Dítě nerozumí uměrně k věku

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3423
19.9.16 18:07

Myslím si, že když dítě ve 2,5 letech nemluví, tak je to určitě mnohem menší problém, než když nerozumí.
Znám takové 2 děti, co špatně rozumí. Jeden pětiletý má diagnozu ADHD a dyslalii. Začal jakžtakž rozumět kolem 3-3,5 let. Do té doby se chytal jen určitých slov nebo hodně používaných frází/otázek. Od toho se odvíjela i mluva. Používal jen takové fráze, větu sám skládal velmi obtížně. Celý vývoj řeči tím má posunutý. Teď v pěti letech má už dobrou slovní zásobu, velmi špatnou výslovnost, špatně skládá věty, časuje, skloňuje, používá špatně předložky. Zhruba je ta jeho řeč na úrovni tak tříleťáka. Ještě teď někdy špatně rozumí, protože neodpovídá na otázky přesně. Začne mluvit něco v tématu nebo i o něčem jiném. Mně osobně tohle sedí spíš na dysfázii. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.2.18 20:29

Jak poznat, jestli dítě (ne)rozumí?
Synovi je 3,5 a dodnes nevím, jak moc mi rozumí. Běžné věci jsou bez problémů - přijel táta, dej to do koše… Když se ho zeptám, jestli byl oběd dobrý, tak mi řekne, že ne, i když to sní a ještě si přidá. Jak hodně by mělo tak velké dítě rozumět?

• Citovat
  • Upravit
85423
27.2.18 20:32
@Anonymní píše:
Synovi je 3,5 a dodnes nevím, jak moc mi rozumí. Běžné věci jsou bez problémů - přijel táta, dej to do koše… Když se ho zeptám, jestli byl oběd dobrý, tak mi řekne, že ne, i když to sní a ještě si přidá. Jak hodně by mělo tak velké dítě rozumět?

Tak rozumet by mel uz vsemu a mluvit asi i ve vetach bezne :think: :nevim: jen s vyslovnosti byva problem, myslim (jakoze to je v norme)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3204
27.2.18 20:37

No naše dcera 3,5 let nerozumí asi ničemu. Skoro na vše řekne „co“ :D někdy je to už na palici, mám někdy dojem, že mluvím s bláznem :) půl hodiny něco vysvětluju a ona co?. Pak následuje „proč?“ :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Faris
27.2.18 20:42

Co si pamatuju, bracha ve dvou letech na prvni dovoleny u more zpival pisnicky spolucestujicim v letadle a normalne mluvil a komunikoval. Prijde mi to zvlastni.. co na to rika doktorka?

• Citovat
  • Upravit
584
27.2.18 20:44

Prijel tata a dej do kose rozumi prumerny dite v 18mesicich… 8o..sup k pediatrovi - foniatr, neurolog, klinický logoped… 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85423
27.2.18 20:46
@Samuše píše:
Prijel tata a dej do kose rozumi prumerny dite v 18mesicich… 8o..sup k pediatrovi - foniatr, neurolog, klinický logoped… 8o

Asi tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1237
27.2.18 20:47

No já mám dvouletého chlapečka, teda nemluví moc, ale rozumí úplně všemu, až někdy nad tím žasnu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3145
27.2.18 20:48

Moje děti v tomhle věku nechapaly minulost. Pětiletý syn ještě nedávno řešil libovolně vzdálenou minulost slovem včera. Ve školce neměl oběd, nic nedělal, venku nebyli atd :mrgreen:
Nechala bych dítě žít a nenásilně ho vpravovala do časových souvislosti večerním povídáním, co bylo, co je, co bude, ale jen vyprávět, neptat se, až to pochopí, poznáš to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7323
27.2.18 20:57

Tak měl by rozumět asi už všemu, ale musím říct, že reakce mi přijdou přehnaný. Nechápu, proč bys s ním měla jít k doktorovi 8o Já když se zeptám dcery, co měly k obědu, co dělaly apod., tak mi neodpoví nic. Když se jí na něco zeptám, tak mi odpoví kladně a na tu stejnu otázku někomu jinýmu zase jinak. Myslím si, že je to normální, nepochybuju o tom, že mi rozumí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44
27.2.18 20:59
@Samuše píše:
Prijel tata a dej do kose rozumi prumerny dite v 18mesicich… 8o..sup k pediatrovi - foniatr, neurolog, klinický logoped… 8o

pise, ze „prijel tata“ a „do kose“ rozumi…

Zakladatelko, mas vypozorovano, ze se to da rozdelit na „jednoduche vety chape, u delsich vet ci souveti je problem?“ Klidne rict, ze obed nechutnal a snist ho i s nasupem jsou deti v tomto veku schopny. Muze pusobit na tebe ci okoli jako neposlusny v tom smyslu, ze absolutne nedela, co mu kdokoliv rekne? Pokud mas nejake pochyby, ze opravdu nerozumi, souhlasim s ostatnimi s vysetrenim. V tomto veku je predcasne delat jakekoliv zavery, muze se to zmenit skoro ze dne na den. Na druhou stranu, kdyby bylo podezreni na nejakou diagnozu, tak vcasna pece dokaze zazraky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5358
27.2.18 21:11
@Anonymní píše:

Upřímně, chtělo by to probrat s pediatrem, pokud by vždy v porozumění pozadu. Synovec má podobný problém, neurologicky dost opožděný vývoj, zatím stále nemluví a reaguje velmi specificky nebo vůbec, nerozumí povelům, ale je společenský, radostný, jedná se o vývojovou dysfázii. Řeší se to na neurologii, psychologii a logopedii, včasná péče je nutnost, kdyby ho ted (jsou mu 2,5) zanedbali, tak z něj bude bude silná retardace, ikdyž IQ má vysoké.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.2.18 21:15

@Chiquinquirá on co a proč nepoužívá.
Na to, co bylo k obědu neodpoví, protože tolik ještě nemluví.
@allise když mu jídlo nechutná, tak nejí. Raději nebude jíst.
Kdyz se ho zeptám, jak se vyspal, řekne jo. Neodpoví, jestli mu to chutnalo, ale když se zeptám, jestli to bylo mňam, tak řekne, že ano.

• Citovat
  • Upravit
957
27.2.18 21:19

Dceři je dva a půl a rozumí všemu. Dnes říkala, mimo jiné že špagety jsou moc dobré a výborné, kdy přijede táta, kde je babičcin pejsek, že v sobotu pojedeme k dědovi, že má narozeniny a že mu zazpívá hodně štěstí a zdraví, pak říkala, ze když byla malá tak byla u mámy v břísku, panence že nesmí zlobit. Používá a chápe minulost i budoucnost, umí používat podmiňovací způsob.
Takže pro mě je tohle co píšete dost divné a řešila bych s odborníkem. Někde bude asi problém. Ale většinou se s tím dá pracovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7323
27.2.18 21:27

@quinsley tak moje dcera si plete časy ještě teď a podmiňovací způsob nepoužívá. Každý dítě je jiný, mně to divný třeba nepřijde. Ale to musí vědět zakladatelka, jestli se jí něco nezdá…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí