Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
potřebovala bych radu. Mám možnost pracovat jednou týdně. Ale co s dcerkou. Uvažovala jsem o Jesličkách jednou týdně.
Máte s tímto někdo zkušennost? dceři je rok, není na jesle malá?
Nerada bych ji působila nějaké trauma.
Děkuji za odpovědi
Osobně, pokud bych měla možnost takto pracovat a neměla k dispozici šikovnou babičku, řešila bych to chůvou. Jednou osobou, na niž si dítě zvykne a bude ji mít pro sebe.
Do jeslí bych roční dítě v žádném případě nedala.
Příspěvek upraven 16.02.11 v 13:04
Vůbec bych se toho nebála,nebo zkusit nějakou paní na hlídání. ![]()
jednou tydne si myslim neni problem, to se da, aspon bude mit zmenu… teda pokud to zvladne
Jestli mas moznost dobrych jesli,tak proc ne?
Chuva by byla asi urcite lepsi.Ja do jesli chodila a nemam pocit,ze by to na me zanechalo nejakou ujmu ![]()
Eemii píše:
Jestli mas moznost dobrych jesli,tak proc ne?
Kdyby pro nic jiného, tak proto, že dítko bude velmi pravděpodobně každou chvíli nemocné - na což má v roce podle mne opravdu dost času. Je to stejné jako u dětí, které nastoupí do školky. První setkání s kolektivem znamená prvotní nával bacilů, se kterými se musejí poprat.
Ale ona to byla asi řečnická otázka…
![]()
Mám dvě zkušenosti, obě dcery takhle s návštěvou vzdělávacích institucí začínaly. Nebylo to zpočátku (ani u jedné) úplně bez problémů, ale když provedu bilanci, tak klady významně převažují.
Taky mám roční dítě a pokud by taková pracovní nabídka přišla, rozhodně bych to s jeslemi vyzkoušela. Paní na hlídání by byla lepší, ale taky dost dražší ![]()
No asi hodně záleží i na malé jaká je, naše malá by v roce s nikým nikde nebyla, měla separční krizi a hodně mamánkovské období takže toto by u nás neprošlo. Spíš bych se přikláněla taky k chůvě, která jí bude hlídat v domácím prostředí. ![]()
Pracuju od dcerinych 15 mesicu. Nejdrive hlidala babicka, apk jsem si zvysila uvazek(v 17 mesicich), protoze jsem dostali jesle a ty se proste v Praze neodmitaji… navic jsou u nas fakt moc dobre, uz tam chodila starsi(od 2 let na 5 dni v mesici)
Takze Violka nastoupila na jeden den v tydnu. Proslo to naprosto bez problemu, ani s Julcou tenkrat zadne vetsi problemy nebyly. Violka dokonce nebyla zatim ani jednou nemocna, asi si to uz odchytala od sestry.
V jeslickach mi rikali, ze mensi deti zvladaji nastup a vubec vsechno jednoduseji nez deti kolem dvou let a vyse… u nas to platilo…
Myslim, ze jsem ted spokojeni vsichni… nase financni situace je o neco lepsi, Violka ma v jeslickach spolecnost, ja v praci taky, babicka si zas uziva vnouce.
Uprimne, prijde mi, ze je daleko horsi, kdyz dite nastoupi ve trech letech najednou rovnou na cely den do skolky, protoze matka musi do prace…
Kvůli veřejnému tlaku (nikoli blízkých, ale prostě obecnému mínění) bych zůstala doma a práci nevzala. Bála bych se totiž, že budu špatná máma. Ale děsně by mně to štvalo, protože vždycky se to dá nějak zařídit. Nevím, na kolik ty jesle, ono taky záleží na dojíždění, místních podmínkách, kvalitě, atd., a jestli tam vůbec dítě na jednou týdně vezmou! Nebo nějaká sousedka, chůva, studentka ..... to už je na dotyčné. Na sympaticích, penězích … ![]()
Děkuji za odpovědi. Na chůvu prostě nemám, babičky jsou zaměstnané. Tak pro to jesle.
Terka je celkem společenská. Když ji hlídá babička,tak si nestěžuje a vydrží bezemne i celý den
Tak nevím
mroe píše:
dostali jesle a ty se proste v Praze neodmitaji…nemáte zkušennost s jeslička Rabasova?
Emilie píše:
Kvůli veřejnému tlaku (nikoli blízkých, ale prostě obecnému mínění) bych zůstala doma a práci nevzala. Bála bych se totiž, že budu špatná máma. Ale děsně by mně to štvalo, protože vždycky se to dá nějak zařídit. Nevím, na kolik ty jesle, ono taky záleží na dojíždění, místních podmínkách, kvalitě, atd., a jestli tam vůbec dítě na jednou týdně vezmou! Nebo nějaká sousedka, chůva, studentka ..... to už je na dotyčné. Na sympaticích, penězích …
no tak zrovna toto je to poslední (obecné mínění a tlak okolí) na co bych brala zřetel. Ať si každý trhne - hleděla bych především na dítě a na sebe. Jak psala mroe u nich to bylo ku prospěchu všech. Já kdybych měla možnost jednou týdně pracovat (jakože můj zaměstnavatel mi řekla ať jsem ráda, že jsem doma a ne nezaměstnaná) a měla kam dát dceru a ona to nesla dobře (což teď už by asi zmákla v tom roce ani náhodou) tak neváhám a ni vteřinu. ![]()
Nakonec z té práce můžůš kdykoliv vycouvat, když vám to nebude vyhovovat ne?
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.