Seminární práce - co má obsahovat?

5345
19.2.11 20:51

Seminární práce - co má obsahovat???

DObrý večer všem, potřebovala bych poradit.
Manžel studuje…:-) a teď mají za úkol sepsat seminární práci na téma Celní problematika…jde mi o to, co vůbec seminární práce má obsahovat jako taková?? Na co nezapomenout??
Musíme napsat min. 15 stran…co se do seminárek píše, jestli i fotky, články a tak??
Tak budu ráda za každý postřeh, díky moc!!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2073
19.2.11 20:58

Hele ono asi dost zalezi na skole.
Prvni seminarku jsme delala na gymplu a tam to bylo celkem volne - tedy byl dan minimalni pocet stran, pak tam mel byt obsah, a take pouzita literatura, fotky tam mohli byt a nemuseli dost zalezi na tematu, ale je to takove zpestreni a mylsim, ze to lepe vypada. Nebo tam mohou byt grafy, tabulky, ofocene novinove clanky - fakt zalezi na tematu.
Pak na vyssi to jiz bylo narocnejsi: jasne muselo to splnovat min pocet stranek (zase fotky, grafy, tabulky - dle tematu), pak tam musel byt obsah, seznam pouzite literarury a presne citace a take reserse, ale je fakt, ze jsem studovala knihovnictvi takze tam se na to hodne dbalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5345
19.2.11 21:01

Manžel si dodělává maturitu…jak říká na stará kolena…ale berou to dost podrobně…na mě :-)
a je tam něco jako úvod, stať a závěr? Něco jako referát nebo vypravování? Jaký styl psát??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14047
19.2.11 21:02

clanky, fotky, grafy se davaji do prilooh a nejsou soucasti uvedeneho poctu stran. pod caru se uvadi citace a zdroje, to byva na kazde str. kde se citace objevi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14047
19.2.11 21:04

uvod je, ale kratky, pise se tam cil prace a uvedeni do problematiky, jeste pred uvodem by mel byt obsah rozcleneny na kapitoly, zaver se pise jako zhodnoceni vysledku a jako posledni se uvede seznam pouzite lit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5345
19.2.11 21:04
jizvíková píše:
clanky, fotky, grafy se davaji do prilooh a nejsou soucasti uvedeneho poctu stran. pod caru se uvadi citace a zdroje, to byva na kazde str. kde se citace objevi

no tak to bude něco..jsem myslela že pár stránek zaplácnem fotkou…:-(
no to abych pohledala co nejvíc fakt. díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2073
19.2.11 21:10

Jasne uvod a zaver by tam mel byt.
V uvodu by melo byt napsano proc jsi si toto tema vybrala a co jsi treba o tom zjistila - ja psala na historicke tema - takze jsme treba uvadela, ze jsme si to vybrala, nebot se to tyka mista, kde bydlim a ze jsme o dane problematice nenasla zadne informace apod.
No a zaver by mel byt shrnutim na co jsi vlastnep risla nebo co dana prace prinesla noveho.
Myslim, ze je celkem jedno, zda obrazky budou za textem nebo v textu - ja je treba mela v textu, nebot dokreslovali popisovane tema a nikdo s tim problem nemel, ale do poctu stran se pocitat nebudou. Ale asi „profesionalnejsi“ by to bylo dat na konec.
Jinak co si pamatuji, tak citace by se meli take uvadet vzadu ne pod carou. Proste u kazde citace uvest cislo a pod tim vzadu v seznamu by se nasla dana citace.
Ale uz si na to pamatuji jen matne - ach jo to je let co jsem to psavala :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2073
19.2.11 21:13
kubykula píše:
jizvíková píše:
clanky, fotky, grafy se davaji do prilooh a nejsou soucasti uvedeneho poctu stran. pod caru se uvadi citace a zdroje, to byva na kazde str. kde se citace objevi
no tak to bude něco..jsem myslela že pár stránek zaplácnem fotkou…:-(
no to abych pohledala co nejvíc fakt. díky

Hele ja kdyz psala diplomku, tak jsme mela take pocit, ze z toho nemohu tolik stranek vytriskat, ale nakonec jsme se divila co sem i vse povedlo :-) Dost zalezi na tematu takze takto se to tezko radi. Super jsou treba prehledove tabulky - ty zaplacnou hodne mista a je to prehledne. Ja jich tam mela. Grafy by set ake dali pouzit - at se tedym anzel zepta zda se grafy do postu stranek pocitaji, ale mylsim, ze ano. Take jsou super ruzne citace z literatury, novin, medii. rikam zalezi na tematu :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.2.11 21:15

Každý „obor“ má svoje pravidla. Například normy pro citace, odkazy a podobně a může se to v maličkostech lišit. A většinou je na toto téma vydaná nějaká „příručka“ daného oboru. Bylo by dobré se podívat na stránky školy. Většinou mívají někde i vzor. Nebo zkusit najít nějakou práci studenta tamní školy. A taky záleží na profesorovi, vůbec bych se nebála mu napsat a zeptat se, jestli třeba ten vzor nemá. Někteří na tom bazírují a snižují za to známky, ale taky je možné, že třeba mu bude stačit formálnější úprava.

• Citovat
  • Upravit
14047
19.2.11 21:20

myslela jsem, ze v textu bude citace , treba par vet z nejakeho clanku, zatim je uvedeno cislo citace, takove to male cislo a pod carou je opet to cislo a k tomu autor, dilo, rok vydani, stranka atd…

na konci prace pak uvest vsechny zdroje, rozdelit na clanky, web, odborne publikace

pokud by mi nekdo nenapsal zdroj citace pod caru, aleaz na konec prace, tak mu omlatim o hlavu :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5345
19.2.11 21:20

téma je celní problematika právě má pocit, že o tom je možné napsat tak akorát fakta a a nic víc…ale 15 stránek?? :-(

manžel dodělává školu večerně, maturitu, a je to škola dopravní. Na stránkách školy bohužel nic není a učitel jim řekl, ať si poradí…grrr

no tak to bude asi hodně veselý u nás.
ono ani fotky, články na toto téma moc nejsou :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5345
19.2.11 21:22

a píše se to teda jako referát? nebo jak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14047
19.2.11 21:27

k referátu to má blízko, jen to má být podrobnější, víc do hloubky, rozebírat konkrétní otázky

já bych to třeba rozdělila na celní probl před revolucí, po ní, v rámci eu atd porovnat a fertig

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.2.11 21:28

http://jm.vse.cz/…ku/txt/6.htm

…mrkni sem a pak si zkus dohledat ty ISO normy. Je to sice někdy trochu nesrozumitelné, ale snad to pomůže. V těch technických oborech vůbec netuším, já studovala sociální oblast a tam to bude v maličkostech jiné. Ale právě na ty maličkosti se často zaměřují. Třeba čárka ve zdroji místo tečky a tak. Udělejte si podle té normy takový „mustr“ nastavte si velikosti písma, jeden vzorový zdroj, a tak. Je to věda. Držím palce :wink:

• Citovat
  • Upravit
fletnicka
19.2.11 22:35

Kubykulo, já tě uklidním. Na většině středních škol se ty seminární práce až tak neprožívají. To až na výšce po nás chtěli poznámkový aparát, obsah, přílohy atd. Na střední škole podle mě stačí, když místo poznámkového aparátu uvede na konci seminárky použitou literaturu, na tu určitě ať manžel nezapomene. Napsala bych krátký úvod - o čem práce bude, a pak už bych se vrhla na vlastní práci. Až si přečte pár odborných článků nebo knížek, tak už bude přibližně vědět, co tam tak bude psát. Podle mých zkušeností středoškoláci prostě napíšou v kostce všechno, co se jim podařilo zjistit, a projde to. Pak v závěru napíše pár základních myšlenek, na které v té práci přišel, prostě takové shrnutí. Za závěr seznam literatury. Fotky a grafy bych opravdu do práce necpala, dala bych je až na konec a do textu vždy třeba „viz foto č. 1“. Jestli si dodělává střední školu nějak dálkově/večerně, tak to ti kantoři zas tak žrát nebudou.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin