Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, dnes naše 1,5 roku stará holčička běžela, upadla a praštila se do pusy. Začala hrozně brečet, tak jsem jí šla pochovat a ona mi přestala dýchat. Uplně mi zvláčněla v ruce a musela jsem s ní zatřást, aby začala dýchat, ale vzpamatovala se až za delší dobu. Hrozně mě to vyděsilo, tak se tady chci zeptat, jestli tady s tím má někdo nějaké zkušenosti? Za odpovědi děkuji.
Jo joj, běžný jev, dělají mi to obě děti, zhruba po čtvrtém roce to odezní. Co pomůže, jakmile pláče tak, až jí vypadne dech, já do nich fouknu, prostě udělám vdech jako při umělém dýchání, vždycky se chytí okamžitě.
@renda81 @AniNevim nevim jestli je to stejny jako u zakladatelky, ale kdyz tohle vysekl pred Mudr.tak mi vysvetlovala, ze on do sebe hrozne rychle nasaje vzduch, prefoukne plice a vypada, ze nedycha.Kdyz byl mensi, stacilo fouknout do pusy a chytil se, ted jak je vetsi a zacne panikarit, co se deje musim ho chytit, protoze jakoby zhadrovati a hrozi pad.Melo by to prestat okolo 4-5 let
Jo a co pomůže tomu předejít, chytit bradu a nedovolit plakat s tolik otevřenou pusou. Naše malá už je naučená, jak se praští a začne ječet, chytá si bradu a drží sí rukou pusu u sebe, pak ten dech nevypadne. Je to celkem běžný jev, nijak je to neohrožuje. I když ty stavy pak, jak vláčně leží v náručí jsou vživný, moje holky jdou až do křečí. Ale fakt stačí jeden vdech a okamžitě se chytí.
To dělaly děti taky(všechny), když se praštily a začaly hodně brečet tak nemohly popadnout dech. Navíc malá když byla mimino tak okolo půl roku se při řvaní vztekala a přestávala dýchat, bylo to také dost strašidelné, kupovala jsem kvůli tomu i monitor dechu. Časem přestala tak hrozně plakat, takže to už nedělá.
Nám tohle udělal malej cca před 14ti, bouchl se, brečel a najednou pusu do kořán a ticho
bylo to strašný, sme s ním třásli, tloukli ho do zádíček…pak sem mu foukla do pusinky a v ten moment se děsně rozplakal, byla to hrůza ![]()
Dcera mi to dělá pravidelně, nejen po pádu, ale i když se začne hodně vztekat. Nejrychlejší je fouknout do pusy (jak tady radila @terinka4444 ), když mě to nepomůže, tak zatřást.
@terinka4444 s bradou to zkusim taky
me to udelal poprvy v porodnici, kdyz mu byli 3 dny…malem me mel na svedomi
@AniNevim píše:
@terinka4444 ale rekl ti poprve doktor, co mas delat, nebo?
Mě se to stalo jednou přímo u doktroky, tak mě to fouknutí řekla.
Tomuhle se říká afektivní záchvat, je to způsobeno nezralostí nervové soustavy, časem to odezní. Pokud má takový to záchvat a nemůže se nadechnout, foukni jí do obličeje, případně pokud jsi blízko vody, tak opláchnout studenou vodou. Není to nebezpečné, pokud nespadne a nepraští se. Ale nadechnou se vždy, jen to někdy trvá. Já to mám u obou dětí, poprvé jsem volala i rychlou, jak mě to vyděsilo. Dítě najednou oči vsloup a modré padlo na zem, pak se vzpamatovalo.
Afektivní záchvat
Malá to měla celkem často, je to hnus
Ale časem by to mělo přijít, neboj. U nás pomáhá fouknout do pusy, nebo lehce postříkat vodou, v nejhorším případě třeba štípnout