Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Syn začal teprve ve 2,5 mluvit, ale rozumné od roku a čtvrt dost dobře. Dcera taky rozumí dobře od toho roku a kousek.
Musíš s nim komunikovat tak, aby jste se domluvili, přizpůsobit to jeho aktuálním schopnostem.
Nehledej hned za vším diagnózy.
Tvoje dítko mi přijde naprosto přiměřené věku. Otázka „proč?“ přichází až později, rozhodně né ve 2,5 letech a většinou tomu předchází otázka „co to je?“. I podle mých skript z psychologie je proč? typické až pro 4-leté dítě. Mladší dítě mělo „proč?“ od těch 2,5 let, starší od nějakých 3,5 let. Dvě slova dohromady jsou jednoduchá věta a pro 2,5 leté dítě je to zcela typické, normální a dostačující. Stejně tak je naprosto předčasné řešit výslovnost. Základem je nesrovnávat. Ano, mezi dětmi jsou první roky obrovské rozdíly. Může za to naprosto odlišný a originální vývoj každého jedince.
Muj 26m syn nemluvi vubec, nebo teda kdyz nebudu pocitat tu jeho zvatlanstinu a zvuky zvirat a brm brm.. ale rozumi mi uplne vse naproato perfektne. Domluvime se dokonale i beze slov. Rekne ano nebo ne (nebo pokyve/zavrti hlavou) a ukaze si presne co chce nebo tema svyma zvukama da najevo co chce.
Spis nez mluveni je dulezity porozumeni, rozumi prikazum? Ukazuje prstem?
@Anonymní píše:
AhojteMám syna(2,5 roku)a přijde mi oproti jiným dětem že málo rozumí…např se ho zeptám chceš toto nebo toto a on mi odpoví jo a neřekne co chce…děti kamarádek se třeba ptají proč atak..a tedy i málo mluví spojí nanejvýš tak 2 slova dohromady. Přijde mi že se kvuli tomu i vzteká, protože se nedokážem domluvit.Jak rozumí vaše děti? Má i špatnou výslovnost tak se bojím aby to nebyla třeba vývojová dysfázie jo a přijde mi i trošku hyperaktivní
Jsme na tom se synem skoro stejně. Malému bude 2,5 roku a je na tom skoro tak, jak popisuješ. Pokud se zeptám, jestli chce to nebo to, tak neřekne nic. Pokud se zeptám, jestli chce třeba banán, tak řekne ne, když mu ho nedám, tak se vztekne. Pokud se ho zeptám, co chce, tak to ukáže, což beru jako pokrok. Takže místo chceš to nebo to, tvořím otázky - co chceš? a ukážu věci, které si má vybrat. Je pravda, že to často nedělám, protože většinou chce oboje a pak se vzteká, protože nechápe, že může mít jen jedno.
No a skoro nemluví. Používá asi 5 slov a 10 citoslovcí/znaků (sám si je vytvořil) a teda jako novinka je u něj spojování 2 výrazů (např. ha ta = haf tam = tam je pes).
Pokud se ho zeptám, kde máme jídlo, tak to neukáže. Pokud mu řeknu, že je večeře, tak taky nerozumí, musím mu říct, že jdeme jíst. Všechno se učí hrozně dlouho, ale pokud používám slova a formulace, na které je zvyklý, tak rozumí všemu. Případně se ubezpečuje svými výrazy. Když mu řeknu, že půjdeme na procházku, tak se mě zeptá, jestli pápá, tak mu to odsouhlasím, tak je v pohodě a jde si připravit boty, pokud to neudělám, tak je zmatený a řve.
A protože jsem hysterka, tak jsem ho objednala na logopedii, abych věděla, jak s ním pracovat a rozvíjet ho.
Mluv na něj krátce a jasně, cvičte motoriku, hodně chodit pěšky, prohlížet knížky, zpívat písničky, povídat básničky, popisovat činnosti, které dělám. Odsouhlasila mi i to používání jeho výrazů. Nemluvit komoleně, ale pokud používá pro jídlo ham, tak mu řeknu, že jdeme večeřet a doplním to, že bude ham, tak tím prý podporuju porozumění. To je doporučení logopedky.
PS: Sourozence má a efekt to nemá ![]()
Anonym2
Dcera 2 a 5 mesicu. Od lete se pta proc. Poslednich 14 dni co to je? Rozumi od 15 mesicu. Od roku a pul se s ni na vsem domluvim. Mluvit ve vetach zacala az ted, jsou to kratke vety.
Moje první dítě se nebylo schopno dozorumnět do tří let (i později), brečel a my lítali a zjišťovali, co vlastně chce. Bylo to dost náročné, pak se konečně rozmluvil a srovnalo se to. S druhorozenou jsem se domluvila už od roka, prostě mě čapla a ukázala rukou, co chce. No a třetí ta si o to normálně řekne, krásně, luví (taky 2.5 roku). Tím chci říct, že každé dítě to má jinak. Mluv jednoduše. My začínali stylem dudu hají a podobně. Žádné složité vysvětlování. Mluvila jsem o tom i s logopedkou a opravdu je strašně důležité třeba neučit kočka, ale učit čičí a později přejít na kočku a takhle je to se vším. Takže opravdu co nejcíc zjednodušit tak, aby to mohl napodobovat a pokud si zatím není schopen přímo vybrat, tak jen nabídnout jednu věc, zda jí chce a pak teprve druhou. A neboj, ono se to srovná ![]()
Příspěvek upraven 19.09.16 v 14:08
@fashion_victim83 Ano, právě to „Co to je“ předchází otázce „Proč?“. Ovšem je třeba pravda, že mladší syn Co to je neměl vůbec a od těch 2,5 let měl hned Proč, ale staršího zase Co to je drželo dost dlouho.
Co se toho mluvení týče, tak starší nemluvil dlouho. Ve 2 letech začal svou hatmatilkou a ve 2,5 letech přešel na češtinu a začal spojovat dvě slova. Takže asi něco, jako je syn zakladatelky. Pak to šlo ale rychle a ve 3,5 letech patřil mezi nejlépe mluvící ze třídy. Na logopedii nás poslali až teď v 5 letech, čistě kvůli „L“ a následnému naskočení R a Ř. Měl by jít za rok do školy. Na besídkách recituje sólo, zpívá, mele od rána do večera. Mladší naopak začal mluvit hodně brzy, jednoduché věty už v 1,5 roce, ve 2 letech mluvil plynně a hezky, o tom se mi u staršího mohlo jen zdát. Ovšem když je srovnám teď (má 3 roky), tak starší na tom byl mnohem lépe. Mladší většinou neskutečně patle, tam toho logopeda asi budeme potřebovat a né jen kvůli rozhýbání jazyku na „L“.
No prostě dvě děti stejných rodičů a každý byl a je úplně jiný.
@Anonymní píše:
AhojteMám syna(2,5 roku)a přijde mi oproti jiným dětem že málo rozumí…např se ho zeptám chceš toto nebo toto a on mi odpoví jo a neřekne co chce…děti kamarádek se třeba ptají proč atak..a tedy i málo mluví spojí nanejvýš tak 2 slova dohromady. Přijde mi že se kvuli tomu i vzteká, protože se nedokážem domluvit.Jak rozumí vaše děti? Má i špatnou výslovnost tak se bojím aby to nebyla třeba vývojová dysfázie jo a přijde mi i trošku hyperaktivní
neřekla bych že je to problém, mluví a to je podstatný, je ještě malej. Každé dítě je jiné, moje dcera stejně stará mluví stejně, věty skládá krátké, někdy mám problém ji rozumět na PROČ SE MĚ FAKT NEPTÁ A PŘÍJDE MI ŽE JE JEŠTĚ MALÁ, není to žádný velký problém, po druhém roce mají spojovat slova, pokud to nedělá je to ok. opět čtěte holky, mám pocit že snad nikdo nevezme knihu do ruky a pak hledá všechno v diskuzích. ![]()
@Kiki24042014 naopak není podstatné mluvení. Mluvit dítě nemusí do 3 let, ale mělo by rozumět.
Anonym2
A to ti řekl kdo s tím dotazováním typu „proč“ to je totiž pěkná blbost, sorry ale nechces po tam maličkem dítěti trochu moc??? Některá dítka jsou sice šikovnější a zvládají ledacos, ale to nemůžeš srovnávat.
nevidím na tvém dítěti nic neobvyklého, zrejme s ním komunikujes špatně. Zmen svůj přístup tak, aby ste zabránili vztekani.
Myslím si, že to zbytecne hrotis, moje dítě taky moc nemluví
jinak je v pohodě? Umí, co umět má?
@Anonymní píše:
A to ti řekl kdo s tím dotazováním typu „proč“ to je totiž pěkná blbost, sorry ale nechces po tam maličkem dítěti trochu moc??? Některá dítka jsou sice šikovnější a zvládají ledacos, ale to nemůžeš srovnávat.nevidím na tvém dítěti nic neobvyklého, zrejme s ním komunikujes špatně. Zmen svůj přístup tak, aby ste zabránili vztekani.
Tak tohle by mě teda u prvorozeného dost sebralo… Ten se vztekal šíleně, protože neuměl říct to, co říct chce, neuměl to ani ukázat a byl z toho nešťastej. Je to velmi chytrý kluk a to byl možná ten problém, má příliš složité myšlení, takže už se nedivím, že jako batole měl problém a pak se najde nějaký anonym, který to tu nahrne všecno do jednoho pytle ![]()
Zakladatelko, zkuste zjednodušit komunikaci, třeba to pomůže a třeba taky ne a pak holt hodně trpělivosti. Až se mu podaří se s váma rozumně domluvit, vztekání nejspíš ustane jako mávnutím kouzelného proutku.
@Anonymní píše:
A to ti řekl kdo s tím dotazováním typu „proč“ to je totiž pěkná blbost, sorry ale nechces po tam maličkem dítěti trochu moc??? Některá dítka jsou sice šikovnější a zvládají ledacos, ale to nemůžeš srovnávat.nevidím na tvém dítěti nic neobvyklého, zrejme s ním komunikujes špatně. Zmen svůj přístup tak, aby ste zabránili vztekani.
@Anonymní píše:
Myslím si, že to zbytecne hrotis, moje dítě taky moc nemluvíjinak je v pohodě? Umí, co umět má?
Nechci se zakladatelky zastávat a ani argumentovat za ní, ale myslím, že nejvíc řeší to, že dítě nerozumí a to další je jen „třešnička“. Tak to mám já. Pro mě je největší problém to, že nerozumí.
Mě logopedka chválila za přístup k dítěti, že to děláme správně a stejně je problém, že nerozumí, i když těch situací je už méně než třeba před půl rokem. Pokud s ním jsem jenom já, tak celkem v pohodě, protože se hlídám, ale jak je doma chlap, babičky, nebo jsme někde na hřišti, tak problém za problémem. Ono to vypadá jako banalita, že dítě jen nerozumí, ale on je to opravdu celkem průšvih. Takovému dítěti skoro nic nevysvětlíš, protože jak se poprvé netrefím, tak mě nepochopí a vztekne se. U nás jsou třeba problém abstraktnější věci, pokud nemůžu dát názornou ukázku, tak průšvih. Naprosto se nechytá na neadresné pokyny. Kdybych ho chtěla vzít někam do kroužku, tak je v háji, protože musím na něj jmenovitě - Lukášku, pojď sem. Kdyby někdo zavolal: Děti, pojďte sem, tak se nechytne a nechytne se ani když by to na něj jmenovitě někdo hulákal z jiné strany místnosti. Musím k němu a u něj to řešit. Ukázat, říct, odvést.
Třeba vůbec neposlouchá venku. Nemyslím, že to je pokaždé kvůli tomu, že mi nerozumí, to třeba i ano, ale buď nechce, nebo nechápe, že to je na něj.
Anonymní2
Ahojte
Mám syna(2,5 roku)a přijde mi oproti jiným dětem že málo rozumí…např se ho zeptám chceš toto nebo toto a on mi odpoví jo a neřekne co chce…děti kamarádek se třeba ptají proč atak..a tedy i málo mluví spojí nanejvýš tak 2 slova dohromady. Přijde mi že se kvuli tomu i vzteká, protože se nedokážem domluvit.Jak rozumí vaše děti? Má i špatnou výslovnost tak se bojím aby to nebyla třeba vývojová dysfázie jo a přijde mi i trošku hyperaktivní