, ale nejlepší jsou čípky, ale ty jsem nechtěla dávat pořád, ještě se mi osvědčila švestková stává z DM ). No, ještě i teď , když třeba 2-3 dny nejde, stačí říct, že dostane čípek a do chvilky je Bobek v záchodě
.
@blumen píše:
@nestarejtese celozrnne pecivo se u deti ale minimalne do 3 let nedoporucuje, drazdi opravdu streva, lepsi bile pecivo.A chce to zapracovat na te strave, pecivo idealne omezit a tu cokoladu nedavat. Hodne pit.
A probiotika doporucuji s Bifidobakterii BB-12, ty prave pomahaji zlepsit stolici.
Proc valis oci, ze vam Dr doporuci jen probiotika? Jsou hokt nejdukezitejsi okus strava a piti.
Protože už od malička ji pořád doporučuje jen probiotika, asi jsou důležitý taky je brala když byla malá, ale třeba měla bolesti bříška, průjmy nebo cokoliv a dr.ji ani nechtěla vyšetřit a přes telefon mi jen doporucuje probiotika..
Zkusím ji je znovu koupit.
Jinak děkuji za rady a zkusím tu svestkovou šťávu, myslím si že blok by to být neměl, je vždycky šťastná když to udělá do nočníku ![]()
@nestarejtese starší měl jeden čas nějaký ovocný blok a nic nechtěl. Tak jsem mu každy den odstavnila jablka, meloun, pomeranč - co zrovna bylo doma - a on to během dne vypil. Teď uz ji všechno normálně, ale tohle dost pomohlo ![]()
@nestarejtese u nas ty s bufudobakterii bb-12 opravdu na pravidelnou stolici zabraly, u nas kakala takove blato nepravidelne a po par dnech uz bez problemu. Muzete zkusit
hodne stesti
@nestarejtese měla jsem podobný problém, zkoušeli jsme laktuozu…nic. Když nešel 2-3dny dali jsme mu čípek… jenže tohle nám po čase přestalo fungovat. Upravila jsem jídelníček, dávala mu olej do jídla…nic
… Až pomohlo na noc převařit ovesné vločky (aspoň tak 10-15min) scedit a do toho odvaru pár lžiček sunaru… Po tomhle mi začal chodit na záchod pravidelně
syn má 2,5 roku a stolici zadržoval schválně, měl zácpu a asi ho to bolelo. .. teď vážně, klepu, problémy nejsou..
@Lucius08 jejda děkuji vám moc za radu!
určitě to zkusím Abs pochopila jsem správně ze 10-15minit povarit ty vločky a na noc dát? A ještě v čem povařit v mléku nebo ve vodě?