Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, chtěla bych poradit co vše si musím vyřídit pokud budu mít dítě s cizincem, narodí se v zahraničí a já chci, aby měl dvojí občanství? Je nějaká dobrá publikace, která radí, jak postupovat s výchovou, když chci, aby dítě mluvilo oběma jazyky? Ještě bych se chtěla zeptat, kdy je možné vycestovat do ČR po porodu a co vše potřebuji k tomu, abych mohla cestovat s miminkem?
Pokud se narodi v zahranici, tak po te, co bude mit rodny list, tak s tim na velvyslanectvi, tam ti vystavi pas pro dite.
dvoji obcanstvi zalezi podle zeme, kde se narodi, ne kazda to povoluje.
na vycestovani potrebujes akorat nejaky pas (pripadne obcanku), takze podle toho, za jak dlouho to vyridis. nic dalsiho nepotrebujes. pokud nejste svoji, tak jeste asi povoleni otce k vycestovani ze zeme s ditetem (taky zalezi z jake zeme).
o tom, jak vychovavat dvoujazycne dite, je dost info na netu. obecne by proste kazdy rodic mel na dite mluvit „po svojem“ a drzet se toho.
Dobrý den, mohl by jste prosím někdo poradit? Můj přítel je Ukrajinec s polským Vízem chtěli jsme udělat svatbu ale chybí nám dva dokumenty potvrzení o osobním stavu a potvrzení o trvalém pobytu ale čekání doba na ambasádě je strašné dlouhá a není žádné volné místo…a čekáme spolu dítě chci se zeptat jak to lze řešit? A jaké jsou možnosti? Máte někdo zkušenost? Na ministerstvu vnitra mi řekli že s tím nic nemůžou dělat pokud nemá nic českého třeba vízum české nebo český pobyt že musí na ambasádu aby mu řekli co dělat…🤦🏼♀️