Dítě nevyka dospělým.

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
13.12.22 16:42

@AjaF moje děti to taky mají jinak. My je k tomu vedeme, vysvětlujeme.
Synovec je osobnost už od útlého věku.
Neděkuje, neprosí, nezdraví. Přijede, někam si vleze s mobilem a to je vše. Když jsem se ptala, jak se má naučit chovat k ostatním, když mu to nikdo neřekne, tak to má odkoukat, ale on ostatní lidi ignoruje a všímá si jich jen, pokud hrozí, že se ho to nějak dotkne, nebo by mu mohli přinést nějakou výhodu.

• Citovat
  • Upravit
2559
13.12.22 16:43
@AjaF píše:
Teda nevím, ale moje děti ve školce paní učitelce netykaly. Jednomu byly tři a druhému pět let. Nepamatuju si to ani u dětí ségry, které jsou mladší. Ve škole se netykalo fakt nikdy. Pochopily to i u jiných dospělých, se kterými si nebyly tak blízké.

Mě zase překvapuje, že ještě existují školky, kde se vyká, a to mám puberťáka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32639
13.12.22 16:47
@Anonymní píše:
Ano, to vážně.
Když jsem mu řekla, že takto ne, že to je pro něj cizí paní, tak má říct trochu něco jiného. Prý musíme počkat, až se to naučí.

Nějak mi uniká, kdo ho to má podle nich naučit jiný než jeho rodiče…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7907
13.12.22 16:50
@Kasandra159 píše:
Mě zase překvapuje, že ještě existují školky, kde se vyká, a to mám puberťáka.

No tady v okolí je to zcela běžné, že se ve školce vyká. Když to šlo před 50 nebo 30 lety, proč ne teď?
Děti nejsou hloupé, podle mě pochopí rozdíl mezi školkou, cizím člověkem, rodinou, tetou, kamarádkou.
Když je někdo důsledně nedůsledný, tak to vypadá, jak to vypadá.
A myslete si, co chcete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.12.22 16:50
@Monchichik píše:
Nějak mi uniká, kdo ho to má podle nich naučit jiný než jeho rodiče…

Ma to sám odpozorovat. Prostě žádné nucení.

• Citovat
  • Upravit
32639
13.12.22 16:51

@Kasandra159 Neznám školku kde se učitelkám tyká… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32639
13.12.22 16:52
@Anonymní píše:
Ma to sám odpozorovat. Prostě žádné nucení.

No ty se budou jednou divit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
13.12.22 16:59

No jeslti nevidí dospělé někomu vykat, tak prostě nechápe ten gramatický jev. To se stává. A ne není to porucha.

Jinak teď jsem se setkala s klukem v prváku na gymplu, který absolvoval alternativní základku, kde se tykalo a taky se musel učit, že se vyká. Ten kluk je vysoce nadaný, jen prostě okolo něj nikdo nikomu nevykal.

Takže je potřeba mu vysvětlit jak vykání funguje (a tím člověk zjistá, že to vlastně je dost složité) a prostě ho brát tam, kde vás uslyší někomu vykat, aby se to naučil používat.

Je to stejné jako kdyby po tobě teď někdo chtěl, aby ses naučila onikat a onkat (co jsou dva odlišné jevy, pro odlišné skupiny lidí)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32639
13.12.22 17:02

@Ou Tak asi sousedům, v obchodě, u doktora…všem vykal, ne? To, že někomu tyká ve škole neznamená, že to nezažil nikde jinde…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9243
13.12.22 17:05

@Ou on do 15ti nepotkal zadny cizi lidi?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.12.22 17:56

@Ou děti nežijí ve vzduchoprázdnu. Synovec chodí do běžné školy, kde se vyká a náš syn taky.
My běžně jezdíme na výlety a děti mě vidí, jak vykam.

• Citovat
  • Upravit
872
13.12.22 19:01

S tykáním/vykáním jsou často problémy…Když jsem nastupovala do nové brigády (bylo mi 20), tak zhruba stejně starým kolegům jsem tykala a oni mě, ale hlavní vedoucí (kolem 40) jsem vykala a zdravila ji slovy: „Dobrý den“. Pokaždé mi však odpověděla nasupeným výrazem, až mi po pár dnech jedna kolegyně prozradila, že ji mám tykat a zdravit slovem ahoj, že vykání od podřízených ji vytáčí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12629
13.12.22 19:35

Já se zase musím podivit, proč zakládat diskuzi na Emimi, a ještě anonymně. Buď má tazatel problém naučit své dítě vykání, což je ale především jeho záležitost, anebo ho naopak pohoršuje, že mu smradi tykají. Upřímně, mně je 40 a neskutečně mě uvádí do rozpaků, když mi někdo vyká, třeba zubařka. Protože celý život mi skoro všichni tykají a vykání mé osoby mi rve uši.

Ano, u učitelů a autorit je to problém. Ale u někoho v předškolním věku bych tykání toleroval, je to malý dítě. Celou diskuzi jsem nečetl, tak nechci křivdit, nicméně mě vždy překvapí, že se někoho může dotknout nevykající dítě. Zejména starší generace je na to mnohdy citlivá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Aleriga
13.12.22 20:06
@Anonymní píše:
@AjaF moje děti to taky mají jinak. My je k tomu vedeme, vysvětlujeme.
Synovec je osobnost už od útlého věku.
Neděkuje, neprosí, nezdraví. Přijede, někam si vleze s mobilem a to je vše. Když jsem se ptala, jak se má naučit chovat k ostatním, když mu to nikdo neřekne, tak to má odkoukat, ale on ostatní lidi ignoruje a všímá si jich jen, pokud hrozí, že se ho to nějak dotkne, nebo by mu mohli přinést nějakou výhodu.

Osobnost? Takže nevychovany smrad je osobnost? 8o

• Citovat
  • Upravit
3855
13.12.22 20:11

Nevidím na vykání nic složitého k pochopení. Středně inteligentní dítě by to mělo pochopit a používat tak od šesti let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí