Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@gabrriel píše:
Mě příjde, jestli dítě není trochu posunuto do autistického spektra.ne, že by to bylo hned očividné, ale prostě v určitých situacích už nereaguje adekvátně.
mohl bys mit pravdu. Kamaradka ma autistickou holcicku a delala uplne to same, bylo ji nutne hlidat, protoze placala deti kdykoliv se ji naskytla prilezitost. Kdyz jsem byla na navsteve s miminkem, tak mi kamaradka rikala, at si na jeji dceru davam bacha, ze pokud by se mela ke mne priblizit, mam okamzite chytat jeji ruku, protoze jinak mi placne miminko. A taky ze jo. Ja teda poucena, ze toto dela, jsem ji proste mlatit miminko nedovolila.
@Anonymní píše:
Mám tříletou holčičku a půl ročního klučíka. Už od malička, od cca 10 měs. bylo vidět, že je malá vzteklá. Kdykoli se jí neco nelíbilo, tak nás brala pod krkem a jakoby nás škrtila. Možná to zní vtipně, ale je to tak. Okolo toho roku a půl jí to přešlo, ale za to nás začala plácat/fackovat rukama. Nebylo to tak častý, tak jsem to nijak moc neřešila. Jenže ted už půl roku, co máme doma miminko, nás mlátí o dost časteji a je jí jedno jestli nám dá facku do obličeje, do hlavy nebo do ramene. Chápu, je v tom žárlivost, i když se snažím jí všemi způsoby ujištovat, že žárlit nemusí, venujeme se jí jak to jen jde. Ale výsledek to jaksi nemá. Nejvíc me trápí, že pořád mlátí bráchu do hlavy. Můžu jí stokrát říkat at to nedělá, ale ona vždycky přijde, a zase mu jednu pleskne. Jediný, co pomáhá, je jí dát na zadek a poslat do pryč do pokoje,ale asi me chápete, když napíšu, že se mi toto nelíbí, nerada jí dávám na zadek. A poslední dobou, co už vůbec nechápu je, když třeba vedle v pokoji sedí teta, v klidu jí oběd a malá tam k ní přiběhne a zničeho nic dá tetě ránu a uteče…Já už vážně nevim co s tím. Proč to dělá? Jako že bouchne malýho, to je jasně z žárlivosti, ale proč mě třeba před spaním, kdy se jí plně věnuju, začně bít do obličeje? nebo když přijede muž, jde za ní se přivítat a vezme jí do náručea ona, mu místo pusy mu dá facku? jsem z toho neštastná. nevim kde je chyba. Doma nikdy zádný násilí nepanovalo, tak nevím, kde k tomu přišla… Co s tím mám dělat?
Když tě začne bít do obličeje, co uděláš? Nebo ta teta, když k ní přiběhne a bouchne jí? Ty jí nechceš dávat na zadek, ale jak sama píšeš, to jediné pomůže. Takhle váš bude pěkně všechny otloukat, vysvětlovat můžeš horem dolem, a efekt nulový. Ty jo, a tátovi dá místo pusy facku? Na to reaguje jak?
@warita at už náznak autismu nebo ne. Musím přiznat, ze me zarazilo to chytání pod krkem a ze se to muže zdát vtipne (me ani omylem) plus nechat několikrát bouchnout mimino než zakrocim viz ze bouchne, zakladatelka rekne ze ne, tak bouchne zase a pak ještě několikrát než je od dítěte odvedena
presne jak píšeš, když o tom vím co děla, tak te situaci predchazim a nenechám bouchat do mimina a navíc do hlavy ![]()
@gabrriel píše:
Mě příjde, jestli dítě není trochu posunuto do autistického spektra.ne, že by to bylo hned očividné, ale prostě v určitých situacích už nereaguje adekvátně.
Může být, anebo je pěkně rozcapená. I takové děti jsem zažila.
Vy se řežete navzajem. Nemám pocit, že to tvé ji dát na zadek a izolovat pomáhá!
Zkus skupinu Dovychovat na FB.
Resila bych s odbornike..obrat se pres skupinu dovychovat na fb na pana Studnicku. Drzim palce
@Anonymní píše:
Tak jelikož v příspěvku píšeš, že nemáte problém ji serezat a poslat do pokoje, tak zkus hádat kde k tomu přišla 🙃 zkusila bych vymezit jasný hranice a ignoroval tyhle projevy násilí. Když nebude reakce, nebude časem ani akce. Samozřejmě s mírou, opravdu bych si nenechala od tříletý ho děcka řezat pomalu novorozence do hlavy 💁🏽♀️ pomůže jen vysvětlovat a vysvětlovat.
Všimla sis, že jí začali dávat na zadek až potom, co ona je začala bít a že to dělá od malička? Zase jedna, co má zatmění, sotva slyší o plácnutí dítěte…. ![]()
@Janli píše:
Všimla sis, že jí začali dávat na zadek až potom, co ona je začala bít a že to dělá od malička? Zase jedna, co má zatmění, sotva slyší o plácnutí dítěte….
u nas taky tak. Na dcerku jsem nikdy ani nesahla, ona zacala placat sama od sebe. A u nas teda zafungovalo velmi dobre, ze pokud ona placa mne, tak ja placnu zpatky a hadej, kdo ma vic sily a vydrz. Ona si to pak rozmyslela.
Jinak, dcera j velmi ne-agresivni. Nikdy jsem nevidela, ze by placala nejake deti na hristi, ani na sveho bratricka nic nezkousi a beda, kdybych ji pri necem takovem nacapala. To bych ji tu pr*delku zmalovala.
Takze rozhodne neplati, ze pokud rodic dite obcas vychovne za neco placne, bude dite agresivni. Nektere deti k te agresi proste tihnou a neexistuje zadny univerzalni navod, jak dite vychovavat. Na nektere plati domlovani, na jine ani svecena.
@warita píše:
u nas taky tak. Na dcerku jsem nikdy ani nesahla, ona zacala placat sama od sebe. A u nas teda zafungovalo velmi dobre, ze pokud ona placa mne, tak ja placnu zpatky a hadej, kdo ma vic sily a vydrz. Ona si to pak rozmyslela.Jinak, dcera j velmi ne-agresivni. Nikdy jsem nevidela, ze by placala nejake deti na hristi, ani na sveho bratricka nic nezkousi a beda, kdybych ji pri necem takovem nacapala. To bych ji tu pr*delku zmalovala.
Takze rozhodne neplati, ze pokud rodic dite obcas vychovne za neco placne, bude dite agresivni. Nektere deti k te agresi proste tihnou a neexistuje zadny univerzalni navod, jak dite vychovavat. Na nektere plati domlovani, na jine ani svecena.
Přesně tak.
@Anonymní píše:
Tak jelikož v příspěvku píšeš, že nemáte problém ji serezat a poslat do pokoje, tak zkus hádat kde k tomu přišla 🙃 zkusila bych vymezit jasný hranice a ignoroval tyhle projevy násilí. Když nebude reakce, nebude časem ani akce. Samozřejmě s mírou, opravdu bych si nenechala od tříletý ho děcka řezat pomalu novorozence do hlavy 💁🏽♀️ pomůže jen vysvětlovat a vysvětlovat.
Proč anonym? Četla jsi to celé? A ne, nepomůže pořád dokola vysvětlovat. To dělá už dobu, a efekt nulový. Pár na zadek je výmluvné víc, než neustálé řeči o tom, že to nemá dělat.
Dítě si obvykle dovolí, co mu dovolíte, vysvětlování ho nezajímá, zajde, kam to půjde. Dokud nepocítí dopady svého chování, bude se chovat, jak jemu se zachce, tak to bývá, a nejen s dětmi, leckdy z toho lidi nevyrostou.
Jasné ne, plácnout přes ruce a do pokojíčka, tady si seď, když se neumíš chovat pěkně. A začít dělat něco zajímavého s druhým dítětem. Až se uklidní, tak se uvidí.
Nedočítám diskuzi, ale nechápu, že jí prostě nedokážete zabránit to dělat. Všechny děti projdou víceméně tímhle obdobím, kdy zkouší plácnout/štípnout/kousnout či jinak ublížit lidem v okolí. V tomto období musíš být prostě dítěti pořád za zadkem a NENECHAT ho to udělat. Obzvlášť teda u toho miminka, to kdybych viděla, že se k tomu schyluje, tak dítě drapnu a odtáhnu takovým stylem, že si to příště dvakrát rozmyslí. A ne, nebila bych ho, ale skutečně pevně stiskla ruku, řekla důrazné NE a odvedla pryč.
Zakladatelce nepomaha dokola vysvetlovat, ani ji nepomaha porad davat na zadek..ocividne to dela nejakou dobu, no dcera bije je a hlavne mladsiho bratra furt..takze tudy asi cesta nevede..dcera zarli, to je pochopitelne..ma doma vetrelce a musi se s tim srovnat, navic, jestli to chapu, chodi dcera do skolky, takze si muze pripadat uplne odstrcena…neni ostuda, pozdat o pomoc psychloga, asi budete muset zmenit pristup… jak je na tom jinak dcera? Mluvi? Je vyvojove v poradku? Bije vas jen v afektu? Davala bych dceri rybi tuk, take bych koupila nejake hezke knizky o emocich, my mame doma od Jiri Models, dcera je ma moc rada, vysvetlujeme si, co je vztek a tak…kazdy dite ma obcas tendenci placnout, ve vzteku, nebo i z radosti, dceru jsem naucila, ze kdyz uz musi, tak placne do dlane
Dítě potřebuje znát své hranice. Mě fascinuje jak jsou dneska všechny děti tyrane když dostanou občas na zadek, popř. Traumatizovane, když už nic tak mají autismus, adhd, add, popř jinou diagnózu
taky nejsem zastánce nějakých tvrdých trestu…ale co budete dělat když male dítě poběží do silnice? Porad dokola jen vysvetlovat a čekat až ho jednou neuhlidate? Prostě občas na zadek dostat musí…jak bylo psáno tak malé dítě ani kolikrát nerozumí sahodlouhym proslovum a má to zabrat? Klidne mě ukamenujte, ale občas prostě na zadek dostat musí. Musí si uvědomit kdo to doma řídí a kdo se musí poslouchat.
@Plamí píše:
Dítě si obvykle dovolí, co mu dovolíte, vysvětlování ho nezajímá, zajde, kam to půjde. Dokud nepocítí dopady svého chování, bude se chovat, jak jemu se zachce, tak to bývá, a nejen s dětmi, leckdy z toho lidi nevyrostou.
Jasné ne, plácnout přes ruce a do pokojíčka, tady si seď, když se neumíš chovat pěkně. A začít dělat něco zajímavého s druhým dítětem. Až se uklidní, tak se uvidí.
Predstav si, ze si manzel privede domu milenku, ty se nastves a zacnes do nej busit, on ti da pres drzku, milence da tvoje sperky, tebe zavre do kuchyne a s milenkou si zajde do loznice zasoulozit…protoze presne tohle reseni ty navrhujes…mozna, ze to starsi dite pak nebude nikoho bit, bude drzet hubu a krok, ale nauci se tak leda pretvarovat, lezt ti do zadele pro trochu lasky a mladsiho sourozence bude nesnaset