Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ulíček píše:
Děkuji za odpovědi. Na chůvu prostě nemám, babičky jsou zaměstnané. Tak pro to jesle.
Nebo kamarádka s podobně starým dítětem? ![]()
V naší diskusi je holčina, která hlídá za úplatu kamarádce chlapečka - je stejně starý s její holčičkou, maminka jí ho ráno dovede, večer si ho vyzvedne. Pro děti je to určitě příjemnější než v jeslích, jedna maminka si přivydělá a druhá zcela jistě platí míň než by platila profesionální chůvě.
Ano, byla jsem pripravena se na RD vratit, kdyz to nepujde… zamestnavatel ma povinnost ti to umoznit do 3 let ditete, i proto mi prijde lepsi dite zvykat drive a postupne, nez pak naraz ve trech letech, to musi byt darda pro kazde dite…
nastesti mam doma zlaticko, v jeslich uz je ma vsechny zmaknuty(Julca byla uzavrenejsi, ale i tak v pohode). Nase jesle jsou ale fakt moc dobre, jsou tam hrozne hodne tety, kazdou navstevu mi hlasi, co se delo(jidlo, spani, cokoliv neobvykleho) a fakt se detem venuji… u nas je o jesle boj…taky jsem je dostali az v rijnu, protoze nejake dite nenastoupilo…
Jééé, zbraslavské jesle, to mě zajímá!!! Jsem z Chuchle a nejbližší jesle jsou právě na Zbraslavi? Jak tady čtu, je tam na jesle nával? jak ten konkurs probíhá
?
tak ono vesmes zalezi jaky mas dite…nektery bez problemu bude v jeslich…i rado s ostatnima detma…a jsou deti co to nesnesou a prorvou to a pak pusobis trauma…je to na tobe..ty vis jaky mas dite ![]()
Ahoj únorňátko
.
POkud bych předem neměla obavy, že to nezvládne, tak bych to zkusila. Já takhle dávala do jesliček Anežku, ale byla mnohem starší a já věděla, že jí děti chybí. PRoto jsem taky do práce nastoupila trochu dřív, než mi končil rodičák. A byly by ty jesličky blízko domova? Taky bych se rozhodovala i podle toho, jak by to dítěti narušilo jeho režim - třeba aby nemuselo vstávat o moc dřív, než je zvyklé atp.
režim dne ji to nerozhodí, ani ji nebudu muset budit. Nejblíž to do jesliček není. Ale nemůžem si moc vybírat.
BohunkaP píše:Ulíček píše:
Děkuji za odpovědi. Na chůvu prostě nemám, babičky jsou zaměstnané. Tak pro to jesle.Nebo kamarádka s podobně starým dítětem?
V naší diskusi je holčina, která hlídá za úplatu kamarádce chlapečka - je stejně starý s její holčičkou, maminka jí ho ráno dovede, večer si ho vyzvedne. Pro děti je to určitě příjemnější než v jeslích, jedna maminka si přivydělá a druhá zcela jistě platí míň než by platila profesionální chůvě.
Ano, taky se mi to zdá jako moc dobrý nápad.
Dokonce už i existuje návrh Prorodinného balíčku, který má podpořit vznik zkrácených pracovních úvazků (nejen) pro matky a tzv. sousedské hlídání - matky si budou za menší úplatu hlídat děti navzájem ![]()
Muzu se zeptat, jak byl moc velky problem dite do jesli na Praze 4 dostat? Taky to casem planujeme, tak abych vedela na co se mam pripravit.
Diky. ![]()
Jinak si myslim, ze na jeden den to bude v pohode. My planujeme dat od dvou let na dva az tri dny v tydnu, jen se desim, ze se tam nedostaneme. ![]()
Knizsko, naval tady je, v podstate nevezmou dite matky, ktera nepracuje alespon na castecny uvazek a prednost maji ti, co chodi denne(resp, nemusi denne, ale vic nez na 5 dni v mesici), ale i tak je tu jista sance…(viz my)
Nutny je trvaly pobyt, ale zavolej si tam, nevim, kam presne spadate… zapis je v obvykle v kvetnu, kdyz je jasne, kolik deti odchazi do skolky… kapacita je 25 deti, loni brali temer vyhradne starsi deti, takze je sance, ze jich hodne pujde do skolky… proste tam zavolej a zeptej se, o prijeti ale rozhoduje mestsky urad…
http://jesle.zbraslav.info/
koukam, ze ty stranky jsou nejake stare, ceny uz jsou podstatne vetsi… a odkazy na ne nefungujou… nicmene telefon by fungovat mel, maji stejny jako pred ctyrmi lety..
Nečetla jsem předchozí reakce, takže nevím, jaký názor na jesle převládá… Moje dcera chodila do jeslí od dvou let. Byla tam moc spokojená, odpoledne se jí nechtělo ze zahrádky domů:-) Nyní je jí 7 let a jesle se na ní nijak nepodepsaly, si myslím:-) Chodila tak 3× týdně na dopoledne. Často mne přemlouvala, aby mohla zůstat. Nyní náš druhý syn bude chodit do jeslí 2× týdně na 4 hodiny a to od 7 měsíců, nastupuji na Č.Ú. „Tetám“ v jeslích naprosto důvěřuji, upřímně - mnohem více, než leckomu z rodiny… (Naše jesle jsou soukromé - ale to už asi všechny - a pokračují školkou, kam dcera také chodila). Samozřejmě, babičky to těžce nesou. Ale to je jejich problém, nikoli můj. Rozhodně to vyzkoušíme a pokud nastanou problémy, tak je budeme řešit. Rozhodně neodsuzujte jesle předem a neodsuzujte to, co jste nevyzkoušely. Také důvody, které vedou rodiče k tomu, aby děti do jeslí umístili, mohou být různé a je to každého věc.
Ahoj maminky,
ráda bych se zeptata těch z vás, které dávaly děti do jeslí či školek od 1 roku. Naše malá si jde zkusit školičku teď ve středu na pár hodin, budu tam s ní. Pak př. týden zkusíme pár hodin beze mě (budu blízko, kdyby problém, ale jinak zasahovat nebudu) a pak by tam měla být zatím 1× týdně na dopoledne vč. obědu. Pak po obědě si ji vyzvednu a spát bude už doma. Chtěla jsem se zeptat, jak moc narušily jesle či školka režim prcka, jestli jste postupně z jednoho dopoledne udělali třeba za půl roku 2× v týdnu celý den? Já bych ani tak neměla problém dát tam malou rovnou na celý den, ale - malá spí odpoledne doma v postýlce, ale pochybuji, že tam by usnula. Jedině snad uhoupat v kočárku, ale to by zase narušovalo program v té školičce… Nemáte někdo zkušenost?
Můj syn chodí do jeslí na osmou hodinu ráno, a původně jsem také plánovala ho hned po obědě brát domů, jenže mají oběd kolem jedenácté a on hned padnul a usnul, takže nakonec se režim práce a jeslí uzpůsobil jemu - 8 - 14 hodin. V poslední době (jsou mu čerstvé dva a chodí od půl roka - viz starší příspěvek) od rána, pokud má jet „za tetou“, škemrá jedeme jedeme hrát!) Ohledně spaní - u nás menší děti spí v kočárcích - starších=velkých, dokud sami nechtějí na lehátko, což u našeho syna bylo cca v roce a půl. Uhoupat je je standard, nic to nenarušuje - je to asi i nejrychlejší způsob, jak v jeslích dítko uspat, ne?:-) Přeji, ať se vám (oboum) v jeslích/školičce líbí.
Jj, mám, malá chodila 2-3 x týdně na cca 4h od 7mi měsíců. Někdy jsem ji vozila v poledne, že se napapala a šla spát (uhoupali ji v kočárku nebo prostě usnula v postýlce). Malá neměla žádný problém, spíš byl problém, když se z nějakého důvodu školka vynechala, třeba týden nešla, musela si znova zvykat. Někdy cca kolem roku si někdy při mém odchodu trochu poplakala (ale paní říkala, že hned jak jsem zalezla za roh byla OK). Tvoje to určitě zvládne taky. Koneckonců všude na západ od nás chodí mámy do práce od půl roku a prcek do jeslí a nikdo se nad tím nepozastavuje a děti zvládají…
To musím potvrdit - někdy ráno plakal, a mě bylo samozřejmě příšerně… ale skládala jsem mu v šatně věci a za minutku už bylo ticho a klid, šla jsem se pak opatrně, aby mě neviděl, podívat do herny, a měl už „své starosti“. „Tolerance“ dudlíku, plíny, některých stravovacích specifik a „své“ hračky je samozřejmostí…
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.