Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den,
chtěla bych znát váš názor na jeden problém, moje sestra má dva kluky. Ten starší (tento měsíc mu bude 5)
chodí už od předloňského zíří do školky, na začátku měli takové ty problémy jakože plakal a nechtěl tam jít, ale to po čtrnácti dnech ustalo. Ale letošní školní rok jsou s ním jen problémy, je strašně tvrdohlavý a bývá často nemocný, takže třeba je týden doma, pak dva týdny ve školce pak zase tři dny doma a tak dokola. Když je nemocný pořád se ptá kdy už půjde do školky a že tam ještě nechce. No a tento týden začal v šatně vyvádět, řvát a ječet, že chce být s maminkou a že nechce být ve školce a že chce být doma s bráškou (tomu jsou 2 a půl roku). A moje sestra si s ním nevědlěla rady. Když ho zavedla do školky, skoro tam s ním brečela. Hledala nějaký řešení a včera s mým švagrem vymysleli totální blbost. Namluvili tomu malýmu, že to je jako kdyby chodil do práce, tam taky musí a i když se mu nechce, on jim na to oponoval, že za práci dostavají lidé výplatu a sestra mu řekla, že on ji tedy bude dostávat taky. Za den kdy bude ve školce i spát bude mít dvojnásobek. Spává tam dvakrát týdně. Nevím kolik korun mu za to slíbili, nicméně mi to přijde jako úplná stupidita, jenže já už nevím co jí poradit. Předtím když začal s tím pláčem jsme se z něj snažili dostat důvody, proč nechce do školky a on si vymyslel jediné a to, že když chodí na procházky, tak je mu zima na tvář. na nic jinýho nepřišel a tohle je velice chabá výmluva, protože já s ním třeba o víkendu chodím taky ven a to mu zima na pusu najednou není… řekla jsem jí, ať se pozeptá učitelky, jestli na něj třeba jiné dítě nějak nedotírá, ale paní učitelka řekla, že ne, a dle jejího názoru sestru její dítě prachsprostě vydírá, protože ji zná a ví, že ona je moc měkká a že mu vždycky všechno projde. Prosím zkuste mi nějak poradit, co by mohla sestra dělat a nemusela mu dávat „výplatu za to, že je jako v práci“. Myslím, že tohle to dítě zničí a že pokud si to bude pamatovat a potom mu nastanou těžší chvíle ve škole, kdy bude muset dělat úkoly a už se učit, že bude děělat podobný scény…
Ahoj
S tou výplatou je to fakt divný,ale když je člověk u konce s vymýšlení tak vymyslí často nějakou hloupost…
Asi bych nedávala peníze,ale když tam bude celý týden bez pláče tak v pátek koupit nějakou malou hračku? ![]()
nebo aby vodil někdo jiný než maminka by nešlo?
Je to těžké,když je jěště často nemocný ![]()
Tak teď jste mě maličko dostaly se přiznám.
Protože náš prcek chodí do jesliček a rád, a vždycky mluví o tom, že jde do práce ![]()
Má to ode mne, to se přiznám, prostě jsme si o tom povídali, a došli k tomu, že maminka s tatínkem chodí do práce a on do jesliček a že je to taky aková jeho práce tedy spíš povinnost..a jemu se to moc zalíbilo. Samo tam teda chybí ta nadstavba výplaty, o to se ještě nezajímá ![]()
Ale k problému, asi se dost vyřeší až půjde do školky i druhý syn? ![]()
Jak to vidím já. Školka jako práce ano, ale peníze ne.
Resp. 5ti leté dítě už by možná něco jako kapesné dostávat mohlo, ale určitě bych to řešila jen symbolicky a ne jako odměnu za školku.
Já bych prostě zkusila chvíli vydržet. Spousta dětí to prostě zkouší a pak když maminka odejde jsou naprosto v pohodě.
Taky bych se ho snažila maličko chápat, on do školky musí a bráška může být doma s maminkou…trošku nespravedlnost v jeho očích, že ![]()
I můj syn občas ztropí scénu doma nebo v jeslích, ale jakmile ho přebírá teta, utře slzy a s úsměvem běží za ostatníma dětma.
Pátrala bych jak se chová ve školce přes den, a ranní výstupy chvíli ignorovala.
Lepší rada asi není, ale třeba má někdo jinou zkušenost. ![]()
ahojki, přesně takového vyčúránka má kamarádka, letos je předškolák,,,, opravdu jen vydírá a kamarádka mu na to skáče a bere ho po obědě, někdy ho tam nedá vůbec, děcko pak prudí o to víc. Nevím jak to bude dělat od září ve škole a moc se na to „těším“, jelikož máme stejně staré děti, tudíž budou ve stejné třídě. Řešila to už i s učitelkama, ty jí řekly, že kluk nemá ve školce problém, že to prostě jenom hraje.
Takže pokud budou fungovat peníze /je to hloupost, ale zoufalí lidé..... znáte to/, tak pořád lepší než takovéhle ústupky. Jen moc nevěřím, že budou peníze fungovat, tyhle děti si jejich hodnotu ještě úplně neuvědomují,,,, možná opravdu spíš nějaká hračka by byla lepší… no ať to zkusej.
Nejlepším řešením je ale být tvrdá, žádné ústupky, žádné úplatky,,, ale chápu, to se snadno říká. Snad kdyby opravdu vodil někdo jinej, je-li to možné.
ahojte, děkuji za rady.
Jen přidám, že kluk je opravdu vyčůranej a hlavně neuvěřitelně trvdohlavej, a sestra je zase moc měkká, oba její kluci si vždycky všechno vynutí, vyřvou a prostě dostanou co chtějí. Mě to štve, já teda děti ještě nemám, ale o jejich výchově dost vím, nicméně sestru moje názory nezajímají, že si počká jaký budou moje děti. Tak jsem jí chtěla najít nějaký konkrétní řešení. S malým už vícekrát probírali, že je to jeho povinnost a že do školky se musí a už několikrát řekli, že chodí jako do prácičky, ale nikdy mu za to nenabízeli peníze. Opravdu se bojím co z toho kluka vyroste a co pak s ním budou dělat na základní škole.
Nikdo jinej ho bohužel vodit nemůže, občas ho vodí jeho tatínek, podle toho jaké má směny v práci, a tomu dělá stejný peklo… já už fakt nevím co jí poradit
Děkuji za radu i vám, to s tím ignorovám jsem sestře říkala taky, myslím si, že i když to mámě rve srdce, tak to jde vydržet, zvlᚍ, když ví, že se jinak dítě ve školce netrápí, vždycky křičí jen při ranním loučení. Se sestrou je to těžký, vždycky vymyslí to nejhloupější řešení, místo aby zašla za ředitelkou, jestli opravdu není problém mezi dětmi, hned mu nabídne takovou odměnu.. Hračka by to u nic nevyřešila, oni totiž kluci dostávají pořád něco, snad z každyho nákupu si něco dovezou…
snad se to rychle vyřeší a ten malej se uklidní dřív, než to rodiče zruinuje
no te´d mě napadá, pokud je kluk takhle vnímavej a rozumnej, že řeší, že rodiče mají za práci tu výplatu… tak ať ho rodiče zkusí vyargumentovat tím, že ano, mají, ale ty penízky se nedají do pokladničky, ale kupují za ně jídlo, bydlení, mlsky, hračky apod. jestli by necouvnul. prostě nenechat se a na vše mít jakoby protiúder. ale to předpokládá tu „tvrdost“, tak nevím,
A.
Ahoj,zkus variantu jestli se mu nestýská a ať si beresebou nějakého mazlíka a nebo osvědčená zkušenost tchýně ze školky. Udělej fotku vás všech a dávej mu jí sebou,že až mu bude smutno tak jí může pomazlit,dát pusu a tak. Ať mu to učitelka umožní. Výplatu bych neslibovala,je to takový malý vydírání. Držím ti palce ahoj Hanka
Dobrý den,
nevím si rady. Chlapec 3,5 roku začal od září chodit do školky.Dávala jsem ho tam od půl osmé tak do půl třetí,aby si zvyknul co nejdřív. Všechno v pořádku
. Po 14ti dnech zvrat. Volá mi p. učitelka, že už tam půl hodiny pláče, ať si pro něho přijedu(jsem zatím bez práce). Takhle se to opakuje celý týden, že už tam nevydrží ani do oběda. Podle mě to není řešení hned si ho vyzvednout (školka řeší na to, že zatím nepracuji), když si zabrečí. Nemůžu si dovolit zůstat s malým doma. Z jedný výplaty nevyjdeme, ale to asi nikoho nezajímá ![]()
Paní učitelka je tam od toho, aby si to vyřešila sama, že Vám volá je velká chyba
Oživují diskuzí…moje malá začala chodit v listopadu do skolky, jsou ji tři…každé ráno, jakmile vkrocime do skolky začne plakát…prý pak přestane…když pro ní dojdu, chodí jen do obeda zatím, tak se ji ptam proč plakala a ona mě řekne že neví, že musí…doma o školce mluví, zpívá, chystá si věci..
Někde jsem četla, že se může přenášet nervozita z matky na dítě… Nemáte někdo zkušenosti jak se té nervozity zbavit? Třeba je to ve mě, podvědomě…snažím se ráno smát, zpívat s ní…ale…asi je to někde uvnitř…měly jste to prosím také některá a jak jste s tím bojovala…
Nebo budem čekat až to malou přejde? Bolu mě ten její pláč, kor když je jediná která pláče…
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.