Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím,
vím, že jde o starší příspěvek, proto bych se ráda zeptala jak vše dopadlo? Jsem teď v dost podobné situaci..
S partnerem jsem 10 let a máme krásnou 3 letou dcerku. Během našeho vztahu se začalo ukazovat, že má přítel jisté osobní problémy..hlavně s hazardem
Chtěla jsem mu všelijak pomoct, někdy se to zlepšilo, jindy ne. Po letech jsem otěhotněla a partner sliboval. Na dceru jsme se moc těšili, dnes je to naše láska. Bohužel celou dobu se pořád plácáme okolo problémům s hazardem. Kolikrát jsem přemýšlela, že i s dcerou odejdu, ale on ji má rád a ona to vnímá. Nechci jí brát tátu, ale už nemám sílu žít vedle partnera na kterého se nemohu v ničem spolehnout, není mezi námi důvěra a on vše bere tak, že se to vždy nějak vyřeší. Má svojí práci, pak sebe a kamarády (stejně vydařené), dceru a pak někde jsem já. Máme se už jen rádi.. ![]()
Nedávno jsem zjistila, ze jsem znovu těhotná. Chci odejít, protože se vše zhoršuje, druhé dítě s ním nechci, nedokáže se postarat ani o jedno, ale sama dvě děti neuživím. Tak co dělat?
![]()
@maminka0713 Hazard je závislost, nemoc, která se dá léčit. Musí tedy chtít i on sám, nutná je domluva, kterou mu předložíš, musí to pramenit od tebe a je jen na tobě, jakou metodu zvolíš - já bych asi razantně dala nůž na krk, ale tak záleží na povaze a konkrétním vztahu.
V každém případě je zapotřebí, aby manželovy vydělané peníze chodily na společný účet, resp. abys k nim měla kdykoliv přístup a viděla jeho hospodaření. Nesmí mít korunu navíc, žádný zdroj a ideálně z práce rovnou domů, žádné hospody a tak. Od chlapa to bude chtít hodě sil a od tebe hodně diplomacie, abys nebyla za stíhačku a on za podpantofláka. Jinak to ovšem nejde, pokud se má závislosti zbavit.
Otázka zní, zda to chceš. Působíš na mě, že po deseti letech vztah vyšuměl a nestojíš o něj… pak si ale říkám, nač mít s ním druhé dítě ![]()
@maminka0713 píše:
Zdravím,
vím, že jde o starší příspěvek, proto bych se ráda zeptala jak vše dopadlo? Jsem teď v dost podobné situaci..S partnerem jsem 10 let a máme krásnou 3 letou dcerku. Během našeho vztahu se začalo ukazovat, že má přítel jisté osobní problémy..hlavně s hazardemChtěla jsem mu všelijak pomoct, někdy se to zlepšilo, jindy ne. Po letech jsem otěhotněla a partner sliboval. Na dceru jsme se moc těšili, dnes je to naše láska. Bohužel celou dobu se pořád plácáme okolo problémům s hazardem. Kolikrát jsem přemýšlela, že i s dcerou odejdu, ale on ji má rád a ona to vnímá. Nechci jí brát tátu, ale už nemám sílu žít vedle partnera na kterého se nemohu v ničem spolehnout, není mezi námi důvěra a on vše bere tak, že se to vždy nějak vyřeší. Má svojí práci, pak sebe a kamarády (stejně vydařené), dceru a pak někde jsem já. Máme se už jen rádi..
Nedávno jsem zjistila, ze jsem znovu těhotná. Chci odejít, protože se vše zhoršuje, druhé dítě s ním nechci, nedokáže se postarat ani o jedno, ale sama dvě děti neuživím. Tak co dělat?![]()
Co máš udělat ty ti nikdo neporadí. Já bych šla na potrat a odstěhovala se. Jestli se bude snažit a srovná se tak bych mu dala šanci, hlavně kvůli dceři ale už bych si nechala své zázemí.
@maminka0713 běž na potrat, živit sama 2 děti není žádná sranda.
Detox v Bohnicích zkoušel před lety. Doktor nám tehdy řekl, že léčba je k něčemu pouze tehdy, když on sám od sebe řekne „mám problém a chci pomoc“.. to se ale dodnes nestalo. Finance uhlídat nejde. Výplata chodí ke mně, ale jeho půjčky od firem nebo známých nejde uhlídat. Kamarádi mu říkají, že jsem obyčejná satorie a tahají ho ven a do hospod a pod. Jemu se to poslouchá líp než to, že by musel zamakat a něco změnit. Bojuju s tímhle už deset let. Většina takových vztahů do dvou let krachuje. Je to víc než vyčerpávající. Prakticky funguji za dva dospělé a starám se o dvě děti
Nedovedu si představit jak bych mohla žít sama se sebou, kdybych šla na potrat nebo dala vlastní dítě k adopci - to nejde. Ale žít s tak nezodpovědným chlapem a mít s ním další dítě, to taky nejde.
Pokud má někdo obdobnou zkušenost, ráda si ji vyslechnu. Všechny možnosti mají velmi špatný dopad. Jde o to zvolit si menší zlo…
Záleží na tom, jestli máš třeba podporu širší rodiny, kdyby bylo potřeba. Já jsem manželství se závislým zažila a za mě už nikdy víc. Jediným dobrým krokem byl rozvod, synovi bylo necelých půl roku, dcerám 2 a 8 let. Bez rodiny, zvládnout to jde, ale je to velmi těžké. Já udělala ještě jednu velkou chybu a tou bylo to, že jsem se snažila manželství zachránit kvůli dětem, vzala jsem si půjčku, chtěla jsem jeho dluhy uhradit a začít od nuly, ale společně. Nepodařilo se a já zůstala na rodičáku (2500 Kč) s dluhem 70 tisíc
. Dneska vím, že to byla hloupost, tenkrát jsem to brala jako řešení situace, které jsem maximálně věřila. Je to už 16 let, bývalý manžel hraje stále, o dluhách ani nemluvím, o výživném si můžu nechat zdát. Vím, že jsou lidé, kteří závislost zvládnou, ale jemu se to nepodařilo. Osobně bych na potrat nešla, ale záleží na Tvém rozhodnutí.
Ahoj,
Obavam se, ze dokud sam nechce, neni sance
jinak dobre pro lecbu je odstehovat se, nebo jinak zpretrhat kontakty s lidmu, kteri tveho muze potapi, protoze krome jeho snahy, musi dotycnemu pomoci i okoli. :/
Vi uz o tom, o cem uvazujes? Urcite si s nim promluv a uvidis. Kdyby to byl zacatek vztahu, byla by rada jasna a to at prchnes a ani se neohlednes, ale takhle…
Jinak zvladat se to da, ale: u velmi malych deti je potreba podpora: rodiny, pratel. Jinak budete zivorit po azylovych domech. Jakmile je pak dite alespon skolkove, uz to jde lip, kdyz najdes slusnou praci. Moje maminka byla na me a segru sama, ale meka obrovskou podporu svych rodicu :/ podobne pak na tom byla moje sestra (chlap mel problemy s alkoholem…). Ale deti uz byly vetsi. Dnes ma noveho pritele, jez ma ve sve peci 2 kluky, tak maji spolecny domecek a je jich 6 ![]()
Add potrat: existuji i jina reseni, treba dat miminko k adopci. Spousta bezdetnych paru ceka na zdrave mimi, ktere by mohli a ono je, udelat stastnym. :/
Na VŠ jsem kdysi chtěla darovat vajíčka. Nakonec jsem to neudělala. Bránila mi v tom představa, že někde vyrůstá moje dítě (alespoň biologicky) a možná i strádá a já o tom ani nevím. Stejně pohlížím na vzdání se novorozence k adopci. To bych nedokázala
![]()
Nechápu, proč tě hned každá druhá žene k potratu.Je to jak kdyby tě posílala do obchodu na rohlíky
A proč adopce proboha? Je to přece tvoje dítě a nejsi v sociálně krizové situaci, nebo ano?
Zažila jsem něco podobného. Skončilo to teda rozvodem, protože si nechtěl nechat pomoct. Druhé dítě jsem si nechala a paradoxně právě díky němu jsem potkala o x let později svého nynějšího manžela. Ty roky co jsem zůstala sama na dvě děti byly náročné, žili jsme skromně, ale zvládli jsme to.
Kéž by se vám ten vztah podařilo zachránit…no jo, ale na to musí být dva.
V té situaci bych asi šla na potrat, čím dřív tím líp. A odstěhovala se. Dcerka se přece s tátou může vídat, ale Vy si spolužitím zkazíte život.
Potrat
adopce
? Proboha proc…
ano budete zit skromne, ale to prece neni duvod k zabiti ci odlozeni detatka… velmi bezcitne rady tu vidim… je zvlastni jak pohodlne chceme byt…
Zvladnout se to da
spousta maminek to musela udelat odejit od muze a vychovala dobre sve deti
![]()
@Lakejja píše:
Ahoj,
Obavam se, ze dokud sam nechce, neni sancejinak dobre pro lecbu je odstehovat se, nebo jinak zpretrhat kontakty s lidmu, kteri tveho muze potapi, protoze krome jeho snahy, musi dotycnemu pomoci i okoli. :/
Vi uz o tom, o cem uvazujes? Urcite si s nim promluv a uvidis. Kdyby to byl zacatek vztahu, byla by rada jasna a to at prchnes a ani se neohlednes, ale takhle…Jinak zvladat se to da, ale: u velmi malych deti je potreba podpora: rodiny, pratel. Jinak budete zivorit po azylovych domech. Jakmile je pak dite alespon skolkove, uz to jde lip, kdyz najdes slusnou praci. Moje maminka byla na me a segru sama, ale meka obrovskou podporu svych rodicu :/ podobne pak na tom byla moje sestra (chlap mel problemy s alkoholem…). Ale deti uz byly vetsi. Dnes ma noveho pritele, jez ma ve sve peci 2 kluky, tak maji spolecny domecek a je jich 6
Add potrat: existuji i jina reseni, treba dat miminko k adopci. Spousta bezdetnych paru ceka na zdrave mimi, ktere by mohli a ono je, udelat stastnym. :/
To snad nemyslíš vážně. Dítě není houska na krámu. Normální máma nedává své dítě k adopci.To už by ho mohla rovnou strčit do babyboxu. Takto se dětí zbavují ženské na okraji společnosti, což zakladatelka jistě není.
@silviela píše:
Potratadopce
![]()
? Proboha proc…
ano budete zit skromne, ale to prece neni duvod k zabiti ci odlozeni detatka… velmi bezcitne rady tu vidim… je zvlastni jak pohodlne chceme byt…Zvladnout se to da
spousta maminek to musela udelat odejit od muze a vychovala dobre sve deti
![]()
@silviela
Ráda bych dobře vychovala dceru a případně i to druhé dítě, ale kvůli přítelovu hraní se oba potýkáme s nemalými dluhy - i když nejsme svoji. A zvládat dvě děti s exekucemi (a tudíž jen minimálním příjmem 7.500,–) mi vnucuje obavy, že mé děti nebudou mít ani to základní. Jako matka bych jim chtěla dopřát třeba hezké Vánoce nebo nějaký zájmový kroužek. Ale nedovedu si představit jak bych to dala. Rodina by snad nějak pomohla, ale sami mají málo. ![]()
Odejít těhotná s dítětem? Ahoj, máte některá zkušenost? Potřebovala bych si s někým o tom popovídat. Co všechno je potřeba, jak se to dá zvládnout, co po porodu? Co starší, jak to vezme? Otec dětí tvrdí, že s námi není šťastný
Ráda bych si popovídala s přes soukromé zprávy s někým, kdo to zažil. Děkuju